Middag på Hökeriet, kött och miljö

Ikväll har vi och grannarna ätit middag på Hökeriet på Granby gård här i närheten. Kan tipsa om att det kommer finnas möjlighet till det de flesta onsdagkvällarna under hösten. Ikväll bjöds det på högrevsgryta av gårdens eget kött. På helgerna kan man också passa på att fika där.

Dessutom kan man köpa deras eget kött direkt på gården. (Titta på hemsidan). Det är ganska mycket i en låda så man behöver en stor frys, men det kan det vara värt. Det är riktigt kvalitetskött, närproducerat, och man vet att djuren har haft det bra!

Personligen skulle jag mer än gärna enbart äta sådant kött, men det kanske blir lite väl dyrt. Däremot är jag numera väldigt noga med att enbart köpa svenskt kött, även om det är dyrare. Dels för att minska transporterna men också för att vi har hårdare regler kring vår djurhållning än många andra länder. Men om jag verkligen skulle önska hade jag bara köpt närproducerat, eller ätit vilt. Nu har vi förmånen att vår mark är med i ett område där man jagar älg, och även om vi inte jagar själva får vi en del av köttet. Har haft tur att få älgkött två år i rad så hoppas på jaktlycka i år med. Det känns mycket bättre att äta ett djur som har fått ha ett bra liv innan.

Jag har varit vegetarian under flera års tid, dock inte längre. Däremot så vill jag försöka äta mer vegetariskt igen, och tänker mig att på kurser på flera dagar så ska minst ett mål vara enbart vegetariskt. Skälet till detta är att jag tror att vi behöver minska vår köttkonsumtion pga miljöskäl. Köttproduktionen bidrar bl.a. till stora utsläpp av växthusgaser.
Här finns några länkar om man är intresserad:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/notkottet-ar-den-storsta-miljoboven_8140908.svd

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2013/1/kottguiden-verktyg-for-miljosmarta-val-/

http://smmi.nu/las-mer/artiklar/kottkonsumtionens-miljopaverkan/

http://www.svensktkott.se/om-kott/kott-och-miljo/

till bild_ko

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*