Lyssna på hästen

Något som kanske är mer viktigt än att bara vara tekniskt duktig till häst är att kunna ”känna av” när man ska gasa eller bromsa. Och då menar jag gasa eller bromsa träningsintensiteten. Särskilt med unghästar behöver man vara lyhörd för eventuell, oplanerad vila pga t.ex. tillväxtperioder eller allmän trötthet.

All vila behöver inte innebära att hästen är helt avställd. Sommarbete tycker jag att de kan ha där de får vara helt ifred – längre tid för unga hästar och kortare tid för äldre hästar. På vintern eller under terminerna tycker jag att aktiv vila kan vara bättre – särskilt eftersom det kanske är hårt i hagarna vilket inte inbjuder till rörelse, och att det är kallt och musklerna kanske blir stelare än på sommaren.

Över julhelgen kan man med gott samvete låta dem vara helt tycker jag, några dagar, men annars kan man hålla igång med promenader, longering, tömkörning, arbete vid hand, skritta ut… Jag har tänkt att mina hästar har tre veckor utan ordinarie lektioner. Det blir lite färre pass, blandat med uteritter och lite utspridda vilodagar.

Anea hade jag tänkt hålla igång till jul, men nu har hon sagt att hon inte vill vara med längre. Hon är lite speciell (som ni kanske vet), och jag kan träna på i perioder, men sedan brukar det komma en period där hon bara inte kan / vill alls längre. Och nu verkar vi vara där, tyvärr. Hon känns som ett staket. Usch, jag blir lite besviken, för egentligen vill jag få rida på och befästa massa grejer som vi har börjat ”nosa på” i höst. Samtidigt har hon varit superfin bitvis i höst, och jag har kunnat samla mer och mer. Antar att hon är trött i kroppen nu. På måndag blir det vet-check för att kolla om något ev ska åtgärdas. Lika bra att ta det nu. Sen får vi se hur upplägget blir beroende på vad veterinären säger. Jag räknar med två veckor lite lugnare / vila eller andra aktiviteter. Sedan igångsättning 1 januari. Eller kanske 2 januari, beroende på vad man gör på nyår.. 😉

Det brukar vara lite träligt att sätta igång henne, men jag får bita i det sura äpplet. Och hålla igång henne lite lätt i alla fall, så jag inte behöver börja om helt från noll. Så hoppas jag att det är rätt taktik och att vi kan ta nya tag 2014.

Önskar att jag bara kunde ”rida på”, men den här damen måste man lyssna på, och vill hon inte så vill hon inte. Hon har trots allt utvecklats massor i år, så nu tar vi tidigt jullov och så får vi ladda om sen!

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*