Bra kväll!

Ibland bara flyter det! Ikväll har både hästar och elever varit superduktiga på båda passen. Första lektionen fokuserade vi på bakdelsvändningar. Alla hästar var fina och ”ihop” från start så det var ganska okomplicerat med huvuduppgiften. Affe ser mycket starkare ut än förut och har hittat lite spänst i steget. Det är en enorm skillnad på honom nu mot för ett år sedan. Qurre blir också bättre hela tiden och orkar bära sig mer nu. Idag fick han även göra arbetspiruetter i galopp, och det ser inte ens jobbigt ut! Det är tydligen ett vinnande koncept att köpa gamla hopphästar. 🙂

Andra lektionen blev det sitsträning med Fantasi och Calle. Det är väldigt bra att ta sig den tiden så att eleverna hinner med att känna efter själva i lugn och ro. Även den som står på backen och longerar lär sig ju att se skillnaden när man ändrar på (oftast) ganska små saker. Hästarna är så oerhört mycket känsligare än vad man tror! Och i 9 fall av 10 så blir det bättre när man gör mindre istället för mer… Ibland blir jag själv förvånad när jag ser hur mycket bättre det blir med pyttesmå korrigeringar. Tacksam över att mina hästar är så lyhörda. Men så är jag ju också galet petig så att de ska hålla sig sådana. Det lönar sig!

Helgen i bilder

Fin hösthelg! Jag har haft kurs i två dagar med tema programridning. Idag avslutade vi med att alla red upp LB3 med bedömning. Här är ett gäng blandade bilder från helgen.

Lisen hade med sig sin egen häst Shakira. Kul med en häst utifrån!
Äpplen som väntar på att bli en paj på lördagskvällen

Bra saker med hösten: citrusfrukter och tända ljus

Karin och Zigge
Min stalltjej Sofia hann även tävla på Skalmsta igår, så vi åkte dit mellan ridpassen och hejade på. Hon red sin första dressyrtävling med sin hopphäst Holly. Mycket prydlig ritt! Passade ju bra med tanke på kursens tema.
 Morgon på Wreta
 En hög med får.
Caroline och Velle
Lisen och Shakira
Karin och Fantasi

Eva och Qurre
Viktiga detaljer! Blommor på gäst-toan
Slut för idag. Tack för en bra helg! Det är roligt med kurser med olika teman tycker jag. Det blir lättare att ha en röd tråd genom passen då. 🙂

Kvällens lektioner

Idag har första gruppen haft sitsträning, och andra gruppen har fortsatt med övergångar på medellinjen – nu på en serpentin istället för en åtta, så det blev något svårare. I sista bågen lade vi till en galoppfattning. Mitt mål är att vi ska kunna göra enkla byten, men alla kanske inte kan göra det på samma lektion, vissa hästar är ju bättre på det här än andra. Idag hade jag också med Grodan, och det är lite överkurs med enkla byten för hennes del än så länge. Däremot bör jag själv slipa lite på det med henne innan vintern i varje fall.

Sitsträningen gick väldigt bra. Det verkade ge en hel del aha-upplevelser, i synnerhet på Zigge, som kräver att man verkligen sitter i balans och inte hamnar i bakvikt. Det är en utmaning för mig som instruktör att ha en såpass känslig häst med på lektion. När man kommer på honom är han ju fantastiskt kul att rida, men man måste vara lite teknisk och även en smula bestämd (utan att bli dominant). Ibland får han för sig att stanna i tid och otid, och i vissa lägen tror jag att han testar sin ryttare, men ibland är det helt enkelt ryttaren som har bromsat omedvetet och då är det ju jätteviktigt att ändra sin hjälpgivning istället för att börja korrigera honom och tro att han är ”olydig”. Och jag måste ge rätt instruktioner så att kommunikationen fungerar… Det var i alla fall jätteroligt att se hur fin galoppen blev när mina elever ändrade sitsen lite – enorm skillnad på bärighet och balans! Idag hade jag också med Qurre för första gången på sitsträning, och det var ju en perfekt häst för ändamålet – taktmässig och mjuk att sitta på. Det är verkligen lyxigt att ha så få elever i grupperna att man hinner med sådana här detaljer, det ger så mycket. Och nu märker jag att mina elever också blir mer och mer medvetna och uppmärksamma på vad / hur de gör! Jätteroligt.

Helgens kurs

I helgen har jag haft kurs med tema ryttarens sits, kanske det tema som jag tycker är roligast. Oftast blir det inte så avancerade övningar, men det roliga är att man ser sådan skillnad på hästarna när ryttarna ändrar på sig, och det är tillfredsställande!

Till exempel var det en elev som gärna ville ”ta i” för mycket i sin lättridning och då hamnade ”efter” hästen och i lite bakvikt. När vi ändrade detta så fick hästen (Calle) en mycket bättre bjudning. Att ändra rätt sak är så himla viktigt, så att man inte sitter i obalans och jobbar ”mot” hästen, och sedan dessutom lägger till mer drivning med skänkeln. I detta fall löstes det ju på ett mycket enklare sätt än att ”jobba mer”. En annan elev behövde snarare fördröja sin lättridning och inte bli för snabb, samt slappna av i höfterna och komma närmare sadeln. I det fallet syntes en stor skillnad i hästens rörelser – mer avspänt och genom ryggen.

Är också mycket stolt över helgens mat, i princip allt hemodlat. I lördags blev det älgfärsbiffar (inte jagat själva, men i alla fall styckat själva) med rotfrukter och sallad med bl.a. bondbönor och gurka. Till efterrätt en zucchini-kaka. Till lunch igår åt vi paj med spenat, mangold och fetaost. Känns så roligt att kunna bjuda på mat från gården! Gott är det också.

Nästa kurs med samma tema är planerad 10-12 november, då kombinerat med yoga. Det finns platser kvar!
Missade helt att fotografera i helgen, så här är en gammal bild från en sitsträning på Wirja. Inte ens sargen är klar här! Det har hänt en del sedan dess…

Duktiga hästar idag!

En rolig måndag idag. Har haft några privatlektioner idag som gick bra, framförallt guldstjärna till Helena och Farbror Obi 21 år, som fick till lite piaff idag. Man får passa på när han är lite på hugget som han var idag!

Själv har jag ridit några hästar samt tömkört Affe. Jag har inte tömkört på flera år eftersom jag anser att jag ”inte kan” och ofta tycker att jag kommer åt hästarna ganska bra vid longering så jag har inte riktigt ansträngt mig. Men Affe ville slinka undan vid longeringen i övergångarna, så jag kände ett stort behov av en yttersida. Ingen jätteproffsig tömkörning kanske, men jag fick tag på honom bra och han kom till fint jobb! Kanske så att jag måste skärpa mig med den här biten. Men som vanligt tänker jag om många saker (långa uteritter och hoppning för det mesta) att ”det här måste jag göra oftare” och sedan har jag ändå svårt att hitta tiden. Men i det här fallet ska jag prova imorgon igen.

Två hästar har varit extra duktiga idag. Grodan tog i lite extra och vi nosade lite på öppna, vilket vi gjort ytterst lite. Jag provade också förvänd galopp åt båda håll, vilket hon blev väldigt spänd av förut. Har bara testat en båge på långsidan vid enstaka tillfällen. Idag klarade hon en kortsida i båda varven, utan spänning, omslag eller tempoökning! Med andra ord en stor förbättring av hennes styrka.
Zigge får också högsta betyg idag. Jag har inte ridit honom alls på två veckor tror jag. Han har bara gått lektioner och sett fin ut. Idag satt jag upp efter min elev på kvällen, bara för att känna lite på honom så jag vet status. Han var superfin! Lite svårare med kontakten som var lite av och på, men annars kändes han starkare och väldigt påverkbar. Det absolut roligaste var att han bytte galopp åt båda håll! Inte rent, men på hjälpen, och det är gott nog. Har inte bytt mycket alls, eftersom han inte har känts stark nog innan. SÅ glad att han var så ridbar ”trots” att jag inte har ridit själv. Bra jobbat av mina elever också. 🙂Duktigt ekipage idag! (Snott en gammal bild av dig, Helena)

Duktiga hästar och elever

Hemma i min nya, jättesköna fåtölj efter kvällens lektioner. Både hästar och elever har varit duktiga idag. Vi har fortsatt jobba med tagen bakdel / sluta, vilket får vara tema terminen ut – men det är ju inte många gånger kvar nu. Hur som helst tycker jag att dessa övningar ger bra resultat eftersom det gör att ryttarna fokuserar mer på böjningen i ländryggen än halsen och det gör att hästarna jobbar bättre genom kroppen.

Jag är jättenöjd med Zigge, som har sett fin ut på veckans lektioner och även hoppade några språng med Sofia igår. Trodde han kanske skulle vara trött efter tävlingen men han ser stark ut! (I kroppen alltså….) Qurre verkar såhär långt vara ett himla bra köp, alla gillar honom och han gör ett jättebra jobb! Anea har varit lektionshäst den här veckan. Jag har faktiskt inte haft tid / ork över till henne. Har behövt prioritera andra hästar och det är inga tävlingar än på länge. Glad att hon kan jobba och göra andra glada också. Får se om jag tränar något mer innan semestern, annars får det väl vara lite lugnt just nu. Just nu har jag haft massa annat på gården att fixa, och dessutom är jag fortfarande inte frisk. Får helt klart skylla mig själv som har ridit och jobbat ändå, men det är så himla svårt att låta bli! Ska ta det lite lugnare i helgen i varje fall, för det här är inte bra alltså.
Framskrittning ute i solen

 

Sitsträningskurs

I helgen har jag haft tvådagarskurs med tema sits och inverkan. Vi började kursen med att eleverna fick rida ett pass var på lina. Det är ett bra sätt att få överblick för mig, och för ryttaren att fokusera mer på sig själv.

Efter det var tanken att rida resten av passen i hel grupp. Jag valde dock att dela upp alla övriga pass till kortare lektioner som reds två och två. Egentligen var anledningen att jag ville ha med Anea, och att hon och Qurre har samma sadel just nu… Men så tyckte jag också att det blev bra att kunna fokusera extra på var och en. Så istället för fyra lektioner på en sådan här kurs, så blev det tio lektioner för min del, fast kortare pass. Det flöt på bra ändå, och kursdeltagarna fick hjälpa till med lite mockning och annat. Annars hade jag nog inte hunnit med både stall och matlagning också.

Hur som helst så var det en givande kurs och jag tycker att det blev tydligt att när fokus ligger på hur hjälperna ges och hur man själv känner sig i kroppen, så går hästarna bättre. Några konkreta övningar var att rida lätt och stå två steg, sitta ett steg, som en balanskontroll, samt ridning utan stigbyglar med mycket övergångar. Vi gjorde också en favoritövning där man har ett spö mellan händerna (man håller spöt under tummen men tygeln hålls som vanligt), för att få en mer stilla hand och korrekt handställning. Det uppmuntrar också till mer ridning med sits och ben och inte så stora tygeltag.

Jag tycker att det här temat är roligt och ni får hålla utkik framöver, för jag tänker planera in en likadan kurs under hösten. Vill också påminna om att det fortfarande finns platser kvar på några sommarkurser!
Anea har knäckt extra som lektionshäst i helgen och till och med gjort en serie med fina, raka byten. Blir glad att hon numera är så pass välutbildad att även  andra kan ha glädje av henne på ett annat sätt. Bra kvitto för mig att se henne från marken också!

Sammanfattning av dagen

Idag har jag haft en bra dag med både dagläger och tre privatlektioner. Har haft stallet själv också, men bara jag planerar ordentligt så blir det konstigt nog inte så stressigt. Daglägret blev lite annorlunda än tänkt dock. Kursen var bokad av Akademiska Ridklubben, men de hade själva missat att fylla kursen (och informera mig om det), så det kom två elever istället för fyra! Eftersom jag ändå får betalt så gjorde det i och för sig inte så mycket. De två eleverna fick rida två olika hästar istället, men det var lite bra att se dem på två hästar av olika typ direkt efter varandra. Eftersom de bara var två kunde de rida väldigt individuellt och det är ju egentligen sådan undervisning jag föredrar!

Det gjorde också att jag hade tid att sitta upp på Calle en kort stund och ”justera reglagen” lite, så att det blev lättare för min elev att hitta känslan. Det hinner jag ju göra ibland när det är fyra också, såklart. Men i ridskolegrupper om 12 är det ju tyvärr omöjligt. Jag tycker det är så himla bra att kunna göra så ibland, för det kan vara helt ”omöjligt” att förklara vissa saker på ett bra sätt. Det är mycket lättare att förstå som elev om man vet hur det ska kännas. Jag har också kommit på snilleblixten att filma en kort snutt och visa mina elever under pågående lektion. Ibland är det jättesvårt att korrigera sitsen för att det känns annorlunda än det ser ut, och då är det lättare att se själv på film. Eftersom man kan filma så lätt med telefonen nu så är det ju ett toppenbra hjälpmedel. Att jag inte har kommit på det förut…

Ingen ridning för min del idag. Anea vilar efter gårdagens tävling (tänkte berätta lite mer om den men det får bli imorgon) och Grodan har jag longerat. Tror det är bra för de flesta hästar att jobba utan sadel ibland!

Över förväntan

Den här helgen hade jag ytterligare en övernattningskurs. Lite saftigt med två helger i rad men nu kommer det dröja ett tag till nästa gång. Dessutom hade jag bokat in en extra elev så jag fick dela upp kursen i två grupper, vilket ju blev dubbla pass för min del.

Det gick dock över förväntan bra måste jag säga! Passen blev lite kortare men mer effektiva och det gick att fokusera mer på varje elev. Jag kände mig inte ett dugg stressad och då hade jag ändå stallet själv i helgen (eleverna fick hjälpa till lite), matlagningen och två privatlektioner på lördag fm. Har inte ridit däremot. Anea fick vila lör, och jag longerade sön, men det var enligt plan med tanke på att hon har gått rätt ordentligt hela förra veckan.

Kursens tema var programridning. Vi red delar ur program och avslutade med att rida ett valfritt program med bedömning som avslutning på söndagen. Alla red bra och hästarna var duktiga! Kul tema också tycker jag själv. Bra att utgå från och jobba runt programträning. Troligen blir det en repris till hösten!
En liten extra guldstjärna till Affe och Karin. Första gången här som han har gått ett helt program och han såg riktigt fin ut. Bra jobbat!

Helgen i bilder

Den här helgen har jag haft kurs med övernattning. Helena var så snäll och lånade ut sin kamera, så här kommer ett gäng med bilder från helgen!
Våren verkar vara här nu (fast man får väl räkna med bakslag…) och då kan vi äntligen skritta fram ute igen!
Hästarna var duktiga (ryttarna också). Första passet jobbade vi med att kunna ställa både inåt och utåt på långsidorna men att ha hästen rak i kroppen och koll på bogarna.
Några fler ridbilder. Pass två på lördagen jobbade vi med öppna och övergångar.
Middag. Denna gång blev det egen potatis samt dillkött som min snälla mamma har lagat av vårt egna lammkött. Väldigt gott och uppskattat!
Framskrittning ute i morse.
Idag gjorde vi samma övning med ställning åt omväxlande höger / vänster fast på medellinjen i både skritt och trav. Ett bra sätt att lära sig att ha kontroll på bogarna. Pass två blev det öppna på medellinjen.
Fina Iffi och Camilla
Den här bilden får helt enkelt vara med för att jag tyckte att den var ovanligt bra. 🙂
Tack för en trevlig helg allihopa!