Helgen i bilder

I helgen har jag och Helena haft dressyr- och yogakurs igen.  Det här är nog den fjärde i år, och sjätte totalt. Ett vinnande koncept helt enkelt! Här kommer massa blandade bilder från en mysig helg med jultema, yoga, fina hästar, glada elever och god mat (jag lägger ut recept i ett annat inlägg)!
Karen och Caribo. Vi har alltid sitsträning på lina på förmiddagen dag 2.
Clara och Qurre. Flughuvan behöver han för att inte ruska på huvudet… Jag vet att det ser lite konstigt ut. Och tråkigt att dölja hans söta ansikte. 😉
Margaret och Qurre
Marie hade med sig egen häst.
Efterrätt på fredagen: polka-pannacotta. Mycket uppskattat…
… men lördagens efterrätt tycker jag var ännu bättre. Den här gör jag varje år på december-kursen. Recept kommer som sagt. Det var inte en smula kvar av den här.
Boromir, Cesar och Caribo efter sista ridpasset.
Himla bra att ha ett stort hus så man får plats att yoga hemma!
Vi avslutade kursen idag med lunch på Nut House tillsammans med några inackorderingar. Detta har blivit en trevlig tradition!
Så mysigt och fint pyntat! Och god mat. Riktigt bra avslutning på en jättebra helg. Tack allihopa! <3

Bra start på veckan

Ovanligt bra flyt för att vara en måndag måste jag säga! Jag började på morgonen med att rida Qurre, Calle och Cesar. Qurre kändes riktigt bra och väldigt pigg och positiv. Calle rider jag fortfarande en dag i veckan även efter att jag sålde honom, för att han ska hållas mjuk i kroppen. Cesar kände jag lite på en kort stund bara. Jag behöver ju själv lära känna honom lite bättre och hitta fler knappar. Jag tycker redan att det känns mycket bättre än när han kom, nu är det lättare att ha honom mellan hjälperna, och det verkar även vara så för eleverna.

Efter lunch åkte jag och tränade med Grodan hos Nina. Jag börjar misstänka att hon har överskottsenergi och dessutom är i en fas där hon testar lite gränser. Hon har ju känts så enkel förut men nu blir hon ofta okoncentrerad och för spänd. Jag är inte van vid det och det gör mig tyvärr lite stressad. Jag hinner börja tänka för mycket på vad det beror på och börjar kanske analysera lite för mycket. Nu har jag i alla fall tänkt att jag får försöka ”rida på” ändå och kanske till och med lite mer än vad jag har gjort ett tag. Jag tror att hon helt enkelt måste komma till arbete. Det är dessutom kallare och hon är ute kortare dagar (särskilt jämfört med i somras när hon var ute dygnet runt). Har plockat bort kraftfodret helt nu också för att se om det blir någon skillnad.
Svettig häst som behöver gå till frisören för en helklippning är jag rädd…

Hur som helst. Träningen började ofokuserat och med en vimsig häst, och jag tappade tråden helt en stund. Nina känner ju mig väl så där kan jag vara ärlig och säga rakt ut hur det känns och vad jag upplever för problem, så efter att ha pratat ut om detta så tog jag nya tag och då blev det betydligt bättre och slutade med en avspänd och lydig häst. Egentligen handlade inte det här passet om ridteknik utan mer mental stöttning från backen… Jag har ridit ganska mycket själv en period och det måste bli en ändring här nu så att jag inte hinner trassla till det för långa stunder i taget. Det var i alla fall en väldigt bra träning även om det bara handlade om grunder – men det är ju det som är det viktiga!

Kvällens lektioner gick också bra. Här märks det nu att jag har varit tjatig med just grunderna och att det verkligen gör skillnad. Duktiga ryttare och fina hästar som har gjort öppna, sluta och diagonalsluta med flyt. Anea kunde till och med bjuda på lite passage. Idag var det en fröjd att undervisa!

Helgens andra kurs

Idag har jag haft en kurs i samarbete med How to Move Fysioterapi som drivs av Carolina Marjakangas. Hon har hjälpt mig med min sits under året, och jag tänkte att mina elever också skulle få ta del av detta. Det har nog inte undgått någon att jag är väldigt intresserad av sits och inverkan, men jag är ju inte utbildad på människor på den nivån att jag vet exakt vad som händer i kroppen, och då är hjälp utifrån bra.

Dagen började med en föreläsning om kopplingen häst / ryttare. Därefter fick alla göra några tester för att bl.a. kontrollera sin liksidighet. Jag tror att det kan vara en ögonöppnare att se hur olika man (eventuellt) använder höger och vänster sida. Vi gjorde också en väldigt bra, praktisk övning som jag har filmat, men den sparar jag till min julkalender!

Efter det så red eleverna i två små grupper, där de fick hjälp med små korrigeringar till häst. Alla fick ha en jacka med ett ”kors” på, som gör att man tydligt ser eventuella snedheter bättre. Målet är alltid en avslappnad ryttare i balans, som stör så lite som möjligt, och som inte behöver använda kraft för att kommunicera med hästen. Mina hästar är ju känsliga och ger kvitto direkt på rätt och fel vikthjälper t.ex. Eleverna verkade få lite nya infallsvinklar och tankar om hur de ska använda kroppen. Om intresse finns så kan jag ordna en kurs även under våren!

Dagläger med Telia

Idag har ett gäng från Telia varit här på dagläger. Det blev en lyckad kurs och jag tyckte att jag matchade hästar och elever väldigt bra. Cesar fick gå med på sin första kurs, och det gick superbra! Hittills ser det ut som om han kommer att göra ett väldigt bra jobb här, dock krävs det en ryttare med god egen balans. Jag är också glad över att Anea verkligen har hittat sin plats i sin nya roll som läromästare. Nu kommer hon ju inte gå med så länge till (januari?), men det lutar åt att det är värt att sätta igång henne igen efter fölningen eftersom hon är en enorm tillgång för verksamheten.

Gårdagens teoripass

Igår hade jag hjälp av Cindy Jönsson som höll i ett teoripass för mina fasta elever. Det är Cindy som har hjälpt mig med sadeln till Anea, och det var då jag upptäckte hur bra Anatomica-sadlarna är på många hästar (och då köpte jag en till). Cindy är även osteopat och hjälper mig med behandling av hästarna vid behov. (Man kan även få hjälp som människa / ryttare, vilket jag är mycket nyfiken på.)

Fokus på teoripasset var lite grunder i sadelinpassning, anatomi, samt även ryttaren i förhållande till sadeln. Det var väldigt intressant och eleverna var frågvisa. Jag tycker det är jätteviktigt att förmedla ett helhetstänk kring hästen, inte bara ridningen. Jag har ju pratat mycket om sadlar och sadelns betydelse, och det märks att eleverna har tagit till sig mycket av det, det är väldigt roligt!

Det lutar åt att vi behöver ha någon form av ”uppföljning” nästa termin, där vi kan titta på hästar i rörelse och kanske även se hur det kan ändras med en bra eller dålig sadel. Jag tror att det skulle kunna bli riktigt intressant. Återkommer i frågan!

Rid – och yogahelg

I helgen har jag haft kurs i samarbete med Helena Starkenberg och Yoga Blue Zense.

Jag tror att vi räknade ut att detta är vår femte gemensamma kurs! Kombinationen yoga och ridning är verkligen toppen, och brukar vara väldigt uppskattat.

På fredagen började vi med ett lättare ridpass för att känna in hästarna och ”komma igång”. Det var tre nya elever för min del denna gång, och det tar lite tid att bilda sig en ordentlig uppfattning om var och en av deltagarna. Efter ridningen hade vi ett Yin yoga-pass på 1,5 timme, följt av middag.

På lördagen började vi med sitsträning på lina. Efter lunch ett Vinyasa yogapass med fokus på att mjuka upp höfter och ländrygg, samt aktivera core-muskulaturen inför eftermiddagens ridpass.

På söndagen hade vi ett kort yogapass före frukost och sedan ett sista ridpass. På de första kurserna tror jag vi hade två pass på söndagen, men det blev för tufft. Man  kan säga att de flesta var rätt möra (men förhoppningsvis på ett bra sätt) efter den här helgen.

Vi har även ätit massa god mat (om jag får säga det själv) som till stor del var baserad på egna grönsaker, rotfrukter, eget lammkött och även älg från trakten (skjuten av grannen dock). Och vi har avhandlat en stor mängd frågor om vitt skilda ämnen minst sagt. Det kan bli väldigt intressant beroende på vilka som deltar i en kurs, men det brukar sällan vara tyst. 😉 Sammanfattningsvis en mycket trevlig helg, och redan i december är det dags för nästa gång. Den kursen är fullbokad sedan länge, men det kommer en ny chans i vår.
Bild lånad från Yoga Blue Zense instagram.

En bra fredag

Idag har det flutit på bra från morgon till kväll. På förmiddagen hade jag två privatlektioner. Först med Maria och Cesar, en häst som jag har på prov. En mycket välutbildad herre, men han behöver lite tid för att ”komma igång”. Jag tycker att han såg fin ut och Maria verkade tycka att det var kul. Är försiktigt optimistisk – fler måste prova. Ett privilegium i alla fall att inte behöva köpa rakt av måste jag säga.

Camilla red på Caribo också, och han såg riktigt fin ut. Pigg och framåt och i en bra grundform! Där känner jag att jag verkligen har hittat en pärla alltså.

Däremellan red jag Grodan, som kändes fin. Jobbar på med att få bättre elasticitet och att hon ska bli snabbare att reglera. Emellanåt hittar jag riktigt bra känsla, men hon tycker att det är lite jobbigt. Jag försöker vara supernoga nu med att ta skrittpauser ofta så hon inte ska få mjölksyra. Så lätt att överjobba en häst som är så ambitiös.

På eftermiddagen hade jag en kurs som också gick väldigt bra. Vi fokuserade på skolor, och att flytta hästarna på volt. En riktigt bra övning för att få tag på sidorna (och få ryttaren att rida med båda benen) är att växla mellan tagen bakdel och att flytta hästen undan innerskänkeln på böjt spår (går att göra på rakt spår också). Hästarna blir lyhörda och superfina. Det var riktigt kul idag att se vilken skillnad små korrigeringar av ryttarna kan göra – hästarna är så känsliga och det händer massor utan att ryttarna måste ”ta i”.

Nu blir det middag och uppladdning inför helgens kurs – som sker på bortaplan denna gång.

Gårdagens lektioner

Igår fokuserade vi på ren grundridning med fokus på vändande hjälper och att få hästarna att bjuda på yttertygeln. På böjt spår tycker jag att det vanligaste felet är att ryttaren fokuserar för mycket på att ställa och böja hästens hals, utan kontroll på yttersidan – som gärna glider ut. Ett annat vanligt fel är att ryttaren är inpräntad med ”inner skänkel mot ytter tygel” vilket ofta leder till att man använder innerskänkeln för kraftigt och flyttar hästen i sidled – gärna mot en yttertygel som håller fast hästen.Bilden ovan visar både korrekt och felaktig böjning på ett bra sätt. Om hästen inte formar sig rätt så glider också ryttaren ut över yttersidan. Ibland är det ryttaren som sätter sig fel och det leder till att det inte går att böja på rätt sätt – men ibland kan hästen också försöka flytta ryttaren för att slippa böja sig korrekt – så var uppmärksam på det!

Innan man börjar jobba med böjningen så tycker jag att vändande hjälper måste fungera, dvs vikt, ytterskänkeln, och vid behov ledande innertygel. Ytterskänkeln är vändande, men även framåtdrivande. Om du rider en volt får yttersidan i princip ”längre väg att gå” än innersidan, så jag tänker att jag rider hästen framåt mot yttertygeln. (I själva verket ska ju hästen bjuda framåt på båda tyglarna, och driva jämnt med båda bakbenen!) Det jag ville poängtera igår var dock att inte låsa yttersidan med en bromsande yttertygel (många hästar vill  ”ta hjälp” av yttertygeln för att hålla balansen – men det är ju för att många ryttare också håller balansen där!). Ryttaren måste tillåta hästen att sträcka ut yttersidan och länga halsen, så att den inte blir för kort och begränsar möjligheten att ”komma runt” – se bilden ovan!

Tips att tänka på när du rider på böjt spår:
* Placera ytter framben på det tänkta spåret (istället för att fokusera på huvud / hals).
* Tänk att du rider ”i en tunnel” – så att du håller linjen hela tiden och kommer ihåg både inner – och yttersidan.
* Sitt mitt över hästens ryggrad, med lika mycket skänkel på höger som vänster sida.
* Om du märker att du lutar dig inåt – snegla lite utåt så hamnar höfterna rätt.
* När du ska ställa hästen – tänk på att du vill ha en liten vridning i nacken åt sidan – hästen ska INTE dra in nosen mer mot kroppen (vanligt fel!) och bara bli ”tom”. I så fall bjuder den inte tillräckligt fram mot en kontakt.

Kommentera gärna om ni får någon hjälp av tipsen!

Dagens ridning

… egentligen gårdagens. Igår var det kallt på morgonen och faktiskt (!) frostigt ute. Jag började med att rida Anea ute på åkern och det var fantastiskt vackert med sol och gnistrande frost! Jag försöker att rida ut och tömköra mellan lektionerna nu. Jag vill helst inte nöta i ridhuset, men ute på åkern är perfekt för jag kunde rida slutor, galoppsax och lite byten. Det är inte samma kvalitet som förut men jag underhåller det i alla fall.

Efter det red jag även Affe ute. Inga galoppsaxar, men däremot lite jobb med att flytta honom i galoppen med svag tvärning. Han behöver bli smidigare i sidorna och kvickare för skänkeln.

Efter det hade jag en  privatlektion med Qurre och Jenny. Fokus på att få honom rak och jämn i kontakten. Hon fick rida mycket innanför spåret, speciellt i galopp. Där märks det tydligt om hästen drar åt ett håll och det är verkligen nyttigt för att lära sig att rama in. Han såg riktigt fin ut efter det här jobbet! Grunderna är A och O…

Innan lunch hann jag även rida Poker, som går med en del i verksamheten just nu. Han kändes riktigt fin igår tycker jag. Här är det ungefär samma fokus som med Qurre: jämn kontakt och framme för skänkeln.

Efter lunch red jag Velle i ridhuset och tränade mest skolor. Jag tycker att han är mycket starkare nu och har lättare att korta upp sig och bära sig, men nu skulle jag vilja (så småningom) ha en mer ”ärlig” samling. Han vill inte riktigt ”sätta sig” på rätt sätt utan tar hellre lite kortare steg – vilket i och för sig är bättre än förut när det knappt gick att ändra steglängden. Jag  tror dock att det kommer att ta tid att stärka honom med tanke på att han är så stor, och jag försöker att vara försiktig för jag är rädd att överanstränga honom. Mellan varven känns han riktigt fin nu, men han tycker att det är jobbigt, vilket är fullt förståeligt.

Grodan tömkörde jag igår. Hon jobbas nu från marken någon vecka, sedan ska jag rida igen har jag tänkt. Jag har lite ”problem” med att hon blir överambitiös och gärna tar i för mycket fast kanske inte alltid på rätt sätt. Inser att jag måste backa henne lite så att hon inte blir för spänd, men det är ärligt talat svårt att känna riktigt var ”gränsen” går. Har lite att klura på här. Måste vara noggrann med grunderna, men ändå inte fastna där utan ta något steg vidare – dock på rätt sätt…

Två privatlektioner till hann jag med. Elisabeth och Boromir red ute på åkern. Han gillar det och får lite bättre bjudning. Jag var rädd att han skulle bli lite väl ”på hugget” men det såg fint ut och både häst och ryttare verkade glada. Nyttigt även där att rida utan väggar som ramar in!
Elisabeth fick öva en del galoppfattningar
Här travar hon av

Marie red också en lektion på Caribo. Där fokuserade vi på att få Marie rak i sadeln och liksidig i varven. Det är lite svårare med galoppen i vänster varv, både för henne och Caribo. Nu hade vi dock förberett bra och varit noggranna redan på lång tygel, så att hon kunde börja vända och forma honom med bara skänkeln innan hon tog kontakt. Jag tror att det gjorde en hel del skillnad för slutresultatet. Tänk på att det ni gör redan på lång tygel och i framridningen blir avgörande för hela passet – dvs var noggranna med små detaljer som hästens balans, att den lyssnar på skänkeln, att ni kan göra halvhalter etc. Det är inget man kan komma på att man ska börja med när halva passet har gått – då är det redan ”för sent”!

Programridningskurs

En rolig, men intensiv helg är slut. Jag har haft en tvådagarskurs med tema programridning och skött stallet själv samt gjort mat och allt sådant till kursen. Det är roligt med övernattningskurser men det kräver ju en del extra jobb med att städa, bädda och fixa mat. Tyvärr har jag inte tagit några roliga bilder alls den här gången! Måste skärpa mig lite tror jag.

Kursen gick i varje fall väldigt bra. Det har varit två privathästar här också i helgen, och det är jättekul att det verkar ha hittat hit fler med egen häst! Vi avslutade med programridning på söndagen, valfritt med eller utan bedömning. Det är extra kul med tema på kurserna tycker jag, så att det blir en röd tråd. Om ni har egna idéer och önskemål om tema-kurser kan ni alltid säga till. 🙂

Jag har inte ridit så mycket själv, bara Grodan i lördags. Hann inte mer än så. Har även haft en privatlektion med Anea och Maria – kort klipp längst ner på en bytesserie. Det är riktigt kul att ha med henne i verksamheten, det går över förväntan. Jag trodde att hon skulle bli lite för svår om jag inte red mer, men det går bra! Just nu rider jag själv mest ut eller tömkör henne, så att hon ska få variation.