Hästarna idag

Idag har jag ridit och haft lektioner från morgon till kväll, med ett litet avbrott på lunchen för att handla foder och mat till helgens kurs.

Anea fick en uteritt igen. Tänkte börja rida något lätt pass i ridhuset fredag eller lördag. Hon känns i alla fall förvånansvärt avspänd och mjuk, med tanke på vilan. 🙂
Annika är bortrest så jag har ridit Narayan idag och han känns starkare och jämnare nu. Kul! Jobbade mest i galopp, med öppna, slutor och lite byten. Bytena var också mycket bättre nu, även om han blir lite stark efter bytet.
Caramelle är igång igen efter balltrampet. Nu verkar hon helt oberörd, och känns riktigt fin att rida. Dock bara ett lätt joggpass än så länge, hennes vila blev ganska lång.
Ciccoria är också på banan igen. Hon gick en privatlektion med fokus på att hon ska hålla sig rak. Hon vill gärna bli som en banan eller gå på tvären för att komma undan att sätta in bakbenen. Maria fick rida mycket innanför spåret, samt svänga med rak häst, för att fokusera på yttersidan och få med sig hennes kropp istället för att styra halsen för mycket.
Nogge gick också lektion och fick ett lösgörande pass med mycket galopp-trav-övergångar. Jag tycker det är bra på hästar som inte riktigt bjuder och är lite ”styva” att göra ganska täta övergångar mellan trav och galopp. I hans fall är det viktigt att han tänker framåt i ett friskt travtempo, och sedan galopperar på direkt de första sprången. Han vill gärna krypa ihop i fattningarna istället för att ta tag i galoppen.
Calle gick ett pass med en ny elev, som blev väldigt förtjust (säg den som inte gillar Calle). Det roliga var att jag fick henne att slappna av i både skänkeln och rumpan vilket gjorde honom mycket känsligare. Det är så lätt att spänna hela benet och ta i med hela kroppen om man tycker att hästen inte svarar – vilket i sin tur gör att hästen svarar sämre för att den spänner ryggen. Men när hon var helt avspänd och bara var supersnabb och mjuk i benen så gick han framåt direkt.
Jag red även Fantasi mellan lektionerna, och idag var hon superfin. Fokuserade på galoppjobbet som jag tycker är viktigast med henne. Hon blir gärna lite kort i galoppen och måste lära sig galoppera mer igenom hela kroppen. Med henne vill jag att hon jobbar i en rund form, framme för skänkeln. Hon får dock inte krypa ihop och knäppa av får då bär hon sig inte och dessutom blir hon spänd i bogarna när halsen är för kort – vilket inte gynnar galoppsprången. Så det är lite teknik att få henne loss och rund utan att hon bara kryper in med nosen. Det gäller att hon bjuder bra fram på bettet. Idag gjorde hon i alla fall bättre byten pga att galoppkvaliten var bättre. Med henne tror jag dock att man ska lägga in mer hoppning, och galopp ute, för att stärka upp henne. Tror inte att alltför mycket dressyr inne gynnar varken hennes galopp eller bytena, eftersom hon har lite svag bjudning. Här gäller det att försöka variera arbetet! (Som med alla hästar, bör väl tilläggas.)

                                                 Fantasi får dagens guldstjärna!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*