Hur det går med Harry

Ja, min nya häst kallas nu för Harry, stackarn. Harry, Mackan och Calle – låter typ som ett gäng raggare som brukar hänga vid korvkiosken i nån byhåla, som snusar och gillar brudar och bärs. Nåväl, kom inte på nåt bättre smeknamn.

Nu har han varit här en vecka, och jag har ridit lite grann. Han går med handbromsen i, minst sagt. Det finns dock en fin häst ”under ytan” som vi ska se om vi kan locka fram. Det kommer nog ta lite tid, men jag hoppas det är värt det. Jag tror, som sagt, att han är lite ”utbränd” och dessutom har han förmodligen gått ihopdragen och är riden med för mycket ben, enligt mig. Det syns på ena filmen. Han är spänd och ryttaren driver i varje steg. Så vill inte jag rida, så en del kan vara att försöka få honom att svara på mindre hjälper. Han behöver också ridas i en rund och låg form och få upp ryggen. Han är inte vidare musklad på ryggen, och han kanske ser ut så – men det kan ju också tyda på att han har tappat en del och inte är igång. Jag vet ju inte hur han är riden på senare tid. Han blir snabbt andfådd, så förmodligen är han inte i form heller, och det gynnar knappast framåtbjudningen.

Sedan kan du ju i värsta fall vara så att det är fel på honom och att jag är lurad. Jag ska kolla honom med min egen veterinär på tisdag. Helt klart är han inte helt jämn i sitt påskjut, men förhoppningsvis är det en svaghet / oliksidighet man kan jobba med. (Han ser dock inte halt ut!

Hovarna var inte i något bra skick heller. Förvuxna, långa tår och strålröta. Han är skodd idag och vi ska ta honom om fyra veckor igen, i alla fall fram, så det inte drar iväg mer i tån. Man kan inte korrigera det här på en skoning, det tar lite tid.

Svansroten var helt förstörd också, och jag trodde han hade gjort det i transporten. Men, tittar man noga på sista filmen så ser svansroten inte bra ut där heller! Den filmen är upplagd 2013. Har han en sådan svansrot, eller vad? Den ser redan bättre ut än första dagarna (han har sår under svansroten också), men det kommer ju dröja innan det växer hår där igen.

Nu låter det som om jag köpt en skrotfärdig häst faktiskt. Men jag tror inte det. Han är jätterar och trevlig, rör sig bra och jag känner att ”det finns där”, men det är ett projekt helt klart. Tur att jag gillar projekt! Fast det måste ju givetvis fungera i verksamheten, annars är det ju inte så lönsamt. Och nu tar jag upp de här sakerna för att ni ska kunna följa hans utveckling. Tyvärr ska man inte tro att man får en häst i toppskick från ett försäljningsstall. De har väl knappt kratsat hovarna på honom, är jag rädd. Vem vet om han har gått i hage ens? Förhoppningsvis vaknar han till liv lite när han får gå ute, och så småningom får kompisar också. Idag skrittade vi ut, och då var han piggare och mer på hugget (dock snäll), och väldigt nöjd. Alltså, jag gillar verkligen den här hästen, och jag hoppas att det här går vägen.

Ni ska få se filmer här, ni som inte sett än. Den första är äldre, och där ser han lite mjukare ut och bättre riden. Film nr två blir värre för varje gång jag ser den, inser jag. Jag tycker inte om den ridstilen. Men, som synes, så kan han en hel del krumelurer. Därhän är vi inte än, jag har bytt galopp och gjort någon skänkelvikning, men han är inte ”mottaglig” för mer än. Kolla svansroten på film nr två! Skumt. Han kan väl inte ha haft en sönderskavd svansrot sedan 2013?!

(I sista klippet står det ”Dream of Glory” men det är alltså hans pappa som heter så.)

Etiketter:

Ett svar

  1. Verkligen skillnad på ridning och ridning!
    Utomordentligt bra studieexempel av mjuk balanserad ridning med nöjd häst och ”kläm-stress-spänd” ridning med mindre nöjd harmonisk häst….. på en och samma häst.
    Ny har Harry kommit i rätta händer 🙂
    Jag kan sätta en miljon på att du väcker honom till liv igen så att vi får en glad och lycklig Harry i stallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*