Gårdagens teoripass

Igår hade jag hjälp av Cindy Jönsson som höll i ett teoripass för mina fasta elever. Det är Cindy som har hjälpt mig med sadeln till Anea, och det var då jag upptäckte hur bra Anatomica-sadlarna är på många hästar (och då köpte jag en till). Cindy är även osteopat och hjälper mig med behandling av hästarna vid behov. (Man kan även få hjälp som människa / ryttare, vilket jag är mycket nyfiken på.)

Fokus på teoripasset var lite grunder i sadelinpassning, anatomi, samt även ryttaren i förhållande till sadeln. Det var väldigt intressant och eleverna var frågvisa. Jag tycker det är jätteviktigt att förmedla ett helhetstänk kring hästen, inte bara ridningen. Jag har ju pratat mycket om sadlar och sadelns betydelse, och det märks att eleverna har tagit till sig mycket av det, det är väldigt roligt!

Det lutar åt att vi behöver ha någon form av ”uppföljning” nästa termin, där vi kan titta på hästar i rörelse och kanske även se hur det kan ändras med en bra eller dålig sadel. Jag tror att det skulle kunna bli riktigt intressant. Återkommer i frågan!

Rid – och yogahelg

I helgen har jag haft kurs i samarbete med Helena Starkenberg och Yoga Blue Zense.

Jag tror att vi räknade ut att detta är vår femte gemensamma kurs! Kombinationen yoga och ridning är verkligen toppen, och brukar vara väldigt uppskattat.

På fredagen började vi med ett lättare ridpass för att känna in hästarna och ”komma igång”. Det var tre nya elever för min del denna gång, och det tar lite tid att bilda sig en ordentlig uppfattning om var och en av deltagarna. Efter ridningen hade vi ett Yin yoga-pass på 1,5 timme, följt av middag.

På lördagen började vi med sitsträning på lina. Efter lunch ett Vinyasa yogapass med fokus på att mjuka upp höfter och ländrygg, samt aktivera core-muskulaturen inför eftermiddagens ridpass.

På söndagen hade vi ett kort yogapass före frukost och sedan ett sista ridpass. På de första kurserna tror jag vi hade två pass på söndagen, men det blev för tufft. Man  kan säga att de flesta var rätt möra (men förhoppningsvis på ett bra sätt) efter den här helgen.

Vi har även ätit massa god mat (om jag får säga det själv) som till stor del var baserad på egna grönsaker, rotfrukter, eget lammkött och även älg från trakten (skjuten av grannen dock). Och vi har avhandlat en stor mängd frågor om vitt skilda ämnen minst sagt. Det kan bli väldigt intressant beroende på vilka som deltar i en kurs, men det brukar sällan vara tyst. 😉 Sammanfattningsvis en mycket trevlig helg, och redan i december är det dags för nästa gång. Den kursen är fullbokad sedan länge, men det kommer en ny chans i vår.
Bild lånad från Yoga Blue Zense instagram.

En bra fredag

Idag har det flutit på bra från morgon till kväll. På förmiddagen hade jag två privatlektioner. Först med Maria och Cesar, en häst som jag har på prov. En mycket välutbildad herre, men han behöver lite tid för att ”komma igång”. Jag tycker att han såg fin ut och Maria verkade tycka att det var kul. Är försiktigt optimistisk – fler måste prova. Ett privilegium i alla fall att inte behöva köpa rakt av måste jag säga.

Camilla red på Caribo också, och han såg riktigt fin ut. Pigg och framåt och i en bra grundform! Där känner jag att jag verkligen har hittat en pärla alltså.

Däremellan red jag Grodan, som kändes fin. Jobbar på med att få bättre elasticitet och att hon ska bli snabbare att reglera. Emellanåt hittar jag riktigt bra känsla, men hon tycker att det är lite jobbigt. Jag försöker vara supernoga nu med att ta skrittpauser ofta så hon inte ska få mjölksyra. Så lätt att överjobba en häst som är så ambitiös.

På eftermiddagen hade jag en kurs som också gick väldigt bra. Vi fokuserade på skolor, och att flytta hästarna på volt. En riktigt bra övning för att få tag på sidorna (och få ryttaren att rida med båda benen) är att växla mellan tagen bakdel och att flytta hästen undan innerskänkeln på böjt spår (går att göra på rakt spår också). Hästarna blir lyhörda och superfina. Det var riktigt kul idag att se vilken skillnad små korrigeringar av ryttarna kan göra – hästarna är så känsliga och det händer massor utan att ryttarna måste ”ta i”.

Nu blir det middag och uppladdning inför helgens kurs – som sker på bortaplan denna gång.

Gårdagens lektioner

Igår fokuserade vi på ren grundridning med fokus på vändande hjälper och att få hästarna att bjuda på yttertygeln. På böjt spår tycker jag att det vanligaste felet är att ryttaren fokuserar för mycket på att ställa och böja hästens hals, utan kontroll på yttersidan – som gärna glider ut. Ett annat vanligt fel är att ryttaren är inpräntad med ”inner skänkel mot ytter tygel” vilket ofta leder till att man använder innerskänkeln för kraftigt och flyttar hästen i sidled – gärna mot en yttertygel som håller fast hästen.Bilden ovan visar både korrekt och felaktig böjning på ett bra sätt. Om hästen inte formar sig rätt så glider också ryttaren ut över yttersidan. Ibland är det ryttaren som sätter sig fel och det leder till att det inte går att böja på rätt sätt – men ibland kan hästen också försöka flytta ryttaren för att slippa böja sig korrekt – så var uppmärksam på det!

Innan man börjar jobba med böjningen så tycker jag att vändande hjälper måste fungera, dvs vikt, ytterskänkeln, och vid behov ledande innertygel. Ytterskänkeln är vändande, men även framåtdrivande. Om du rider en volt får yttersidan i princip ”längre väg att gå” än innersidan, så jag tänker att jag rider hästen framåt mot yttertygeln. (I själva verket ska ju hästen bjuda framåt på båda tyglarna, och driva jämnt med båda bakbenen!) Det jag ville poängtera igår var dock att inte låsa yttersidan med en bromsande yttertygel (många hästar vill  ”ta hjälp” av yttertygeln för att hålla balansen – men det är ju för att många ryttare också håller balansen där!). Ryttaren måste tillåta hästen att sträcka ut yttersidan och länga halsen, så att den inte blir för kort och begränsar möjligheten att ”komma runt” – se bilden ovan!

Tips att tänka på när du rider på böjt spår:
* Placera ytter framben på det tänkta spåret (istället för att fokusera på huvud / hals).
* Tänk att du rider ”i en tunnel” – så att du håller linjen hela tiden och kommer ihåg både inner – och yttersidan.
* Sitt mitt över hästens ryggrad, med lika mycket skänkel på höger som vänster sida.
* Om du märker att du lutar dig inåt – snegla lite utåt så hamnar höfterna rätt.
* När du ska ställa hästen – tänk på att du vill ha en liten vridning i nacken åt sidan – hästen ska INTE dra in nosen mer mot kroppen (vanligt fel!) och bara bli ”tom”. I så fall bjuder den inte tillräckligt fram mot en kontakt.

Kommentera gärna om ni får någon hjälp av tipsen!

Dagens ridning

… egentligen gårdagens. Igår var det kallt på morgonen och faktiskt (!) frostigt ute. Jag började med att rida Anea ute på åkern och det var fantastiskt vackert med sol och gnistrande frost! Jag försöker att rida ut och tömköra mellan lektionerna nu. Jag vill helst inte nöta i ridhuset, men ute på åkern är perfekt för jag kunde rida slutor, galoppsax och lite byten. Det är inte samma kvalitet som förut men jag underhåller det i alla fall.

Efter det red jag även Affe ute. Inga galoppsaxar, men däremot lite jobb med att flytta honom i galoppen med svag tvärning. Han behöver bli smidigare i sidorna och kvickare för skänkeln.

Efter det hade jag en  privatlektion med Qurre och Jenny. Fokus på att få honom rak och jämn i kontakten. Hon fick rida mycket innanför spåret, speciellt i galopp. Där märks det tydligt om hästen drar åt ett håll och det är verkligen nyttigt för att lära sig att rama in. Han såg riktigt fin ut efter det här jobbet! Grunderna är A och O…

Innan lunch hann jag även rida Poker, som går med en del i verksamheten just nu. Han kändes riktigt fin igår tycker jag. Här är det ungefär samma fokus som med Qurre: jämn kontakt och framme för skänkeln.

Efter lunch red jag Velle i ridhuset och tränade mest skolor. Jag tycker att han är mycket starkare nu och har lättare att korta upp sig och bära sig, men nu skulle jag vilja (så småningom) ha en mer ”ärlig” samling. Han vill inte riktigt ”sätta sig” på rätt sätt utan tar hellre lite kortare steg – vilket i och för sig är bättre än förut när det knappt gick att ändra steglängden. Jag  tror dock att det kommer att ta tid att stärka honom med tanke på att han är så stor, och jag försöker att vara försiktig för jag är rädd att överanstränga honom. Mellan varven känns han riktigt fin nu, men han tycker att det är jobbigt, vilket är fullt förståeligt.

Grodan tömkörde jag igår. Hon jobbas nu från marken någon vecka, sedan ska jag rida igen har jag tänkt. Jag har lite ”problem” med att hon blir överambitiös och gärna tar i för mycket fast kanske inte alltid på rätt sätt. Inser att jag måste backa henne lite så att hon inte blir för spänd, men det är ärligt talat svårt att känna riktigt var ”gränsen” går. Har lite att klura på här. Måste vara noggrann med grunderna, men ändå inte fastna där utan ta något steg vidare – dock på rätt sätt…

Två privatlektioner till hann jag med. Elisabeth och Boromir red ute på åkern. Han gillar det och får lite bättre bjudning. Jag var rädd att han skulle bli lite väl ”på hugget” men det såg fint ut och både häst och ryttare verkade glada. Nyttigt även där att rida utan väggar som ramar in!
Elisabeth fick öva en del galoppfattningar
Här travar hon av

Marie red också en lektion på Caribo. Där fokuserade vi på att få Marie rak i sadeln och liksidig i varven. Det är lite svårare med galoppen i vänster varv, både för henne och Caribo. Nu hade vi dock förberett bra och varit noggranna redan på lång tygel, så att hon kunde börja vända och forma honom med bara skänkeln innan hon tog kontakt. Jag tror att det gjorde en hel del skillnad för slutresultatet. Tänk på att det ni gör redan på lång tygel och i framridningen blir avgörande för hela passet – dvs var noggranna med små detaljer som hästens balans, att den lyssnar på skänkeln, att ni kan göra halvhalter etc. Det är inget man kan komma på att man ska börja med när halva passet har gått – då är det redan ”för sent”!

Programridningskurs

En rolig, men intensiv helg är slut. Jag har haft en tvådagarskurs med tema programridning och skött stallet själv samt gjort mat och allt sådant till kursen. Det är roligt med övernattningskurser men det kräver ju en del extra jobb med att städa, bädda och fixa mat. Tyvärr har jag inte tagit några roliga bilder alls den här gången! Måste skärpa mig lite tror jag.

Kursen gick i varje fall väldigt bra. Det har varit två privathästar här också i helgen, och det är jättekul att det verkar ha hittat hit fler med egen häst! Vi avslutade med programridning på söndagen, valfritt med eller utan bedömning. Det är extra kul med tema på kurserna tycker jag, så att det blir en röd tråd. Om ni har egna idéer och önskemål om tema-kurser kan ni alltid säga till. 🙂

Jag har inte ridit så mycket själv, bara Grodan i lördags. Hann inte mer än så. Har även haft en privatlektion med Anea och Maria – kort klipp längst ner på en bytesserie. Det är riktigt kul att ha med henne i verksamheten, det går över förväntan. Jag trodde att hon skulle bli lite för svår om jag inte red mer, men det går bra! Just nu rider jag själv mest ut eller tömkör henne, så att hon ska få variation.

Kurshelg

I helgen har det varit kurs fre-lör med fyra deltagare. Vi hade tur med vädret – det riktigt varma har lugnat ner sig och på lördagen var det riktigt behagligt om man jämför med tidigare under veckan. Det är ingen höjdare för varken hästar eller elever med över 30 graders värme. Hästarna har blivit extra känsliga för skav pga att de blir så svettiga – så ni som kommer och rider måste vara extra noga och hålla koll på om ni ser begynnande skav av sadelgjordar eller annat!
Efter fredagens ridpass. Calle gjorde ett gästspel, sedan hade jag med Caribo, Velle och Dario. Alla hästar har sett fina ut i helgen!

Vi har jobbat mest med sidvärtsrörelser denna helg. Både att flytta hästarna på volten, öka – minska volten, skänkelvikningar och skolor. Mycket fokus på att få ryttarna att använda båda benen – alltså komma ihåg att möta upp med ytterskänkeln när man flyttar undan för innerskänkeln t.ex. Tycker att många har en förmåga att rida med ”ett ben i taget” annars. Det blir stor skillnad när ryttaren kommer åt båda sidorna och lyckas rama in hästen bättre.

Fördrink i solen innan lördagens middag, som denna gång blev en lasagne med inslag av squash. Har väldigt mycket nämligen, så jag måste ha det i princip all mat nu…

Ingredienser till lördagens lunch: mangold, squash (igen..), basilika och tomater – allt plockat från egna odlingar. Det här blev en god pastasås ihop med bacon och lök.

Nästa fredag till lördag är det dags igen! Det går att boka en plats till om man har egen häst. Skicka mig ett mail om du är intresserad av det!

Bilder från helgens kurs

I helgen har det varit kurs här fredag-söndag med yoga och ridning. Jag och Helena som driver Yoga Blue Zense har nu haft ett par sådana här kurser ihop och de är väldigt givande för både oss och deltagarna!

Tyvärr var jag dålig på att dokumentera så det blir bara ett gäng ridbilder som Helena har tagit. Utöver ridningen har vi yogat både ute och inne och ätit en massa god mat – väldigt mycket som är odlat här hemma. Det är en härlig känsla såhär års att kunna gå ut och plocka egen mat utanför dörren till kvällens middag!

Efter dessa kurser verkar alla ryttare ha känt en skillnad i ridningen efter att ha yogat. Många känner sig mjukare, mer avspända och mindre trötta i kroppen trots flera ridpass. Jag tycker också att det är lättare att instruera eleverna! De är lite lugnare, mer avslappnade och har ett större fokus på sin kroppsmedvetenhet vilket gör att hästarna också blir mer avspända. Ofta kommer eleverna direkt efter jobbet med andan i halsen och kanske med jobbet i bakhuvudet – och tro mig – det syns på hästarna när eleverna har varit sena eller haft en dålig dag… Efter ett yogapass är mycket stress borta och hästarna blir också mer tillfreds. Nu kan vi tyvärr inte yoga före varje ridpass, men en sak som alla kan ta med sig är att andas medvetet. Gör det redan i stallet – och när ni skrittar fram. Skapa en lugn ridbubbla för er själva!

Nästa kurs är i november. Mer info hittar ni här.

Sitsträning på lina, Marie och Dario. Han har varit jättefin i helgen!
Jonna kom med sin egna häst ”Money for Nothing”
Rebecca och Caribo
Annika och Caribo
Hela gruppen samlad
Sista passet – riktigt varmt…! Anea har också gått med på kursen alla dagarna och hon sköter sin uppgift som lektionshäst mycket bra.

Film på Annika och Caribo. Här får hon öva på att samla upp honom i huvudsak för sitsen (där det först blir ett avbrott av misstag) – för att sedan länga formen igen. Det jag vill är att hon påverkar mindre med handen och mer med sin position / balans.

 

Vårtecken på Wreta

Äntligen börjar det likna något! Sol, blommorna börjar slå ut och hästarna kan gå nakna. Jag kan inte med ord beskriva lättnaden att slippa klä på täcken och sedan halka ut i hagen i lera eller på is. Man sparar både tid och energi och jag tror att hästarna också njuter av att slippa vara påklädda. 🙂
Idag har jag haft ett dagläger där vi delade upp gruppen på förmiddagen så att de red två och två, och efter lunch ett vanligt pass alla fyra. Det kändes som ett bra upplägg där jag verkligen hann fokusera mer på att få till några saker som  jag inte tyckte att vi hann riktigt sist med just den här gruppen. Det var kul idag för det blev resultat  – fina hästar och (tror jag) några nya ”aha-upplevelser” hos några av eleverna. Nu tar jag en ledig kväll och en helt ledig söndag imorgon (läs: göra andra gårds-sysslor). Hoppas det fina vädret håller i sig!

Rid -och yogahelg

Vi har haft en toppenhelg med ridning och yoga fre-sön. De här kurserna som jag håller i samarbete med Helena Starkenberg är väldigt roliga (för alla inblandade tror jag). Att kombinera ridningen med yoga ger faktiskt omedelbara resultat – mer avslappnade och fokuserade ryttare, lättare att komma ner i sadeln och alla deltagarna kände sig mindre trötta i kroppen än efter en ”vanlig” ridhelg. Jag tycker att det är kul att fokusera på enbart sitsen, och så är det såklart ett plus att jag själv också får vara med och yoga. Vi har naturligtvis även ätit god mat – en mycket viktig faktor för en lyckad kurs.

Här kommer en hel massa bilder:
Vi började på fredagen med ett vanligt ridpass för att komma igång. På lördagen blev det sitsträning på lina under förmiddagen, så att vi kunde fokusera på detaljerna.(Det var en fin och solig helg men faktiskt lite kallt på morgonen så jag ser rätt påpälsad ut…!)
Här är Kristina på Qurre och Kerstin på Boromir.
Lunch på lördagen. En sallad med bl.a. belugalinser, quinoa och fetaost. Dressingen är superenkel men väldigt god – bara honung och creme fraiche.
På fredagen var det ett yin yoga-pass som fokuserade på stretch. På lördagen en mer fysisk yoga som uppvärmning inför nästa ridpass.
På lördagen delade vi upp ridningen i två grupper så att även Helena kunde delta. Här är Karin på Velle…
… och Helena på Fantasi
Ytterligare en Karin och Dario
Efter ridningen blev det en fördrink innan middagen som bestod av lammfärsbiffar och rotfrukter.
Hög mysfaktor!
Idag avslutade vi med ett kort yogapass på morgonen samt ett avslutande ridpass med ridning utan stigbyglar.

Tack alla inblandade för en mycket bra helg!