Nu har jag vid två tillfällen på senare tid märkt att just momentet att korta tyglarna är problematiskt för många. Det här är ju egentligen väldigt grundläggande, och därför har jag inte ens reflekterat över det, förutom att jag märker att många hästar lätt blir spända i detta moment. Jag tror att det delvis beror på att ryttaren själv spänner sig och ”förutsätter” att det ska bli problem – istället för att man förutsätter att hästen ska kunna vara mjuk från början. Alla är ju inte det, men det flesta av mina hästar har inga större svårigheter med detta OM RYTTAREN GÖR RÄTT.
För det första gäller det att ha hästen i bjudning innan man tar tygeln, och för det andra att man själv håller sig lite mjuk. Sedan tror jag att många tar ”för lång” tid på sig och fixar och trixar, istället för att bara korta upp tygeln och fortsätta rida.
En anledning varför det tar lång tid är för att jag har upptäckt att flera försöker korta tygeln genom att flytta fram handen och ”fiska” efter tygeln en bit i taget. När man kortar tygeln korrekt så håller man båda tyglarna i ena handen medan man kortar en tygel i taget. Alltså om du ska korta höger tygel så tar du både höger och vänster tygel med vänster hand en kort stund, så att du sedan kan korta höger tygel utan att tyglarna glappar.
Om man inte förstår den här beskrivningen får man fråga mig så visar jag. Jag hittade till och med en liten film här på Youtube (men det är på långt avstånd). Uppenbarligen är detta något man lär sig som nybörjare (trodde jag) – och därför har jag inte ens tänkt på att man behöver gå igenom det, men det verkar som om flera inte har fått lära sig rätt från början. Tyvärr är det så med många saker.
En sak till som jag märkte igår när jag hade ryttarna på volt och sa ”korta tyglarna” var att samtliga började korta upp och fokusera på innertygeln, vilket resulterade i hästar som blir förböjda, släpper yttertygeln och spänner sig. När jag sa att vi istället ska fokusera på att ta kontakten på yttertygeln först blev det en enorm skillnad. Tänk på detta nästa gång du rider så får vi se om du också känner skillnad!
Inga svar