Ridkänsla

Hittade via Tidningen Ridsport en enkät om känsla för ridning.
Ni hittar den här.
Ni kan själva gå in och fylla i den så hjälper ni till med en magisteruppsats kring detta ämne. Ett ganska flummigt ämne kanske?

Vad är ridkänsla egentligen? I den här enkäten definieras det såhär:
”Definitionen av känsla för ridning som jag kom fram till var att befinna sig över hästens tyngdpunkt, i samma tempo och färdriktning samt kunna tolka både hästens och sina egna signaler.

Jag tycker det är ganska bra beskrivet. Mycket av ridkänslan handlar ju om balans och följsamhet. Jag tycker också det är viktigt med taktkänsla. Har man detta tycker jag att man också kan lägga till tajming – alltså att ge hjälperna i rätt ögonblick.

Den stora frågan är väl – kan man lära sig detta eller är det medfött? Jag tror att till viss del är det medfött om du bli bra på att rida – precis som allt annat. Man kan alltid träna sig på att sjunga bättre, men alla har ju inte en bra sångröst medfött.
Man kan alltid bli bättre på allt, men man kanske inte blir OS-ryttare.

Jag tycker t.ex. inte att jag har en ”medfödd” känsla för ridning. Jag har fått bättre känsla med åren, men det är för att jag har övat massor på det, och på olika hästar. Jag tror att bästa sättet att öva sin ridkänsla är först och främst att ha en bra häst. Med bra häst menar jag en häst som är väl grundriden, hyfsat mjuk och stadig och inte heller alltför oliksidig. Det är också viktigt att rida olika hästar, för man kan hitta en känsla på den ena hästen som man ibland kan ta med sig till nästa häst. Om du alltid sitter på en häst som går på bogarna – då är det ju den känslan du ”övar in” och då är det hemskt svårt att börja rida i ”uppförsbacke” om du aldrig har känt hur det kan vara.

Självklart är en bra instruktör också viktig. Jag tror också att det är bra att som instruktör ”checka av” om ryttaren själv har känt skillnaden efter en korrigering, och att den blir medveten om vad som händer när man gör vissa hjälper. Det är viktigt att ryttaren själv förstår vad som händer, så att den kan ta med sig kunskapen till nästa ridpass och själv utveckla känslan vidare.

Det stora kruxet tycker jag är att många ryttare har dålig känsla för sig egen kropp!
Om du inte har kroppskontroll eller förmåga att känna ”var du har armar och ben” så blir det svårt att känna vad hästen gör. Träna kroppsmedvetenhet! Det kan du göra utan häst också – när du går/står eller tränar annat. Det syns tydligt på framförallt vuxna ryttare som börjar rida i vuxen ålder om de tränar något annat. Har du varit hyfsat aktiv med någon annan idrott så är det klart lättare. Det handlar inte bara om att vara vältränad, utan jag tror att all träning också ger bättre kroppskontroll. Men ska man öva sig på annat än ridning som verkligen tränar just balans och kroppskontroll så tror jag främst på t.ex. yoga, pilates och kanske dans? Dans övar ju taktkänsla och koordination på ett bra sätt. Så även om du inte kan rida massor av hästar kan du absolut öva din egen kroppskontroll, och det har du nytta av för att sedan kunna ”ta emot signaler” från hästen – och också ge hästen signaler tillbaka på ett bra sätt.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*