Adventskalender – lucka 4

Jag tror att de flesta ryttare har lite lättare för att känna in takten / rytmen i trav, än i skritt och galopp.

Ett bra sätt att öva in känslan för takt i just trav är att ändra på takten med hjälp av din lättridning.
Om hästen har en bra takt och bjudning så är vår uppgift att störa så lite som möjligt och endast följa med i hästens takt. Det är också första steget när vi börjar lära oss rida – att ”hänga med” i hästens rörelser.

När vi har kommit lite längre och vill börja inverka mer och påverka hästen så kanske vi även behöver kunna ändra på både takten och tempot.
Många hästar travar lite för långsamt eller lite för snabbt. Om hästen travar långsamt och med lite för långt svävmoment så hamnar bakbenen lite ”bakom” vilket också gör att ryttaren kan hamna lite efter i rörelsen och i bakvikt (och därmed bromsa hästen ännu mer). I det fallet rider jag lätt lite snabbare än hästen travar, för att få hästen att ändra sin takt efter mig (istället för tvärtom).
Om hästen är springig och snabb så försöker jag att fördröja min lättridning något, sitta kvar lite längre i sadeln innan jag reser mig (utan att sitta tungt). Då får jag hästen att vänta kvar och trava lugnare utan att jag behöver bromsa med handen (vilket oftast ändå bara resulterar i mer spring / spänning).

Öva aktivt på att rida lätt i olika takt och se om du på så sätt kan förändra traven!

När du har hittat den optimala takten för din häst ska du kunna bibehålla samma takt och även ändra tempo (dvs steglängd).

En extra övning för ryttarens balans (och taktkänsla) är att rida lätt genom att sitta ner ett steg och stå upp två steg. Då kommer det också bli tydligt om du har lätt att hamna i bakvikt.
Du kan också göra tvärtom – sitta ner två steg och stå upp ett.

Annat att tänka på vid lättridning:

Att sitta ner på rätt nedsittningsben – dvs sitt ner när hästen sätter ner ytter framben / inner bakben. Många slarvar med detta, men för mig är det grundläggande och ska sitta i ryggmärgen. Detta är för att hjälpa hästen med balansen (speciellt på böjda spår).

Lägg jämn vikt i stigbyglarna / främre delen av foten. Många rider lätt genom att knipa med knäna, varpå skänkeln blir stum. Försök att ta hjälp av stigbyglarna när du rider lätt, så att du kan fjädra av i fotleden. Din häst kommer att tacka dig genom att trava spänstigare!

Lycka till!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*