En bra lektionshäst går inte att värdera i pengar

Ibland har tanken slagit mig att man skulle kunna kombinera två affärsidéer, nämligen att ha lektionshästar som även är till salu under tiden. Det här hade ju varit superbra för potentiella hästköpare som skulle kunna rida hästen på lektion flera gånger och verkligen lära känna hästen före köp. Det skulle också ge en till intäktskälla utöver lektionerna – om man kan sälja hästen för mer än man köpte den förstås, vilket jag tror att man hade kunnat göra med några av dem.

MEN det är inte aktuellt (så ni som är elever här behöver inte oroa er!), för när man har hittat en häst som fungerar i en verksamhet så går det inte att värdera den i pengar. Det är extremt värdefullt med en häst som är snäll, fungerar med olika ryttare, är trevlig att hantera, och därtill välutbildad. Det är jättesvårt att hitta bra hästar, och det är massa jobb och tar tid att provrida och leta häst. Så värdet ”på pappret” (dvs en vinst vid försäljning) är inte lika mycket värd när man jämför det med att ha väl fungerande verksamhetshästar som både man själv och eleverna dessutom känner. Varje häst man köper är dessutom en ren chansning, eftersom man inte vet hur de kommer hålla. Om de visar sig vara friska så är det också ett stort värde på lång sikt.

Här är ett kort klipp från en lektion idag, på en häst som jag är glad att jag fick chansen att köpa, nämligen Cesar. Jag var lite tveksam först pga att han rör sig så mycket och har en hel del ”knappar”, men han har funnit sig väl tillrätta hos oss. 🙂

Helgen

Den här helgen har det inte varit någon kurs, utan bara strö-lektioner. I fredags hade jag ett helt gäng med privatlektioner plus att jag red några hästar. Nina var här på lunchen och då red jag Grodan och Gloria. (Jag brukar ta riktig lunch men jag hann inte, dock tar jag alltid med något till stallet när det blir såhär). Grodan gjorde några riktigt fina byten, men de bästa gjorde hon dock på egen hand och inte på hjälpen. Än så länge är jag glad även för det, att hon tar egna initiativ och gör rätt (fast jag inte ber om det) känns ju ändå betydligt bättre än att hon inte förstår.

På lördagen hade jag också några privatlektioner och morgonpasset i stallet (alltså släppa ut, mocka åt mina och fixa foder etc). Det var mindre kul eftersom snön började smälta och man fick i princip vada genom slask och vatten blandat med is.. Kunde inte snön bara ha fått ligga kvar? (Det blir ändå inte vår på ett tag tänker jag.)

Igår hade Carolina Marjakangas en till kurs här med fokus på sitsen. (Har skrivit om den förra kursen i ett annat inlägg.) Jag själv åkte iväg och dömde en Stockholms-cup i Upplands Bro. Det var riktigt duktiga deltagare och stadiga ritter! Jag hade tänkt rida på eftermiddagen, men det blev tömkörning / longering istället. Jag känner mig väldigt trött just nu. Vet inte om det är förkylning på g eller bara att jag har jobbat mycket. Tyvärr har jag börjat bli vårtrött på gamla dar, jag tror att jag orkar kämpa mig genom mörkret och vintern till ungefär nu, sedan ger kroppen upp lite. Och det är rätt störande eftersom känslan när vintern är på väg bort är att man VILL en massa, och det är så tråkigt att inte riktigt orka det man vill. Den här veckan ska jag i alla fall försöka ta det lite lugnt (?). Lugnare åtminstone..
Och Anea växer runt magen (ska ta någon bild när jag kommer ihåg). Fölning beräknad 22 maj.

Helgkurs

Den här helgen har jag haft en tvådagarskurs med några av mina fasta elever.  Jag hade tänkt dokumentera hela kursen med kameran men det enda jag hann ta bilder på var maten… 😉

Kursens tema var hästarnas förutsättningar och form. Det blev lite improvisation från min sida, men jag tyckte det blev bra. Vi pratade bl.a. om hur man lägger upp ridpasset utifrån hästen, med tanke på att hästar är olika och behöver arbetas i t.ex. olika form utifrån sin exteriör och sina gångarter. Eleverna fick själva analysera sina hästar utifrån detta, och även titta på varandra. Ett pass reds två och två men även under grupplektionerna så fick de chansen att se på varandra och titta bl.a. på hur balansen i hästen blir annorlunda vid en högre eller lägre form eller ett annat tempo.

Vi passade också på att bedöma hästarnas exteriör på stallgången, för att få en bättre förståelse för varför hästarna känns  olika, deras svaga / starka sidor etc. Det var en rolig kurs tycker jag! Jag tror kanske att det här med exteriören är något vi kan titta mer på under något av vårens teoripass.

Längre kurser under våren där jag fortfarande har plats kvar:

30-31 mars  Två platser kvar
Tvådagarskurs med fyra ridpass, kost och logi.
Samling 13.00 lördag, avslut ca 14.00 söndag.
3500 kr

12-14 april  En plats kvar
Tredagarskurs med ridning och yoga.
Fokus på ryttarens sits, följsamhet och kroppsmedvetenhet.
Fredag: samling 14.00. Därefter ett ridpass samt ett lugnare yogapass innan kvällens middag.
Lördag: sisträning på lina på fm. Em: ett något mer fysiskt yogapass följt av ett ridpass.
Söndag: kort yogapass som uppvärmning innan frukost, därefter ridning. Avslutning med lunch (slut ca 13.30)
Kost, logi, ridning och yoga.
4900 kr
Viktigt med fikapaus så att alla orkar rida. 🙂
Här har vi en trött häst som verkligen hade behövt lite kaffe för att orka gå till jobbet… 😉

Lördagens middag: råraka (egen potatis), rödbetsrisotto (egna rödbetor) och lingonparfait. Det blev i princip samma mat som på nyår, men det var ju så himla gott!
Återanvände delar av nyårsdukningen också.  Det hade snöat lite på natten kan man säga. Fick skotta mig in i stallet. Tur att Torbjörn var hemma och kunde ploga (det tog några timmar).
Efter två ridpass på söndag förmiddag avslutade vi med lunch. Min man odlar numera året runt! Inte gurka och tomat, men alla blad i salladen är odlade hemma. Det växer så det knakar, så vi måste nog hets-äta sallad nu ett tag framöver.

Januari

Kallt idag, men riktigt skönt! Idag var det en sådan där perfekt vinterdag med sol, gnistrande snö och -10. Då fryser man inte ens, utan det är nästan mest uppfriskande. Tänk om alla vinterdagar var såhär.

Jag hann rida ut två vändor i morse, plus en häst i ridhuset samt tömkörning av Grodan. På eftermiddagen hade jag en kurs som fick börja med att skritta ut i solen. Hästarna behöver variation, det blir alldeles för mycket ridhustid nu pga dåligt underlag. Jag tror att ryttarna också uppskattade det.

Avslutade min dag med bastu och sedan middag och film vid brasan. Alla årstider har sin tjusning.

Helgen i bilder

I helgen har jag och Helena haft dressyr- och yogakurs igen.  Det här är nog den fjärde i år, och sjätte totalt. Ett vinnande koncept helt enkelt! Här kommer massa blandade bilder från en mysig helg med jultema, yoga, fina hästar, glada elever och god mat (jag lägger ut recept i ett annat inlägg)!
Karen och Caribo. Vi har alltid sitsträning på lina på förmiddagen dag 2.
Clara och Qurre. Flughuvan behöver han för att inte ruska på huvudet… Jag vet att det ser lite konstigt ut. Och tråkigt att dölja hans söta ansikte. 😉
Margaret och Qurre
Marie hade med sig egen häst.
Efterrätt på fredagen: polka-pannacotta. Mycket uppskattat…
… men lördagens efterrätt tycker jag var ännu bättre. Den här gör jag varje år på december-kursen. Recept kommer som sagt. Det var inte en smula kvar av den här.
Boromir, Cesar och Caribo efter sista ridpasset.
Himla bra att ha ett stort hus så man får plats att yoga hemma!
Vi avslutade kursen idag med lunch på Nut House tillsammans med några inackorderingar. Detta har blivit en trevlig tradition!
Så mysigt och fint pyntat! Och god mat. Riktigt bra avslutning på en jättebra helg. Tack allihopa! <3

Bra start på veckan

Ovanligt bra flyt för att vara en måndag måste jag säga! Jag började på morgonen med att rida Qurre, Calle och Cesar. Qurre kändes riktigt bra och väldigt pigg och positiv. Calle rider jag fortfarande en dag i veckan även efter att jag sålde honom, för att han ska hållas mjuk i kroppen. Cesar kände jag lite på en kort stund bara. Jag behöver ju själv lära känna honom lite bättre och hitta fler knappar. Jag tycker redan att det känns mycket bättre än när han kom, nu är det lättare att ha honom mellan hjälperna, och det verkar även vara så för eleverna.

Efter lunch åkte jag och tränade med Grodan hos Nina. Jag börjar misstänka att hon har överskottsenergi och dessutom är i en fas där hon testar lite gränser. Hon har ju känts så enkel förut men nu blir hon ofta okoncentrerad och för spänd. Jag är inte van vid det och det gör mig tyvärr lite stressad. Jag hinner börja tänka för mycket på vad det beror på och börjar kanske analysera lite för mycket. Nu har jag i alla fall tänkt att jag får försöka ”rida på” ändå och kanske till och med lite mer än vad jag har gjort ett tag. Jag tror att hon helt enkelt måste komma till arbete. Det är dessutom kallare och hon är ute kortare dagar (särskilt jämfört med i somras när hon var ute dygnet runt). Har plockat bort kraftfodret helt nu också för att se om det blir någon skillnad.
Svettig häst som behöver gå till frisören för en helklippning är jag rädd…

Hur som helst. Träningen började ofokuserat och med en vimsig häst, och jag tappade tråden helt en stund. Nina känner ju mig väl så där kan jag vara ärlig och säga rakt ut hur det känns och vad jag upplever för problem, så efter att ha pratat ut om detta så tog jag nya tag och då blev det betydligt bättre och slutade med en avspänd och lydig häst. Egentligen handlade inte det här passet om ridteknik utan mer mental stöttning från backen… Jag har ridit ganska mycket själv en period och det måste bli en ändring här nu så att jag inte hinner trassla till det för långa stunder i taget. Det var i alla fall en väldigt bra träning även om det bara handlade om grunder – men det är ju det som är det viktiga!

Kvällens lektioner gick också bra. Här märks det nu att jag har varit tjatig med just grunderna och att det verkligen gör skillnad. Duktiga ryttare och fina hästar som har gjort öppna, sluta och diagonalsluta med flyt. Anea kunde till och med bjuda på lite passage. Idag var det en fröjd att undervisa!

Helgens andra kurs

Idag har jag haft en kurs i samarbete med How to Move Fysioterapi som drivs av Carolina Marjakangas. Hon har hjälpt mig med min sits under året, och jag tänkte att mina elever också skulle få ta del av detta. Det har nog inte undgått någon att jag är väldigt intresserad av sits och inverkan, men jag är ju inte utbildad på människor på den nivån att jag vet exakt vad som händer i kroppen, och då är hjälp utifrån bra.

Dagen började med en föreläsning om kopplingen häst / ryttare. Därefter fick alla göra några tester för att bl.a. kontrollera sin liksidighet. Jag tror att det kan vara en ögonöppnare att se hur olika man (eventuellt) använder höger och vänster sida. Vi gjorde också en väldigt bra, praktisk övning som jag har filmat, men den sparar jag till min julkalender!

Efter det så red eleverna i två små grupper, där de fick hjälp med små korrigeringar till häst. Alla fick ha en jacka med ett ”kors” på, som gör att man tydligt ser eventuella snedheter bättre. Målet är alltid en avslappnad ryttare i balans, som stör så lite som möjligt, och som inte behöver använda kraft för att kommunicera med hästen. Mina hästar är ju känsliga och ger kvitto direkt på rätt och fel vikthjälper t.ex. Eleverna verkade få lite nya infallsvinklar och tankar om hur de ska använda kroppen. Om intresse finns så kan jag ordna en kurs även under våren!

Dagläger med Telia

Idag har ett gäng från Telia varit här på dagläger. Det blev en lyckad kurs och jag tyckte att jag matchade hästar och elever väldigt bra. Cesar fick gå med på sin första kurs, och det gick superbra! Hittills ser det ut som om han kommer att göra ett väldigt bra jobb här, dock krävs det en ryttare med god egen balans. Jag är också glad över att Anea verkligen har hittat sin plats i sin nya roll som läromästare. Nu kommer hon ju inte gå med så länge till (januari?), men det lutar åt att det är värt att sätta igång henne igen efter fölningen eftersom hon är en enorm tillgång för verksamheten.

Gårdagens teoripass

Igår hade jag hjälp av Cindy Jönsson som höll i ett teoripass för mina fasta elever. Det är Cindy som har hjälpt mig med sadeln till Anea, och det var då jag upptäckte hur bra Anatomica-sadlarna är på många hästar (och då köpte jag en till). Cindy är även osteopat och hjälper mig med behandling av hästarna vid behov. (Man kan även få hjälp som människa / ryttare, vilket jag är mycket nyfiken på.)

Fokus på teoripasset var lite grunder i sadelinpassning, anatomi, samt även ryttaren i förhållande till sadeln. Det var väldigt intressant och eleverna var frågvisa. Jag tycker det är jätteviktigt att förmedla ett helhetstänk kring hästen, inte bara ridningen. Jag har ju pratat mycket om sadlar och sadelns betydelse, och det märks att eleverna har tagit till sig mycket av det, det är väldigt roligt!

Det lutar åt att vi behöver ha någon form av ”uppföljning” nästa termin, där vi kan titta på hästar i rörelse och kanske även se hur det kan ändras med en bra eller dålig sadel. Jag tror att det skulle kunna bli riktigt intressant. Återkommer i frågan!

Rid – och yogahelg

I helgen har jag haft kurs i samarbete med Helena Starkenberg och Yoga Blue Zense.

Jag tror att vi räknade ut att detta är vår femte gemensamma kurs! Kombinationen yoga och ridning är verkligen toppen, och brukar vara väldigt uppskattat.

På fredagen började vi med ett lättare ridpass för att känna in hästarna och ”komma igång”. Det var tre nya elever för min del denna gång, och det tar lite tid att bilda sig en ordentlig uppfattning om var och en av deltagarna. Efter ridningen hade vi ett Yin yoga-pass på 1,5 timme, följt av middag.

På lördagen började vi med sitsträning på lina. Efter lunch ett Vinyasa yogapass med fokus på att mjuka upp höfter och ländrygg, samt aktivera core-muskulaturen inför eftermiddagens ridpass.

På söndagen hade vi ett kort yogapass före frukost och sedan ett sista ridpass. På de första kurserna tror jag vi hade två pass på söndagen, men det blev för tufft. Man  kan säga att de flesta var rätt möra (men förhoppningsvis på ett bra sätt) efter den här helgen.

Vi har även ätit massa god mat (om jag får säga det själv) som till stor del var baserad på egna grönsaker, rotfrukter, eget lammkött och även älg från trakten (skjuten av grannen dock). Och vi har avhandlat en stor mängd frågor om vitt skilda ämnen minst sagt. Det kan bli väldigt intressant beroende på vilka som deltar i en kurs, men det brukar sällan vara tyst. 😉 Sammanfattningsvis en mycket trevlig helg, och redan i december är det dags för nästa gång. Den kursen är fullbokad sedan länge, men det kommer en ny chans i vår.
Bild lånad från Yoga Blue Zense instagram.