Sociala medier på gott och ont

Vad hade man gjort utan internet? Vi är så himla vana vid det här nu och tar det för en självklarhet med extremt snabb överföring av information – på gott och ont tänker jag.

Om inte internet hade funnits är jag säker på att mitt företag hade gått mycket långsammare att bygga upp. Det skulle vara svårare att få ut information till kunderna osv. Genom FB, mail, bloggen och även gratis annonsering på nätet så får man ut sin information supersnabbt, och människor kan också lätt sprida det till varandra. Jag har knappt lagt en krona på marknadsföring (några lappar till en början och så kanske någon enstaka, betald annons).
Så, TACK internet, för att du hjälper mig att utveckla mitt företag!

Däremot tycker jag baksidan är det ”privata” på internet. Och då menar inte jag att alla kan se mina bilder osv (man måste ju inte lägga ut fyllebilder när man är halvnaken om man inte vill) – utan jag menar att det blir nya ”regler” för hur man ska ”umgås”. T.ex. tror man att man har kontakt med sina vänner genom FB, för att man ser vad de gör och håller på med och man håller sig lite up to date – vilket gör att man alltmer sällan lyfter luren och ringer någon för att prata. Nu är ju inte jag så förtjust i att prata i telefon överhuvudtaget, jag träffas hellre, men det är klart bättre att prata i telefon än att bara kommentera någons bild. Jag tycker att det är kul att ha lite koll på ytliga bekanta via FB, men ens riktiga vänner är lätta att tappa bort för att man tror sig interagera med dem, men hur ofta ringer vi och pratar med varandra egentligen?

På sin höjd kanske man skickar ett sms, och då måste man vara jäkligt vaksam på att man inte blir missförstådd. Om man missar att skicka med rätt smiley så kan ju folk tro att man är arg, eller något.  Det är väldigt svårt att skicka sms med rätt tonfall, så att säga.

Och så har vi ett problem till – och det är att gilla saker på FB till förbannelse. Jag blir jätteglad om någon gillar något jag har skrivit, men ibland blir jag fascinerad av att vissa gillar i princip allt, oavsett om jag känner dem väl eller ej. Jag tror en del har ett stort behov av att trycka på den knappen bara, men varför? Personligen vet jag att jag är dålig på att gilla saker, men är det något riktigt speciellt så gör jag det då. Om jag ska gilla precis allt som är lite bra/gulligt/kul så får jag inte göra annat hela dagarna. Och då har vi nästa krux, och det är att vissa ”räknar” och kollar exakt vilka som har gillat vad, och har man inte gillat så är det underförstått att man är en dålig vän – typ. Vafan?!

Jag är så himla glad att internet finns nu, för mitt jobbs skull, men jag är så himla glad att det inte fanns när jag var liten. Fy vad hemskt och jobbigt att behöva tävla om vem som har flest vänner, flest följare på instagram, eller i värsta fall bli mobbad och trakasserad via internet! Är glad att jag slapp växa upp med det här, för som vuxen har jag lite lättare att sålla i alla fall.

Och jag ska själv försöka ringa mina vänner lite oftare, för det är trots allt bättre än att bara ses på nätet. Gör det, ni med!

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*