Duktiga hästar idag!

En rolig måndag idag. Har haft några privatlektioner idag som gick bra, framförallt guldstjärna till Helena och Farbror Obi 21 år, som fick till lite piaff idag. Man får passa på när han är lite på hugget som han var idag!

Själv har jag ridit några hästar samt tömkört Affe. Jag har inte tömkört på flera år eftersom jag anser att jag ”inte kan” och ofta tycker att jag kommer åt hästarna ganska bra vid longering så jag har inte riktigt ansträngt mig. Men Affe ville slinka undan vid longeringen i övergångarna, så jag kände ett stort behov av en yttersida. Ingen jätteproffsig tömkörning kanske, men jag fick tag på honom bra och han kom till fint jobb! Kanske så att jag måste skärpa mig med den här biten. Men som vanligt tänker jag om många saker (långa uteritter och hoppning för det mesta) att ”det här måste jag göra oftare” och sedan har jag ändå svårt att hitta tiden. Men i det här fallet ska jag prova imorgon igen.

Två hästar har varit extra duktiga idag. Grodan tog i lite extra och vi nosade lite på öppna, vilket vi gjort ytterst lite. Jag provade också förvänd galopp åt båda håll, vilket hon blev väldigt spänd av förut. Har bara testat en båge på långsidan vid enstaka tillfällen. Idag klarade hon en kortsida i båda varven, utan spänning, omslag eller tempoökning! Med andra ord en stor förbättring av hennes styrka.
Zigge får också högsta betyg idag. Jag har inte ridit honom alls på två veckor tror jag. Han har bara gått lektioner och sett fin ut. Idag satt jag upp efter min elev på kvällen, bara för att känna lite på honom så jag vet status. Han var superfin! Lite svårare med kontakten som var lite av och på, men annars kändes han starkare och väldigt påverkbar. Det absolut roligaste var att han bytte galopp åt båda håll! Inte rent, men på hjälpen, och det är gott nog. Har inte bytt mycket alls, eftersom han inte har känts stark nog innan. SÅ glad att han var så ridbar ”trots” att jag inte har ridit själv. Bra jobbat av mina elever också. 🙂Duktigt ekipage idag! (Snott en gammal bild av dig, Helena)

Duktiga hästar och elever

Hemma i min nya, jättesköna fåtölj efter kvällens lektioner. Både hästar och elever har varit duktiga idag. Vi har fortsatt jobba med tagen bakdel / sluta, vilket får vara tema terminen ut – men det är ju inte många gånger kvar nu. Hur som helst tycker jag att dessa övningar ger bra resultat eftersom det gör att ryttarna fokuserar mer på böjningen i ländryggen än halsen och det gör att hästarna jobbar bättre genom kroppen.

Jag är jättenöjd med Zigge, som har sett fin ut på veckans lektioner och även hoppade några språng med Sofia igår. Trodde han kanske skulle vara trött efter tävlingen men han ser stark ut! (I kroppen alltså….) Qurre verkar såhär långt vara ett himla bra köp, alla gillar honom och han gör ett jättebra jobb! Anea har varit lektionshäst den här veckan. Jag har faktiskt inte haft tid / ork över till henne. Har behövt prioritera andra hästar och det är inga tävlingar än på länge. Glad att hon kan jobba och göra andra glada också. Får se om jag tränar något mer innan semestern, annars får det väl vara lite lugnt just nu. Just nu har jag haft massa annat på gården att fixa, och dessutom är jag fortfarande inte frisk. Får helt klart skylla mig själv som har ridit och jobbat ändå, men det är så himla svårt att låta bli! Ska ta det lite lugnare i helgen i varje fall, för det här är inte bra alltså.
Framskrittning ute i solen

 

Sitsträningskurs

I helgen har jag haft tvådagarskurs med tema sits och inverkan. Vi började kursen med att eleverna fick rida ett pass var på lina. Det är ett bra sätt att få överblick för mig, och för ryttaren att fokusera mer på sig själv.

Efter det var tanken att rida resten av passen i hel grupp. Jag valde dock att dela upp alla övriga pass till kortare lektioner som reds två och två. Egentligen var anledningen att jag ville ha med Anea, och att hon och Qurre har samma sadel just nu… Men så tyckte jag också att det blev bra att kunna fokusera extra på var och en. Så istället för fyra lektioner på en sådan här kurs, så blev det tio lektioner för min del, fast kortare pass. Det flöt på bra ändå, och kursdeltagarna fick hjälpa till med lite mockning och annat. Annars hade jag nog inte hunnit med både stall och matlagning också.

Hur som helst så var det en givande kurs och jag tycker att det blev tydligt att när fokus ligger på hur hjälperna ges och hur man själv känner sig i kroppen, så går hästarna bättre. Några konkreta övningar var att rida lätt och stå två steg, sitta ett steg, som en balanskontroll, samt ridning utan stigbyglar med mycket övergångar. Vi gjorde också en favoritövning där man har ett spö mellan händerna (man håller spöt under tummen men tygeln hålls som vanligt), för att få en mer stilla hand och korrekt handställning. Det uppmuntrar också till mer ridning med sits och ben och inte så stora tygeltag.

Jag tycker att det här temat är roligt och ni får hålla utkik framöver, för jag tänker planera in en likadan kurs under hösten. Vill också påminna om att det fortfarande finns platser kvar på några sommarkurser!
Anea har knäckt extra som lektionshäst i helgen och till och med gjort en serie med fina, raka byten. Blir glad att hon numera är så pass välutbildad att även  andra kan ha glädje av henne på ett annat sätt. Bra kvitto för mig att se henne från marken också!

Sammanfattning av dagen

Idag har jag haft en bra dag med både dagläger och tre privatlektioner. Har haft stallet själv också, men bara jag planerar ordentligt så blir det konstigt nog inte så stressigt. Daglägret blev lite annorlunda än tänkt dock. Kursen var bokad av Akademiska Ridklubben, men de hade själva missat att fylla kursen (och informera mig om det), så det kom två elever istället för fyra! Eftersom jag ändå får betalt så gjorde det i och för sig inte så mycket. De två eleverna fick rida två olika hästar istället, men det var lite bra att se dem på två hästar av olika typ direkt efter varandra. Eftersom de bara var två kunde de rida väldigt individuellt och det är ju egentligen sådan undervisning jag föredrar!

Det gjorde också att jag hade tid att sitta upp på Calle en kort stund och ”justera reglagen” lite, så att det blev lättare för min elev att hitta känslan. Det hinner jag ju göra ibland när det är fyra också, såklart. Men i ridskolegrupper om 12 är det ju tyvärr omöjligt. Jag tycker det är så himla bra att kunna göra så ibland, för det kan vara helt ”omöjligt” att förklara vissa saker på ett bra sätt. Det är mycket lättare att förstå som elev om man vet hur det ska kännas. Jag har också kommit på snilleblixten att filma en kort snutt och visa mina elever under pågående lektion. Ibland är det jättesvårt att korrigera sitsen för att det känns annorlunda än det ser ut, och då är det lättare att se själv på film. Eftersom man kan filma så lätt med telefonen nu så är det ju ett toppenbra hjälpmedel. Att jag inte har kommit på det förut…

Ingen ridning för min del idag. Anea vilar efter gårdagens tävling (tänkte berätta lite mer om den men det får bli imorgon) och Grodan har jag longerat. Tror det är bra för de flesta hästar att jobba utan sadel ibland!

Över förväntan

Den här helgen hade jag ytterligare en övernattningskurs. Lite saftigt med två helger i rad men nu kommer det dröja ett tag till nästa gång. Dessutom hade jag bokat in en extra elev så jag fick dela upp kursen i två grupper, vilket ju blev dubbla pass för min del.

Det gick dock över förväntan bra måste jag säga! Passen blev lite kortare men mer effektiva och det gick att fokusera mer på varje elev. Jag kände mig inte ett dugg stressad och då hade jag ändå stallet själv i helgen (eleverna fick hjälpa till lite), matlagningen och två privatlektioner på lördag fm. Har inte ridit däremot. Anea fick vila lör, och jag longerade sön, men det var enligt plan med tanke på att hon har gått rätt ordentligt hela förra veckan.

Kursens tema var programridning. Vi red delar ur program och avslutade med att rida ett valfritt program med bedömning som avslutning på söndagen. Alla red bra och hästarna var duktiga! Kul tema också tycker jag själv. Bra att utgå från och jobba runt programträning. Troligen blir det en repris till hösten!
En liten extra guldstjärna till Affe och Karin. Första gången här som han har gått ett helt program och han såg riktigt fin ut. Bra jobbat!

Helgen i bilder

Den här helgen har jag haft kurs med övernattning. Helena var så snäll och lånade ut sin kamera, så här kommer ett gäng med bilder från helgen!
Våren verkar vara här nu (fast man får väl räkna med bakslag…) och då kan vi äntligen skritta fram ute igen!
Hästarna var duktiga (ryttarna också). Första passet jobbade vi med att kunna ställa både inåt och utåt på långsidorna men att ha hästen rak i kroppen och koll på bogarna.
Några fler ridbilder. Pass två på lördagen jobbade vi med öppna och övergångar.
Middag. Denna gång blev det egen potatis samt dillkött som min snälla mamma har lagat av vårt egna lammkött. Väldigt gott och uppskattat!
Framskrittning ute i morse.
Idag gjorde vi samma övning med ställning åt omväxlande höger / vänster fast på medellinjen i både skritt och trav. Ett bra sätt att lära sig att ha kontroll på bogarna. Pass två blev det öppna på medellinjen.
Fina Iffi och Camilla
Den här bilden får helt enkelt vara med för att jag tyckte att den var ovanligt bra. 🙂
Tack för en trevlig helg allihopa!

-24

Hur kan det gå från +8 på nyår till -24 idag på mindre än en vecka? Fullständigt obegripligt. Ja, det var faktiskt så kallt här i morse (detta är ju ett köldhål som ni elever vet). Hade jag kollat termometern innan jag gick till jobbet så vet jag inte om jag hade vågat gå ut! Men konstigt nog klarar man den här ”torra” kylan ganska bra. Det jobbigaste var känslan av att låren skulle krackelera efter att jag hade släppt ut 13 hästar eller vad vi har just nu…

Min första hurtiga elev kom redan nio i morse och red i kylan, men sedan blev det något varmare (eller mindre kallt snarare) under dagen. Har även haft ett dagläger och en till privatlektion. Hästarna har varit fina och pigga! Man tror att de ska bli stela av kylan, och lite spända kan de ju bli men ofta tycker jag att de är som finast när det är riktigt kallt. Iffi var pigg som en mört i morse och ville galoppera hela tiden. Gjorde väldigt många fina fattningar idag (både med och utan ryttaren kan man säga). Gulligt tycker jag med tanke på att hon är 21 nu (om man räknar hästarnas ålder från nyår som man brukar).

Efter att stall och lektioner var avklarade så hann jag ut med Anea 30 min innan det blev mörkt. Det är nog ljusare några minuter längre nu och snön hjälper ju till. Vi pulsade och småjoggade i snön och då räcker 30 min gott och väl.

Dagens upptäckt: det går att klämma in en dunjacka under min Uhip-kappa! Dagens lager på lager var underställströja, fleece, väst, dunjacka och kappa. Ingen vidare rörelsefrihet men jag har inte frusit idag i alla fall!
Diza med vit mascara idag.

En bra tisdag

Idag har jag ridit några hästar samt haft tre privatlektioner. Hästarna har känts fina och lektionerna gick bra. Är väldigt glad över framförallt Zigges utveckling sista tiden. Har provat att börja trampa honom lite också och det borde gå och lära honom tycker jag, det ser lovande ut i varje fall! Ser fram emot att få rida honom själv imorgon.

 

 

Affe börjar se riktigt krallig ut!

Har plöjt Hästnet under kvällen eftersom jag nog måste ta itu med hästjakt. Har inte tänkt behålla den hästen som jag lånat under december, så måste hitta något annat. Har inte lust att panikleta men har skjutit på detta länge nog. Tipsa gärna men bara hästar som kan byta galopp. Är kräsen!

Fina Calle och Helena efter dagens lektion.

Bilder från helgens kurs

dsc01629Fyra ryttare som har ridit här i helgen. Det är omöjligt att få hästarna att se glada ut samtidigt…
dsc_6668 dsc_6699Har jobbat på att få till julstämningen här hemma!
dsc_6691 dsc_6665… även i övernattningsrummen såklart!
dsc01417Anea har fått jobba som lektionshäst både lördag och söndag och  har skött sig jättebra!
dsc_6707Bubbel vid brasan innan gårdagens middag.
dsc_6715Igår blev det rödbetssoppa till förrätt, rotfrukter, rostbiff och pepparsås till huvudrätt, och pepparkaks-cheescake till efterrätt. Den är sjukt god! Receptet finns här.
dsc01576 dsc01561Fantasi och Camilla. Fanta har varit så fin sista tiden tycker jag!
dsc01440 dsc01376Caroline och Calle. Världens bästa häst som alltid gör sina ryttare glada!
dsc01569 dsc01469Anea och Maria har varit jätteduktiga i helgen.
dsc01454 dsc01613Affe och Clara passade bra ihop!
15350521_10155654827283636_7170922306109044505_nKursen avslutades med  jullunch ihop med några inackorderingar på Hökeriet. Vi gjorde likadant förra året. Tror det får bli en stående tradition med december-kurs och lunch där. Väldigt mysigt!

Tyvärr svårt att få bra rid-bilder samtidigt som man ska instruera. De flesta blev i helt fel ögonblick och det ser ut som om hästarna ska bryta benen…! I verkligheten var de dock väldigt fina, allihopa.
Tack, alla, för en bra och trevlig helg!

P.S. Länk här till en lång text som Caroline har skrivit om helgens upplevelser!

Helgen såhär långt

Alltså, vilket väder idag! Blir helt lycklig när det är snö och sol. Min obligatoriska november-depp har jag inte sett skymten av (tror den är kopplad till mörker, regn och lera…).

Helgen såhär långt har varit himla bra. Igår jobbade jag i ett hejdundrande tempo och red sex hästar (varav en är en blivande inackordering) plus det vanliga fixet med mockning, skotta ridhuskanter, städa hemma inför helgens kurser och diverse annat… Hade dock bra flyt och allt var klart tills tre kursdeltagare dök upp vid 17-tiden. Igår red de ett pass på kvällen och idag har vi haft två lektioner på förmiddagen. Det var ett väldigt trevligt och glatt gäng som var här, och alla verkade nöjda. Prickade ”rätt” hästar (vilket inte är helt lätt när man inte sett vederbörande rida innan) och tror att jag lyckades ge alla något att jobba på med på lite olika nivåer. Fick massa bra energi tillbaka av kursdeltagarna och känner mig glad för det! 🙂
(Råkade nog skriva att jag skulle ha kurs fre-sön, men imorgon är det ett dagläger, så det blir två kurser den här helgen.)

Efter lunch red jag och Linnea ut, följt av ett kortare pass i ridhuset med Diza. Hon kändes fin idag, vilket var skönt, för igår var vi tyvärr inte helt kompatibla. Har även haft en privatlektion på eftermiddagen. Klar 16.00, och har rester kvar från gårdagens middag (älgfärsbiffar), så nu behöver jag inte ens göra middag. Kan helt enkelt inte bli bättre!
15036404_10153902383507026_8612185156854608875_nIdag blir det Instagram-bilder här. Denna har jag lånat av en av kursdeltagarna.
15056286_10155540339118636_6990998754103362319_nDiza och Avatar på uteritt. Önskar att snön ska ligga kvar men det ser ut att bli plusgrader nästa vecka….
15032899_10155540382578636_1820864267387087423_nZigge och en fin måne, som såklart var mer uppseendeväckande i verkligheten.