När går ett företag bra?

Jag anser att mitt företag går bra på så sätt att jag har fina hästar, jag har full beläggning och jag har möjlighet att jobba med något som jag gillar. Jag har flera hästar jag själv kan rida och träna / tävla.

Ändå är det likförbannat svårt att ta sig själv på allvar som hästföretagare. Om jag jämför med vilken annan bransch som helst så fakturerar jag löjligt lite i timmen. Jämför t.ex. en PT som kanske tar 700 kr / timme, för sin egen tid, jämfört med en privatlektion på en av mina hästar för ungefär samma peng – inkl häst och ett ridhus som jag har byggt för några miljoner.

                               Såhär såg det ut innan vi byggde stall och ridhus.

Vi som rider tycker det är dyrt med lektioner, när man har sin häst uppstallad är det också dyrt – men ändå är det få som tjänar några pengar på det hela pga att kostnaderna är så höga. Finns det någon annan bransch som överlever trots så dåliga marginaler? Hur kommer det sig att hästföretagen ändå hankar sig fram – är det för att vi så gärna vill jobba med vår ”hobby”?

Jag kan inte höja priserna till en nivå som egentligen är ”acceptabel” mot min egen insats. Jag kan inte utöka så mycket mer då jag säljer en tjänst och inte en vara. Jag vill inte att mina hästar går mer lektioner för att dra in pengar åt mig – vilket kanske hade varit första åtgärden om man vill tänka enbart på den ekonomiska aspekten. Men tyvärr är jag lite idealist här och vill att hästarna ska kunna må bra, att det här ska fungera och gå med vinst utan att det ska bli en ”fabrik”.

Såklart måste man väga in att jag bor bra, har eget stall och har mina hästar i jobbet, så egentligen är min ”lön” absolut helt okej, men – jag har sagt det här förut – jag kommer knappt få någon pension eller heller någon vidare ersättning om jag blir med barn (vilket ju är stor risk eftersom apoteket inte ens tillhandahåller p-piller). 😉

Jag har såklart inte gett mig in i detta för att tjäna en massa pengar, men jag måste ju ändå tänka några år framåt och hur jag kan utveckla mitt företag på ett bra sätt utan att behöva jobba ihjäl mig. Man måste ha en plan, men det är nästan lättare att ha en plan innan man börjar, med budgetar och allt vad det är. När man väl är igång är det himla lätt att bara gno på, och glömma att reflektera.

Etiketter:

Ett svar

  1. Gör en reklamfinansierad ”ridskola” på nätet, där du/någon filmar ridning, markarbete, stallskötsel, hästskötsel, materialbehov etc. Behöver inte vara proffs för att filma detta, men det saknas bra undervisningsfilmer signatur en som hungrar efter att få veta mer. Då finns möjlighet att tjäna pengar bara genom att människor tittar. Säkert har du ont om tid, men i alla fall en idé från en som önskar att detta skulle finnas. Jag kommer gärna och filmar och hjälper till bara för att lära mig mer:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*