Adventskalender – lucka 22

Sista steget på utbildningsskalan är samling, och nu kommer de sista luckorna innehålla samlande rörelser / övningar.

Alla skolor är samlande.
Skolorna = öppna, sluta, förvänd sluta, diagonal sluta. Många tror att skolor är detsamma som ”rörelser”, men skolorna är ett samlingsnamn för de jag nämner ovan.

Oftast brukar man börja med att lära sig bogen in / öppna. Här är en superbra övning där du rider öppna utan hjälp av väggen. Då bygger vi vidare lite ytterligare på övningarna med rakriktning också.


Det här är viktigt att tänka på:
I en öppna, eller bogen in, så är det precis som det låter: bogarna ska in, det är inte bakdelen som ska ut! Det är ofta ryttaren istället flyttar ut bakdelen och då kan det fortfarande se ut som en öppna, men det är fel ”fokus” om du tillåter bakdelen att gå åt sidan. Bakbenen ska hela tiden gå rakt fram på det tänkta spåret, men framdelen innanför.

I den här övningen ska du rida öppna / bogen in utan stöd av väggen. Det kommer att förtydliga ytterskänkeln och hur viktigt det är att hästens bakben fortsätter rakt fram så att det inte blir vingligt. Du kan rida innanför på kvartslinjen, eller på medellinjen. Just i den här övningen har jag koner uppställda innanför spåret. För att det ska bli extra tydligt för ryttaren ska du först rida rakt en bit, sedan rider du öppna mellan konerna, och avslutar med att rida rakt igen. Tänk nu på att inte flytta ut rumpan, utan att tydligt ta in framdelen. Om detta lyckas brukar man också få en bättre yttersida, vilket underlättar när du ska rida rakt fram sista biten. Om du inte har en bra yttersida kommer hästen att vingla sista biten, så den sista sträckan blir också ett ”kvitto” på övningen. Ha gärna en medhjälpare på marken då det är svårt att känna om det blir rätt. Rid på tre spår.

Övningen kan ridas i alla gångarter – börja i skritt om du tycker att det är tekniskt svårt, så att du hinner med.

Lycka till!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*