Senaste nytt

Här har det inte blivit mycket skrivet sista tiden! Det känns inte som om det har hänt så mycket uppseendeväckande utan det ”rullar på” (fast jag hatar verkligen när folk säger så!). Kom inte på ett bättre uttryck dock. 😉

Några saker har dock hänt som man kanske ska nämna. Börjar med det roliga, och det är att jag har köpt en ny bil. En helt sprillans ny, vilket jag aldrig trodde jag skulle kunna köpa i mitt liv. När jag var liten hade vi inte ens bil, så jag tar inga sådana saker för givet. Egentligen är jag helt ointresserad av bilar, men det känns faktiskt rätt ”stort” (och lyxigt) med en ny bil som jag till och med fick välja färg på (så det matchar släpet…). Och dessutom är jag väldigt stolt över att inte behöva ta lån för att köpa den, vilket är en ganska stor grej när man startade företag med en total budget på 250.000 kr. (I efterhand undrar jag om jag var helt sinnesrubbad som startade hästverksamhet med den – i sammanhanget – lilla summan, men det har ju gått rätt bra faktiskt!) Sorry för lite skryt, men jag är rätt stolt över det här faktiskt.

Det mindre roliga är att mitt andra försök att starta Zigge också får bli det sista. Förra gången var han ju rätt besvärlig på framridningen men skötte sig på banan så det till och med blev en rosett. Denna gång var han spänd på framridningen, men höll sig i alla fall på fyra ben. På banan var han dock väldigt struttig i traven och rädd för domaren. I sista slutan gav vi upp, för då valde han att vända och bli istadig. Kanske kunde jag ha ”fått runt” honom, men frågan är i vilket syfte. Jag utgick, han tycker verkligen inte om att utsättas för så mycket intryck. Det är ju synd på en så fin häst tycker jag… Jag gillar verkligen att rida honom, och även om han inte är inköpt som tävlingshäst så är det roligare att träna mot ett mål. Men, han får vara fin lektionshäst istället. Troligen är jag inte den första som försöker tävla honom, man kan ju gissa lite hur en häst hamnar hos hästhandlare för att man bara vill bli av med dem. 🙁 Men, nu har jag gett det en chans, och ibland får man nog bara inse att alla hästar inte passar för tävling. Tur för honom att han ändå har en uppgift här att fylla! <3

Ren, fin och blank. Lär inte se ut såhär så länge till… 

Objektiv hjälp sökes

Nu när jag har varit ledig några dagar så kommer jag såklart på lite nya saker, så är det alltid, och det är väl därför det är så viktigt att vara ledig ibland. Det är väldigt lätt att bara fortsätta i gamla hjulspår annars!

Det jag nu har i tankarna är att fräscha upp hemsidan lite. Det finns några saker jag skulle vilja lyfta fram lite mer t.ex. Jag brukar läsa igenom och checka av min hemsida regelbundet (många glömmer det har jag märkt, och det är jobbigt som kund när det inte är uppdaterat). Nu skulle jag dock vilja ha lite objektiv hjälp att läsa igenom allt, kanske byta ut eller lägga till bilder osv. Inget stort projekt, så jag tänker inte ta in professionell hjälp för det. Men om någon vill ta sig tid (jag bjuder på fika typ) mest för att man kanske tycker det är roligt så får ni gärna säga till. (En elev kan alltså vara objektiv nog, det behöver inte vara en helt utomstående person.)

Säg till ifall du skulle tycka det var roligt att hjälpa mig med detta!

Mina första hästar

Jag har börjat försöka sortera upp foton i datorn, men det kommer jag nog få fortsätta med tills jag blir pensionär… Hittade i alla fall lite gamla bilder så här kommer en nostalgitripp med de fem hästarna som jag började med på Helmer Ridcenter i Strängnäs 2009. (Med andra ord är det bara 2 år kvar till mitt 10-årsjubileum…) Tiden går i en rasande fart!

Allra första hästen var Nogge, en f.d. hopphäst som var för tittig på vattenmattor för att få fortsätta sin karriär på tävlingsbanan. Några dressyrtävlingar blev det dock istället. Han kommer såklart alltid ha en extra stor plats i mitt hjärta!
Anea hade jag ju faktiskt med mig redan innan, men då ägde jag inte henne, utan jag köpte henne efter några år. Här är bild från tiden på Helmers. Hon var lite ”mindre” då!
Efter Nogge kom Wirja, en ganska bastant dam av gammal modell – dvs lång rygg och ”taxben”. En bra läromästare som också hade tävlat hoppning innan. Hon var ganska gammal redan när jag köpte henne, tror hon blev 19 hos mig och då bröt hon tragiskt nog benet i hagen.
Eftersom fux-ston är kända för sitt medgörliga temperament köpte jag en till, och det var Iffi. (Obs – ironi, och att jag inte överhuvudtaget bryr mig om färg eller kön, utan endast bryr mig om individen)
Sist – och minst – var en connemara som jag lånade. Han hette Arramiz och var från början westernhäst men tävlade också dressyr. Han var dock stor häst (inte ponny), och väldigt rolig att rida.
När man ser tillbaka på det så var det en rolig och bra blandning av hästar. Det är verkligen inte lätt att hitta bra hästar till en verksamhet, som både ska vara välutbildade och hyfsat lättridna samtidigt som de inte kostar skjortan. ”Lite” jobb får man ju räkna med att göra själv också, men det måste vara bra hästar i grunden. Hade ändå ett rätt bra flyt då jag samlade ihop dessa hästar på en månad och med ytterst begränsad budget!

 

Hjälp i stallet

Jag kommer behöva lite extra hjälp med stallet under vecka 25 (har gett Sofia ledigt hela den veckan). De flesta jobbar väl då, men om det är någon som har tid över vore det toppen!

Skulle även behöva hjälp under helgen 1-2 juli samt 9 juli.

Naturligtvis mot ersättning!

Måndag

Ny vecka. Igen! Vart tar tiden vägen?? Jag minns när man gick i skolan och dagarna och veckorna släpade sig fram. Så är det verkligen inte numera, på gott och ont.

Är lite seg efter helgens två kurser, så en lite lugn morgon idag tycker jag är på sin plats. Sedan ska tre hästar ridas och jag ska åka iväg och fixa några ärenden. Inga stora åtaganden just idag, alltså.

Imorgon hoppas jag på att åka iväg och träna. Dessutom ska en häst besiktas för köp. Tanken var att göra det i onsdags, men det krockade med snöstormen. Håll tummarna imorgon! Kommande helg har jag två kurser – igen… Då blir det kurs för några inackorderingar fre-lör, och sedan en övernattningskurs lör-sön. November är visst en intensiv månad i år!

Fick för övrigt väldigt fina recensioner på företagets FB-sida efter denna helg. Tänker dela en av dem här, eftersom jag blev så himla glad för det:

”Ber att få tacka för ett par perfekta satta lektioner; välutbildade kvalitativa och glada hästar, strukturerad och kunnig tränare med mångårig erfarenhet av att kunna läsa av ryttarens och hästens status för dagen och anpassa lektionen efter det. Gediget ridhus med väl omhändertagen och bra ridhus-botten.

Stort tack Suvi, vi ser fram emot att snart få komma åter!”

Börjar min nya vecka med känslan av att ha gjort ett bra jobb i helgen, samt att jag just har kollat att det saknas 878 kr just nu för att jag ska klara mitt års mål med sålda ridlektioner. Känns som en bra start på veckan!
dsc_6468dsc_6446Ser ni likheterna? 😉

Onsdag

Onsdag är min favoritdag när jag brukar rida mycket. Idag känns det inte alls så kul att ha sju hästar på ”listan” för jag är förkyld. Den listan får jag nog korta ner lite och verkligen effektivisera… Tog i alla fall lite sovmorgon och känner mig en smula bättre, men är stressad över att jag har kurs fre-sön och behöver vara på topp då, samt innan dess handla mat till hela helgen och städa (nästan) hela huset. Jag älskar att driva eget till 90%. 10% är skitjobbigt – speciellt när man är sjuk. Nu är jag inte döende eller så, utan bara lite gnällig för att jag mentalt vill göra massor som jag fysiskt inte borde eller orkar. Men att klaga lite över en lätt förkylning när andra har värre problem känns ju egentligen ganska lågt.

Dock lyckades detta sammanfalla med en riktig ”toppen-dag” igår när både bil och släp kraschade samma dag. Har tack och lov beställt ett nytt släp, men det kommer i oktober, och jag åker ju nästan varje vecka. Får se hur det blir med träning och tävling närmsta framtiden… Dessutom krånglar det med en faktura som jag fått felaktigt, samt att ett visst (stort) företag i Sthlm har sålt en sadel åt mig men inte betalat ut pengarna. Om det inte blir ordning på det snart kommer jag lägga ut det med stora bokstäver på FB,  något som jag egentligen är helt emot, men efter två samtal och tre mail tycker jag att det räcker. Blir väl tvungen att åka dit – något jag egentligen inte orkar eller har tid med.

Nu på morgonen ska Ellinor i varje fall hjälpa mig att kolla sadlar på några hästar. Hon utbildar sig just nu till sadelprovare och jag hoppas verkligen att hon startar eget av stora mått (ingen press!) när hon är klar, då jag tycker att det behövs mer konkurrens inom den branschen i det här området.

Så, nu har jag gnällt färdigt och ska ut och jobba!

 

Är ridsport bara för rika?

Läste det här inlägget för en tid sedan, som handlar om den ”eviga frågan” om man kan lyckas inom häst utan pengar. Det var en del kommentarer efteråt på FB som hävdade att det är omöjligt. Jag tycker det är synd att bestämma sig för att det inte går om man inte har ett fett bankkonto. Frågan är väl till att börja med att definiera för sig själv vad som är att ”lyckas”? Alla siktar inte på OS eller att rida Grand Prix. Om det är det enda som ”räknas” – ja, då kan det vara svårt att ”lyckas”, för det är få förunnat att nå dit. Och det är naturligtvis lättare med pengar. MEN mig veterligen är det flera av dem som rider på den nivån som faktiskt har ridskolebakgrund och har jobbat sig uppåt. Egentligen hade det varit material till en hel bok – att intervjua framgångsrika ryttare om vägen dit. (Jag får göra det när jag får tid över…) För övrigt är inte pengar heller en garanti för att lyckas – det gäller att förvalta saker och ting.

Hur som helst. Här har jag tidigare skrivit själv om mina tankar om framgång. Sedan jag skrev det (2012) har jag faktiskt landat mer och mer i känslan av att jag har lyckats med något stort som jag drömt om sedan jag var 16 (?) eller kanske ännu längre. Det som fick mig att reflektera lite extra över det var att FB påminde mig för en tid sedan om ett inlägg där jag just fått beviljat lån på 250.000 kr. Nu, 7 år senare, så har min lilla verksamhet vuxit från 5 hästar (3 köpta, 2 lånade) till 8 hästar (äger alla), eget stall och en hel gård. Det är mer än jag kunnat drömma om.
DSC_7810

Nu hänger ju inte allt på mig, utan även en del tur, nämligen att jag träffade Torbjörn. Det betyder inte att jag har gift mig rikt och ”fått” en gård, utan att jag har bra hjälp med både det praktiska och planeringen kring ekonomin. Jag är i alla fall väldigt glad och stolt över att jag vågade satsa. Tänk att jag fixade att starta med inga egna pengar, utan bara en bra idé, och en tydlig affärsplan så att banken trodde på mig. Även idag kan jag dock undra hur jag lyckades få så lite pengar att räcka. För ja, i hästsammanhang så är ju 250.000 kr lite.

Gården kunde vi köpa genom att vi båda gjorde en del vinst på varsin såld lägenhet, men egentligen var vår egen insats för liten för att bevilja ett sådant lån. Vi hade dock en bra plan och banken trodde på oss. Så de pengar jag haft i bagaget är ju faktiskt pengar att köpa lägenhet för, tack vare att mina föräldrar sparade när vi var små. Utan det hade det blivit svårt. Men jag kan tillägga att de å andra sidan inte betalat min ridning, utan den fick jag betala med min månadspeng eller jobba i stallet. Så hela min ”ridsatsning” har jag finansierat själv sedan jag började rida som 12-åring.

Varför jag skriver det här är inte för att berätta hur ”duktig” jag är, utan för att jag hoppas att jag kan peppa och inspirera andra. Det GÅR att ta sig fram utan en kappsäck med guldpengar! Hur långt man sedan tar sig beror nog mest på hur hårt man är villig att kämpa och vad man kan tänka sig att ”offra”. För det måste man vara beredd på att göra, och jag kan bara tala för mig själv, men jag tycker att det har varit värt det!

DSC_5986-202x300DSC_3859

Piké med logga

Jag beställde ju pikéer med logga för två somrar sedan, och tänkte köpa fler nu. Då gjorde vi svarta med turkos brodyr. Jag tänkte faktiskt våga mig på vita med samma brodyr, även om vitt kanske inte är den mest praktiska färgen i stallet…

De kommer kosta 350 kr inkl brodyren.
Jag beställer om någon vecka tänkte jag, endast det antal som det finns intresse för. Så om någon mer än jag behöver nya tröjor kan ni maila mig!

DSC_4206

Tankar kring internet och sociala medier

Jag lovar att jag sitter mer i solen än vid datorn nu när jag är ledig, men det gör också att jag hinner fundera över lite av varje (vilket i och för sig gör min man tokig).

T.ex. funderar jag kring betydelsen av sociala medier och internet – som egentligen inte borde vara så ”stor” när man driver ett hästföretag, men trots det så använder ju alla (…) detta i någon form dagligen. Jag tror på fullaste allvar att mitt företag inte hade haft en chans att växa så fort som det har gjort om det inte vore för internet. Jag har inte betalat många kronor för annonser under den här tiden, utan mycket kan spridas helt gratis via FB t.ex. Och bara det faktum att man kan maila fakturor och information (och inte betala porto) gör ju faktiskt att man sparar både tid och pengar.

Betydelsen av sociala medier är svår att mäta – jag har inte koll på hur mycket det påverkar vare sig nuvarande eller blivande kunder om jag ska vara ärlig, MEN jag tror ändå att det är bra att vara ”lagom aktiv” och ha någon form av strategi kring det. På Facebook har jag t.ex. en privat sida och en företagssida. Jag måste erkänna att företagssidan inte är så hemskt aktiv, men nya kurser och lite mer speciella händelser uppdaterar jag där. Min privata sida är privat – men många vänner är givetvis jobbrelaterade och en del är (nära) kunder. Jag undviker dock att tacka ja till vänförfrågningar från ”tillfälliga” kunder eller människor jag inte har träffat, för jag vill kunna lägga ut bilder som inte är alltför tillrättalagda eller vad man ska säga. Även på min privata sida måste jag ändå i viss mån tänka på ”ansiktet utåt”, men jag vill kunna vara mig själv. Vissa (även sådana som är egenföretagare) verkar inte alls reflektera över vad de lägger ut, men jag tror det är viktigt att tänka på hur man vill uppfattas.

På senare tid har jag ju även skaffat instagram (efter mycket betänketid), men där har jag valt att hålla mig till mitt företag. Det betyder att jag försöker fokusera på hästar eller gården, men en och annan bild från stranden slinker med när jag har semester. Däremot är bilder på typ vinglas och liknande bannlyst där! Det kan jag ha FB till i så fall. (Undantag är om jag dricker bubbel efter en bra tävling, haha. Då får man dispens!). Jag försöker också lägga ut ”fina” bilder, inte för att visa hur perfekt jag är, utan för att jag själv inte vill se massa ”skräp” i mitt flöde. Eftersom instagram bygger nästan endast på bilder så vill jag själv se fina bilder och följer t.ex. konton med fotografer och naturbilder / inredning. Inte så mycket hästar faktiskt, det är jag på något sätt ”mätt” på. Jag tror faktiskt det är bra att tänka igenom även vad man vill följa! Många blir ju så ”irriterade” på perfekta bilder på Insta – jamen, följ inte sådana konton då! Följ sådant som inspirerar och gör dig glad. Det är ditt val.
För övrigt har jag verkligen börjat gilla Instagram måste jag erkänna – pga att det går superfort att lägga ut bilder och filmer, mycket snabbare än på FB.

Bloggen tycker jag är ett bra sätt att formulera en del tankar i, att få ut information och att ge en tydligare bild av vad jag sysslar med. Jag tror att många av er tycker att det är intressant att följa det ”dagliga” jobbet med hästarna, och för egen del är det superbra att ha ett arkiv där jag kan gå tillbaka och titta i (särskilt eftersom jag har gräsligt dåligt minne). Syftet med bloggen kanske är mest för min egen skull egentligen – har alltid gillat att skriva – men jag tror det också kan ge bredare bild av verksamheten.

Om man nu inte är intresserad av att vara aktiv på sociala medier så tycker jag man kan strunta blankt i det som (häst)-företagare (förutsatt att man ändå har kunder) – det finns bara en ”regel” som jag ser det, och det är att ha en uppdaterad hemsida! Och den ska ha vettiga bilder och inte vara felstavad. Har man inte kunskap att fixa det så bör man nog ta hjälp med just den biten, det tror jag det är värt. Inget är mer ”avskräckande” än en dålig hemsida – enligt mig (oavsett bransch)!

Vad är er ”relation” till sociala medier? Och klarar ni att hålla det på ”en armlängds avstånd”?
DSC_3687
Försöker också att inte använda samma bilder på alla ställen, men såklart är det svårt att ha ”nya” bilder exakt hela tiden.


 

Jobb-dag

Efter en lång (och väldigt sen) sommarfrukost, med smultron i filen, så ska jag jobba lite idag. Det passar bra, eftersom det är lite sämre väder idag. Igår var det fint, men inte supervarmt – ändå har solen tagit ordentligt på mig som satt ute hela dagen (ser ut som en polkagris efter bikinin)… Så en mulen dag är faktiskt bra för min kropp!

Har lite svårt att strukturera mig dock och försöker (som vanligt) göra flera saker samtidigt. Har dock insett att mitt effektiva system i stallet inte är lika bra när man ska jobba ”på kontoret”. I stallet är det en styrka att kunna fodra med en arm, rykta med den andra och typ sopa med foten samtidigt. Även fast det kan se ut som om jag irrar runt så har jag ett väldigt bra system som ”sparar steg”. Men när man ska jobba med mail och fakturor tror jag att det är smartare att ta en uppgift i taget och ha ett bra system, istället för att hoppa mellan uppgifterna. Tyvärr har jag svårt att hålla koncentrationen – börjar uppenbarligen blogga istället… Nåja. Ska ta tag i viktigare saker nu och så kan ni titta in ikväll så lovar jag att ha lagt upp fler kurser. (Bäst att sätta press på sig själv så man får något gjort.)
13590280_10155077543313636_8513707180337439106_n