Det är svårt med hästar. Man ska kunna läsa av hur de mår, och helst i god tid. Ibland har de en dålig dag – precis som vi – men ibland kan det vara varningssignaler på att något är fel. Ju bättre man känner sin häst, desto tidigare kan man styra upp saker som är på gång. För mig är det riktigt svårt ibland, eftersom jag ser hästarna från marken, men inte rider dem själv lika ofta. Det är mycket lättare att känna om något är fel, än att bara se det från marken. Dessutom uppför sig hästarna olika med olika ryttare – i värsta fall kan en frisk häst till och med se halt ut om det är en ryttare som är sned eller obalanserad.
Jag tycker inte att man ska ”leta fel” – för fel hittar man om man vill. Ibland är det faktiskt så att man helt enkelt får rida bättre! Det finns hästägare som ständigt letar fel i omgivningen, är det inte sadeln så är det fodret, eller så är hästen lite skev eller har ont eller… ja, ni förstår säkert. Man får rannsaka sig själv då och då och fundera på vad man själv kan göra bättre. Samtidigt så är det viktigt att vara uppmärksam, i synnerhet om hästen ändrar beteende. Om hästen plötsligt tappar bjudning, blir istadig eller beter sig annorlunda i ridningen så kan det faktiskt vara något som tar emot. Att i ett sådant läge bara rida vidare och försöka ”ta igenom” det är kanske lätt hänt – men känner man sin häst så ska man ta även små ändringar på allvar, tycker jag. Ibland kanske det räcker med några dagars vila, skritta ut, eller massage/kiropraktik. I annat fall så tycker jag att man är skyldig att be en veterinär titta på hästen – om inte annat för att utesluta att något är fel. Hellre kolla en gång för mycket, en tvärtom. En häst behöver inte alltid visa en tydlig hälta – gör den det har det kanske till och med gått lite för långt. Problemen kan ju även sitta på andra ställen – ryggen t.ex.
Jag tycker det är en bra grundregel att vet-checka hästen 1-2 ggr per år, som rutin. Lämpligt är ju att planera in det innan t.ex. vintervilan, före tävlingssäsongen etc. Så vet man att hästen är ok och så kan man ”tuta och köra” – alternativt behandla saker och ting innan det har gått för långt!
Inga svar