Halloween

I helgen hade vi Halloweenfest. Jag tänker inte bjuda på några maskeradbilder, men ni får lite bilder på rekvisitan. Så rolig fest att anordna! Det går ju att göra hur mycket kul som helst med temat. Nu hade vi inte så mycket tid, men jag har redan nya planer för nästa år…


Obligatoriska pumpor
Trappen ”pyntad” med skelett jag hämtat i skogen.
Roliga detaljer som inte kostar ett öre
Det var svårt att inte köpa allt Halloweengodis vi kunde hitta
Höst-tema i hela huset. Plockade vissna ”spök-blommor” som jag faktiskt tycker var rätt fina på spisen, så de får stå kvar ett tag
Välkomstdrink. Borde ha slängt i en spindel också…

Går att göra väldigt mycket kul mat på temat minst sagt- Spökena blev inte så snygga men väldigt goda! (Rulltårta, grädde och marsipan)
Min kompis var ansvarig för spökrundan och hade gjort rim till varje ”station”. Mycket ambitiöst!

Naturligtvis hade vi häst-inslag också. Calle fick agera spökhäst och planen var att jag skulle galoppera förbi vårt hus, men Calle var visst mörkrädd och travade bara motvilligt förbi… Nästa gång får jag nog repa innan!

 

 

 

 

Höst-spam

Några bilder som är någon vecka gamla. Snart har alla löven trillat av och det blir grått ute… Men den här hösten har känts lång, och väldigt vacker!
Är glad att bo i ett land som har så varierade årstider. Hösten är verkligen fantastisk (när det inte regnar och blåser!)
På väg ut i hagen för att se till fåren.
Så himla söta!
Nyfikna hästar
Ett litet får som funderar på att kaxa upp sig mot Grodan. Ingen större idé kan jag tala om…! Nu har vi tagit in tackorna och klippt dem, men baggarna får vara kvar ute ett tag till.

 

Rödbets-tips

Här kommer mer mat-tips. Vi har odlat mängder med rödbetor så det gäller att hitta användningsområden för dem. Det enklaste är förstås att koka dem och äta med smör och flingsalt – löjligt lätt och supergott!
Det går fortfarande att köpa rödbetor och polkabetor av oss. Sms:a om jag ska ta med till stallet!

På bilden ovan: rödbetspizza. Vansinnigt gott! Jag köper färdig deg för det orkar jag inte göra själv. (Jag använder dock tomatsåsen som ingår till något annat.) Istället för tomatsås grundar jag med olivolja. Därefter kokta rödbetor, fetaost, pinjenötter och röd lök som jag steker först i balsamico. Sist ringlar jag över honung (värm den först så den blir rinnig. Det finns färdig flytande honung men den smakar inte lika mycket tycker jag.) Efter att pizzan är gräddad toppar jag den med rucola.

Rödbetsbiffar är förvånansvärt gott. Här är ett enkelt recept. Gott till en rejäl sallad och fetaostcreme till (Feta och creme fraiche plus en gnutta honung eller citronskal), eller till en potatisgratäng.

Ugnsbakade betor är förstås aldrig fel. Vi äter mängder med rotfrukter i ugn och det passar ju till i princip ”allt”. Billigt dessutom.

Jag har även lagat rödbetsrisotto. Finns massa recept, men jag utgick från ett grundrecept på risotto (det som står på paketet) och blandade i rivna, kokta betor samt toppade med några större bitar. Jag rörde även ner rejält med parmesan, men jag kan tänka mig att det är gott med fetaost i också? Jag hade lite pinjenötter på också, samt lite rucola överst. Kan säkert passa även med valnötter.

Sedan finns det massa typer av rödbetssoppor förstås. Googla! Gott med en stark korv i.

Har ni egna tips får ni gärna dela med er. Och jag vill gärna höra om ni provar något av ovanstående och vad ni tycker!

Dags att beställa lammlåda

Nu kan vi ta beställningar på kött. Det blir senare i år än vanligt pga kö till slakteriet. Om du beställer måste du kunna hämta köttet hos oss den 24 november vid 12.
Här på hemsidan kan du läsa om vilken styckning du kan beställa.

Om du vill boka (hel eller halv) så skicka ett mail till info@ryttarutbildning.se

Vi har även några skinn kvar att sälja, passa på att titta på dem samtidigt!

Vi vill också tipsa om att ni kan hugga en egen julgran här hos oss den 9 december kl 11.00. Vi ses först i stallet och dricker glögg innan vi går ut på gran-jakt. 300 kr.
(Förbokas, dock ej bindande.)

8 år på Wreta

Idag är det 8 år sedan vi flyttade in här. Tiden går fort minst sagt! Det är så konstigt med den där känslan att det var ”nyss” något hände, samtidigt som det känns som om det alltid har varit såhär. Nästa år firar dessutom mitt företag 10 (!) år, så då är det dags för fest. Har redan börjat planera…. 😉
Kontraktsskrivning och inflyttning 2010
Här står det nu stall och ridhus
Fortfarande mycket kvar att göra men en viss förbättring har skett!
Torbjörn igång för att mäta om det får plats ett ridhus på åkern

Stall – och ridhusbygge
Första vintern här. Riktig VINTER!
Såhär såg det ut när vi kom hit
Ny fasad på det lilla huset, nya tak på alla tre husen och det i mitten har vi målat om nu. ”Bara” fasaden kvar på det stora… Vi får se hur det ser ut om ca 8 år till.

 

Höst på Wreta

September – underbar månad! Dock inte just idag… Bilderna är från igår. Idag är det blåsigt och regnar och jag hade lovat Grodan en uteritt men jag vete 17 alltså. Får se om det lättar. Men här kommer i alla fall soliga bilder för att lätta upp stämningen.
Ringblommor – så himla tacksamma alltså!
Höstplanteringar är så lätt att få fina. Pumpan är hemodlad. Tror att det är en prydnadspumpa som har vuxit sig lite väl stor.
Nästa år måste jag odla solrosor på större yta. Skulle vilja ha så mycket att jag kan plocka in buketter.
Ogräs. Men fint ändå!
Här är faktiskt majs. Blir inte alltid kolvar men i år funkade det.
Skitsnygga dessutom. Men inte lika goda dock. Det är gul majs som gäller om man ska äta dem rakt av. Synd. Går att äta men liksom ”seg”. Tror att det är den här majsen man har till mjöl, och det tänker jag i alla fall inte börja göra…
Squash-djungeln. Man behöver snart machete för att ta sig fram bland enorma plantor. Nästa år behöver de mer plats på bredden.
Och fina pumpor! Som jag inte vet vad det är för sort eller hur jag ska laga till dem, men det får väl visa sig. 

Träningsvärk

Idag är jag lite trött i kroppen. Trodde i och för sig att det skulle kunnat bli ännu värre, för igår slog vi med lie och det har jag inte gjort förut. Det var ett litet evenemang som vi var på där vi fick prova att slå och hässja hö. Det gick faktiskt över förväntan trots allt, även om det var jobbigt efter ett tag. Om man lär sig tekniken så tror jag i och för sig inte att det är så tungt. Nu hoppas jag väl att vi slipper ha det här som plan B i framtiden, men man vet ju aldrig. 😉 Lika bra att kunna hur som helst, med tanke på foderbrist osv. Det blir lättare att ta tillvara små ytor om man kan det här. Och det är verkligen så mycket vackrare med en hässja än en inplastad vit ensilagebal, det är en sak som är säker!

Värmebölja

I helgen har det varit kurs fre-lör och tack och lov var det faktiskt lite svalare än under veckan som gick. Det här måste ha varit varmaste veckan i sommar? Det har gått förvånansvärt bra att jobba ändå, men man får rida morgon eller kväll och jag har skolkat lite för att åka och bada också… Hästarna verkar faktiskt inte så påverkade konstigt nog, men gräset i hagarna är i princip slut. 🙁 Igår kom det lite regn äntligen, i samband med ett åskväder. Jag såg när blixten slog ner ute på åkern vid stallet igår! Med tanke på alla bränder som härjar så fick man verkligen hjärtat i halsgropen…

Mycket tankar senaste tiden har kretsat kring vädret, torkan och foderbrist. Vi har tack  och lov köpt ett stort parti hösilage som bör räcka till nästa skörd, men om det skulle ta slut blir det väldigt svårt att få tag på annat. Därför försöker vi verkligen att hushålla nu och använda varje strå! Vi har t.ex. slagit gräs med lie för att dryga ut hösilaget och jag hoppas vi hinner slå lite mer mellan hagarna och sådana där ”remsor” som blir över här och var runt stallet. Sly kommer vi att fodra med eller spara till fåren, även om det kanske verkar desperat, men jag tar inget för givet och det är nu det fortfarande finns kvar.

Ni som har häst hos mig: beta gärna era hästar utanför stallet och runt omkring om ni har tid. Jag tror att det är viktigt att hjälpas åt och som sagt spara på fodret så mycket vi kan.