Helgens kurs

Den här helgen har det varit kurs fre-lör med fyra av mina fasta elever. Vi har hunnit med tre ridpass med fokus på skänkelvikningar, god mat och massa prat. Vädret har dessutom varit väldigt skönt, dock lite onormalt varmt kanske om eleverna rider i kortärmat i oktober?!

På kurssidan kan du nu hitta några nya tillfällen att boka, halvdagar och en drop in.
Jag planerar också för jul och nyår, så om du har särskilda önskemål / förslag – maila mig gärna! Där finns det fortfarande luft i schemat så att jag kan anpassa. Det går bra att boka även en hel grupp på 4 pers. Nivå LA.

Idag har jag faktiskt varit helt ledig från stallet, men det innebär trädgårdsarbete och köksrenovering med egen gård. Dock en ordentlig sovmorgon och lång frukost innan, så jag har ny energi till kommande vecka!

Helgens kurs

Fredag – lördag var det dags för yoga och dressyr ihop med Helena Starkenberg. Vi har haft ett 20-tal kurser ihop nu, helt otroligt!

Den här gången blev det endast två dagar (oftast har vi haft tre), men det kändes ändå som om vi hann med mycket. Tre av deltagarna var nya, och det verkade som om de fick ut väldigt mycket av kursen. Jätteroligt!

På fredagen red deltagarna först ett pass i grupp. Det blev två grupper eftersom Helena ville rida med själv, så det var fem ridande den här gången. Efter ridningen var det dags för yin yoga vid brasan. Oerhört avkopplande! Egentligen ville alla gå och lägga sig efter det, men när vi hade vaknat till liv igen blev det bubbel följt av middag. Jag gjorde rödbetspizza och en blåbärspaj. Köket är fortfarande under renovering, så det är fortfarande lite rörigt här hemma och jag håller det ganska enkelt.

På lördagen hade vi sitsträning på förmiddagen som vi brukar. Det är ett bra sätt att hinna analysera eleverna en i taget och verkligen fokusera. Nu har Ture fått vara med lite på dessa pass, och han är som klippt och skuren för det. Visserligen rör han sig ganska stort, men mjukt, och han är stadig på lina.

Efter lunch blev det ett mer dynamiskt yogapass. Jag var faktiskt lite mör efter fredagen, men det släppte efter lördagens yoga.

En hel del fokus under yogan låg på fötterna, balans samt bäckenets position. Jag försöker väva in dessa moment i ridningen efteråt, så att ryttarna kan ”ta med sig” yogan upp på hästen. Det brukar fungera bra. Efter yogan är många lite mer fokuserade, och förhoppningsvis har eleverna hunnit smälta sitsträningen lite också. En av deltagarna tyckte att hon kände sig helt annorlunda, och det syntes även på hästen.

Varje gång vi har den här typen av kurs där fokus ligger enbart på sits, inverkan och kroppskontroll, så blir jag fascinerad av hur mottagliga hästarna är! Det vet jag ju sedan förut, men ändå är det lika intressant varje gång när man ser hur hästarna blir mer avspända, frustar, de blir rakare och mer balanserade när ryttaren hittar sin egen kropp och balans. Det är ju inte konstigt alls egentligen, men så roligt att se! Jag är dessutom väldigt tacksam över mina hästar som är så känsliga och lyhörda och snabbt ändrar på sig när ryttarna gör det. Det är den bästa läraren man kan ha!

Tack, alla, för en fin helg!

Öva programdelar

Under några tillfällen under sista delen av terminen kommer jag att lägga in lite träning av programdelar, och att rida från punkt till punkt. Några grupper har redan fått börja. Det som blir tydligt när man tränar program är hur viktigt det är att ha hästen mellan hand och skänkel och att hästen hela tiden är uppmärksam på ryttaren. Det är svårt att rida program, särskilt om man inte är van.

Normalt sett så tycker jag att det är viktigt att hela tiden rida med kvalitét och konsekvens, och för mig innebär det att man t.ex. inte fattar galopp när hästen är spänd, utan hellre väntar in ”rätt läge” och kanske även gör om ifall det inte blir som tänkt. Om man ska ”lära” hästen rätt så är det mycket bättre att tänka så, än att t.ex. bli ”tjurskallig” och fatta galopp vid en viss punkt bara för att det var planen – och du kanske får din fattning, men i fel balans och med en spänd häst. Det tycker inte jag ”ger” något i ridningen. Det är mer utbildande för hästen att göra en volt i hörnet om man ska in i en öppna än att envisas med att rida öppna fastän hörnpasseringen var dålig, osv.

MEN! Sedan kommer vi till ”nästa steg” och det är att ha hästen såpass bra ”på hjälperna” att man kan rida vid en specifik punkt. Och då är det ryttarens uppgift att ha hästen uppmärksam, se till att hästen svarar framåt för skänkeln eller stannar när man vill, att den vänder när du har tänkt osv. Det här är helt vanlig grundridning, oavsett nivå!

Jag tycker inte att man ska rida som en ”robot” utan det är viktigt att hitta känslan, ge sig tid att förbereda nästa moment och ge hästen en chans att göra rätt så att man inte har för bråttom och blir slarvig. Men samtidigt så resulterar detta ibland att ryttarna blir lite ”för petiga” och aldrig kommer till skott. Det fungerar inte att alltid ta tre varv på volten för att förbereda en galoppfattning t.ex, utan i princip ska hästen alltid vara såpass vaken på instruktionerna att man ska kunna ge ett nytt kommando ganska snabbt. 

Hur kommer man då dit? Jo: var ännu noggrannare med att checka gas och broms, se till att få svar direkt – annars gör om. Se till att hästen är uppmärksam redan när du skrittar fram (eller kanske redan i boxen faktiskt!) och utnyttja tiden när du skrittar fram till att redan då börja rida. Med det menar jag att du redan på lång tygel kan se till att hästen är energisk, att den är uppmärksam på dig, att du kan svänga när du vill och även flytta hästen för skänkeln. När du börjar ta kontakt har du redan en del av ”jobbet gjort” och du får en bättre start. Gör mycket övergångar, och ännu fler halvhalter! Rid i hörnen istället för att låta hästen luta sig genom hörnen och svänga av sig själv – för i alla program kommer det något nytt direkt efter ett hörn: en fattning, en ökning, en öppna, en sluta, eller i ”värsta fall” en bytesserie! 😉

Jag vill poängtera att det är jätteviktigt att ge hästen tid i början och inte ”anfalla” med massa signaler, och att det som sagt bör finnas ett kvalitetstänk hela tiden. Men jag tror att det också är viktigt att kunna rida på ett sätt där man som ryttare inte bara sitter och ”väntar” på det perfekta ögonblicket för en rörelse eller en övergång – utan att man faktiskt själv kan vara med och skapa det ögonblicket!

 

Sammanfattning efter helgen

Här har det varit en bra och fullproppad helg (som om det brukar vara lugnt…)!

I fredags hade jag en ”mini-kurs” med två elever som red två pass och åt lunch mellan. Dario gick första passet och var väldigt fin. Cesar gick två pass och Qurre ett pass. Cesar och Qurre fick göra galoppslutor och även samla galoppen mot arbetspiruetter. Roligt när man kan göra lite svårare grejer på lektionerna!

På lördagen var jag ju och tävlade med Grodan. Som jag skrev igår så gick det väldigt bra, fina % och hon var superduktig. I höstas när vi tävlade var hon ju tyvärr väldigt stressad av miljön (blåst, hästar i hage bredvid framridningen och lite annat som störde) och var superspänd. Tyvärr blev det sista starten för året och det är inte så kul att vänta nästan ett halvår på ”revansch”, så det är SÅ skönt att ha det avklarat. Nu var hon sitt vanliga jag och jag tror och hoppas att hon i själva verket är lovande som tävlingshäst för hon är egentligen inte tittig, och hon skärper nästan till sig på banan. Förra våren red vi ju bara två tävlingar, varav den ena gick jättebra och den andra katastrof – och jag blev dessutom så chockad den gången för det var något helt nytt för mig att nästan ramla av henne (!). Med två BRA resultat är vi nu kvalade till nästa nivå – där vi dock inte befinner oss ännu – så jag gör förmodligen några fler starter i MsvC bara för att vi ska få rutin ihop. Kvalprocenten för att rida MsvB ligger på 62% två gånger, och jag har ridit på 67 och 68% så det finns viss ”marginal”, men bytena ska sitta först.

Jag fick ett spontant infall och åkte faktiskt tillbaka till Ledingenäs på eftermiddagen för att sitta bredvid domaren i MsvB5. Som MsvB-domarkandidat måste man sitta bredvid några gånger, och det är svårt att hinna med det, men nu passade jag på. Det var en liten klass så det var ett bra tillfälle, plus att Bon Coeur startade och det var såklart ett dragplåster för min del! Jag är jätteglad att jag satt med just på den här tävlingen. Dels tyckte jag att domaren hade bra kommentarer och jag hade satt ungefär samma siffror själv, så det kändes som en bekräftelse på att jag är på rätt spår – fast det är jättesvårt att hinna se allt tekniskt och dessutom sammanfatta det med rätt ord. Dessutom var startfältet väldigt varierat med oerhört olika ekipage, och det är ju lärorikt i sig. Jag hade naturligtvis höga förväntningar på Bon Coeur – som infriades (han vann), men det var ytterligare en häst som hamnade på samma poäng – 74% (!) och hur ofta händer det?! Det var väldigt kul att få se såpass bra ritter, det är inte ofta. (Om två ryttare hamnar på samma poäng som vinnare så är det den som har högst betyg i det allmänna intrycket som vinner.) Nu hoppas jag att Aneas föl ärver lite av pappans gångarter i alla fall… 😉

Idag har jag haft ett dagläger där vi startade förmiddagen med sitsträning enskilt, följt av ett ”vanligt” pass på eftermiddagen. Grodan fick vilodag (såklart!) så jag har bara haft kurs, fixat stallet, och hunnit med lite trädgårdsarbete också. Snart kommer man ha fullt upp med det också… Våren är underbar, men det är inte någon viloperiod precis. MEN nästa vecka har jag ju faktiskt ledigt fem dagar (!) så då får jag samla krafter inför resten av vårens aktiviteter. Ska dock bli skönt med en liten paus, jag tror jag har lyckats jobba två månader i sträck nu igen.
Grodan på framridningen igår.

 

Helgens kurs

I helgen har jag och Helena haft vår åttonde kurs ihop! Det är ett vinnande koncept med yoga och ridning måste jag säga. Vi har haft samma upplägg de senaste gångerna. På fredagen brukar vi inleda med ett ridpass för att komma igång, och därefter ett yin yoga-pass före middagen. Detta pass är ett lugnt och avslappnande pass, så det passar bra på kvällen.

På lördagen har vi sitsträning på lina en i taget. Då kan man fokusera på detaljer för varje ryttare. Efter lunch brukar vi ha ett mer fysiskt yogapass för att värma upp inför eftermiddagens ridning. Söndag morgon är det ett kort yogapass på morgonen före frukost, och sedan ett avslutande ridpass och lunch innan hemfärd.

Jag tycker att det blev stor skillnad på ryttarna från första till sista passet,och jag hoppas att de har något med sig att jobba vidare med framöver!

Här kommer blandade bilder från helgen:Hela gruppen samlad. Den här gången red Helena själv med på hela kursen.
Sitsträning med Qurre
Förberett för första yogapasset
Jag har startat upp påsken lite redan. Tyckte att det var en viktig mysfaktor.
Gillar den här tiden när kvällarna är ljusare men man fortfarande kan tända ljus.
Boromir och Maria
Jag lånade Calle som är utmärkt för sitstränings-ändamål. Caroline fick äran att rida honom.
Viktigt inslag före middagen på lördagen.
Hela gänget.
Middagen var också påskinspirerad. Jag gjorde en vår-buffé med ägghalvor, lax, sparris och ett gott bröd, samt en sallad.
De här rotfrukterna körde jag i ugnen (potatisen är så himla vacker!). Jag gjorde också kycklingfiléer i ugnen med creme fraiche och honung. Väldigt enkelt men jättegott! Hade picklad rödlök till också, min favorit. Middagen blev SÅ god om jag får säga det själv…
Söta Qurre och söta Helena idag.
Velle och Anna-Karin
Tack för ett bra samarbete Helena!
Nästa kurs blir i juli och den är överbokad. Men det kommer (minst?) ett tillfälle till under hösten, håll utkik.

 

Mitt i kursen

Denna helg är det yoga och sitsträning som gäller. Stort fokus på balans och inverkan och jag tycker att jag fick med mig en del nya knep från kursen med Birthe förra veckan, så det passar ju utmärkt. Här är några bilder från dagen, fler kommer när helgen är slut. Nu väntar jag bara på att middagen ska bli klar!

En bra lektionshäst går inte att värdera i pengar

Ibland har tanken slagit mig att man skulle kunna kombinera två affärsidéer, nämligen att ha lektionshästar som även är till salu under tiden. Det här hade ju varit superbra för potentiella hästköpare som skulle kunna rida hästen på lektion flera gånger och verkligen lära känna hästen före köp. Det skulle också ge en till intäktskälla utöver lektionerna – om man kan sälja hästen för mer än man köpte den förstås, vilket jag tror att man hade kunnat göra med några av dem.

MEN det är inte aktuellt (så ni som är elever här behöver inte oroa er!), för när man har hittat en häst som fungerar i en verksamhet så går det inte att värdera den i pengar. Det är extremt värdefullt med en häst som är snäll, fungerar med olika ryttare, är trevlig att hantera, och därtill välutbildad. Det är jättesvårt att hitta bra hästar, och det är massa jobb och tar tid att provrida och leta häst. Så värdet ”på pappret” (dvs en vinst vid försäljning) är inte lika mycket värd när man jämför det med att ha väl fungerande verksamhetshästar som både man själv och eleverna dessutom känner. Varje häst man köper är dessutom en ren chansning, eftersom man inte vet hur de kommer hålla. Om de visar sig vara friska så är det också ett stort värde på lång sikt.

Här är ett kort klipp från en lektion idag, på en häst som jag är glad att jag fick chansen att köpa, nämligen Cesar. Jag var lite tveksam först pga att han rör sig så mycket och har en hel del ”knappar”, men han har funnit sig väl tillrätta hos oss. 🙂

Helgen

Den här helgen har det inte varit någon kurs, utan bara strö-lektioner. I fredags hade jag ett helt gäng med privatlektioner plus att jag red några hästar. Nina var här på lunchen och då red jag Grodan och Gloria. (Jag brukar ta riktig lunch men jag hann inte, dock tar jag alltid med något till stallet när det blir såhär). Grodan gjorde några riktigt fina byten, men de bästa gjorde hon dock på egen hand och inte på hjälpen. Än så länge är jag glad även för det, att hon tar egna initiativ och gör rätt (fast jag inte ber om det) känns ju ändå betydligt bättre än att hon inte förstår.

På lördagen hade jag också några privatlektioner och morgonpasset i stallet (alltså släppa ut, mocka åt mina och fixa foder etc). Det var mindre kul eftersom snön började smälta och man fick i princip vada genom slask och vatten blandat med is.. Kunde inte snön bara ha fått ligga kvar? (Det blir ändå inte vår på ett tag tänker jag.)

Igår hade Carolina Marjakangas en till kurs här med fokus på sitsen. (Har skrivit om den förra kursen i ett annat inlägg.) Jag själv åkte iväg och dömde en Stockholms-cup i Upplands Bro. Det var riktigt duktiga deltagare och stadiga ritter! Jag hade tänkt rida på eftermiddagen, men det blev tömkörning / longering istället. Jag känner mig väldigt trött just nu. Vet inte om det är förkylning på g eller bara att jag har jobbat mycket. Tyvärr har jag börjat bli vårtrött på gamla dar, jag tror att jag orkar kämpa mig genom mörkret och vintern till ungefär nu, sedan ger kroppen upp lite. Och det är rätt störande eftersom känslan när vintern är på väg bort är att man VILL en massa, och det är så tråkigt att inte riktigt orka det man vill. Den här veckan ska jag i alla fall försöka ta det lite lugnt (?). Lugnare åtminstone..
Och Anea växer runt magen (ska ta någon bild när jag kommer ihåg). Fölning beräknad 22 maj.

Helgkurs

Den här helgen har jag haft en tvådagarskurs med några av mina fasta elever.  Jag hade tänkt dokumentera hela kursen med kameran men det enda jag hann ta bilder på var maten… 😉

Kursens tema var hästarnas förutsättningar och form. Det blev lite improvisation från min sida, men jag tyckte det blev bra. Vi pratade bl.a. om hur man lägger upp ridpasset utifrån hästen, med tanke på att hästar är olika och behöver arbetas i t.ex. olika form utifrån sin exteriör och sina gångarter. Eleverna fick själva analysera sina hästar utifrån detta, och även titta på varandra. Ett pass reds två och två men även under grupplektionerna så fick de chansen att se på varandra och titta bl.a. på hur balansen i hästen blir annorlunda vid en högre eller lägre form eller ett annat tempo.

Vi passade också på att bedöma hästarnas exteriör på stallgången, för att få en bättre förståelse för varför hästarna känns  olika, deras svaga / starka sidor etc. Det var en rolig kurs tycker jag! Jag tror kanske att det här med exteriören är något vi kan titta mer på under något av vårens teoripass.

Längre kurser under våren där jag fortfarande har plats kvar:

30-31 mars  Två platser kvar
Tvådagarskurs med fyra ridpass, kost och logi.
Samling 13.00 lördag, avslut ca 14.00 söndag.
3500 kr

12-14 april  En plats kvar
Tredagarskurs med ridning och yoga.
Fokus på ryttarens sits, följsamhet och kroppsmedvetenhet.
Fredag: samling 14.00. Därefter ett ridpass samt ett lugnare yogapass innan kvällens middag.
Lördag: sisträning på lina på fm. Em: ett något mer fysiskt yogapass följt av ett ridpass.
Söndag: kort yogapass som uppvärmning innan frukost, därefter ridning. Avslutning med lunch (slut ca 13.30)
Kost, logi, ridning och yoga.
4900 kr
Viktigt med fikapaus så att alla orkar rida. 🙂
Här har vi en trött häst som verkligen hade behövt lite kaffe för att orka gå till jobbet… 😉

Lördagens middag: råraka (egen potatis), rödbetsrisotto (egna rödbetor) och lingonparfait. Det blev i princip samma mat som på nyår, men det var ju så himla gott!
Återanvände delar av nyårsdukningen också.  Det hade snöat lite på natten kan man säga. Fick skotta mig in i stallet. Tur att Torbjörn var hemma och kunde ploga (det tog några timmar).
Efter två ridpass på söndag förmiddag avslutade vi med lunch. Min man odlar numera året runt! Inte gurka och tomat, men alla blad i salladen är odlade hemma. Det växer så det knakar, så vi måste nog hets-äta sallad nu ett tag framöver.

Januari

Kallt idag, men riktigt skönt! Idag var det en sådan där perfekt vinterdag med sol, gnistrande snö och -10. Då fryser man inte ens, utan det är nästan mest uppfriskande. Tänk om alla vinterdagar var såhär.

Jag hann rida ut två vändor i morse, plus en häst i ridhuset samt tömkörning av Grodan. På eftermiddagen hade jag en kurs som fick börja med att skritta ut i solen. Hästarna behöver variation, det blir alldeles för mycket ridhustid nu pga dåligt underlag. Jag tror att ryttarna också uppskattade det.

Avslutade min dag med bastu och sedan middag och film vid brasan. Alla årstider har sin tjusning.