Träningsupplägg

Det finns nog lika många träningsupplägg som hästar och det gäller att hitta ett som passar både dig och din häst. Själv letar jag fortfarande efter rätt upplägg med Anea, efter flera år, och tänker att det kanske inte finns något?

Jag har analyserat henne och mig hur många gånger som helst, och så tycker jag att ”NU har jag kommit på det” – en dag när det fungerar är det ganska lätt och jag känner precis vilka grejer jag behöver förbättra och jobba med, och framförallt hur. Jaha, och så går det några dagar och så fattar jag plötsligt ingenting. Hur konsekvent jag än försöker vara så fungerar varken gas eller broms, eller styrningen heller. Det känns som om jag inte ens skulle komma runt ett LC-program. Sedan kan vi ha en annan dag när jag får känslan av att det kanske ändå går att lära den här hästen passage så småningom?

Alla hästar har sina svårigheter men med henne har jag så svårt att sätta fingret på varför det är så upp och ner hela tiden. Jag kan inte säga exakt varför det inte fungerar en dag och en annan dag kan hon kännas fantastisk. Säkert rider jag inte exakt likadant varje dag, och gissningsvis känner hon direkt om jag är lite trött eller så, men har man en dålig dag själv bör man ju ändå kunna jogga runt kravlöst en halvtimme, men ibland går inte ens det.

Jag tror hon har knepigt med sin kropp, både lite exteriört men också att hon måste varit felriden innan jag fick henne (hon var extremt sned och svår att rida med stöd och kontakt). Hon är kollad ett antal gånger dock, så jag tror inte hon har några fel som t.ex. kissing spines – hon fungerar för övrigt bra vissa dagar så det verkar inte heller som om hon borde ha ont egentligen. Det stora problemet är ju att hon kan bli väldigt spänd. Och då är det både mentalt och fysiskt. Fysiska spänningar kan man ju lösa med diverse övningar, men när hon spänner sig mentalt stänger hon av och blir opåverkbar. Och det är väl de dagarna jag sliter mitt hår – för jag kommer inte åt henne riktigt. Och det är svårt att ha ett system med en sådan häst, jag får liksom prova olika metoder olika dagar och ibland kanske jag då använder ”fel metod” just den dagen. Svårt att förklara, men man får vara väldigt kreativ, och jag är inte lika kreativ och fokuserad alla dagar – och det kan räcka för ett bakslag. Oerhört frustrerande.

Nu skulle jag egentligen inte gnälla, för idag var hon jättefin. Jag tränade i förrgår för Nina och då kändes hon lite spänd men fick ändå till en väldigt bra trav, speciellt i diagonalslutorna. Har filmat lite och det ser inte ens ut som om hon tar i (fast för dagen gör hon det) – men jag tror verkligen att det finns mer att hämta här. Det är inte stopp än, men det kommer ta massa mer tid. Igår longerade jag bara och idag var hon mycket bättre redan från start. Bytena var lite bökiga idag igen – också något som är sjukt irriterande. Det går mycket bättre när jag är någon annanstans än hemma! Men jag rider ju oftast hemma, så hur ska jag kunna träna på rätt sätt då? Jag får inte samma problem när jag är någon annanstans, det är som att hon skärper sig lite.

Hur som helst, idag kände jag ändå att jag hade en bra plan med passet och att jag kunde följa den. Jag tror att jag måste lägga in mer sekvenser där jag lägger ner formen under passet så jag inte blir för ivrig och rider i för samlad form för länge. Jag tror hon får mjölksyra lätt, särskilt eftersom hon spänner sig när det blir jobbigt eller tungt. Det är liksom svårt att komma över en tröskel där hon arbetar aktivt utan spänning. Men så fort jag hamnar i spänningsläget är det liksom lite ”kört”. Vissa hästar kan man bara säga till lite tydligare då och sedan är de med på noterna igen men henne får man lätt emot sig. Inte så att hon säger ifrån, utan bara att hon stänger av. Så jag ska försöka rida mer koncentrerat – jobba en grej i taget och sedan mikro-paus, antingen i lägre form eller skritta korta bitar oftare. Kräver lite disciplin att komma ihåg att pausa när man själv vill lite mycket. Jag tror i alla fall på den metoden, inte bara på henne, utan de flesta hästarna. Men håll med om att det är lätt att rida en ”uppvärmningsform”, en ”arbetsform” och en ”avslutningsform” istället för att variera mer. Det är mitt mål nu att använda mig av denna strategi och se om det blir bättre.

 

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*