Veckans övning

Den här veckan tänkte jag att vi ska jobba med samma tema som under helgens kurs, d.v.s. hästens takt och ryttarens tajming.
Det finns något som man kallar utbildningsskalan, och det är ett system man använder i hästens utbildning, och även under varje ridpass, där nästa steg bygger på det föregående. Kommer tillbaka till detta. Kortfattat är utbildningsskalan som följer:

Takt
Lösgjordhet
Kontakt
Schwung
Rakriktning
Samling

Takten kommer alltid först, och den hänger ihop med hästens framåtbjudning. En häst som inte bjuder framåt eller bjuder ”ojämnt” tappar lätt takten. Därför tycker jag att det är ryttarens uppgift att alltid börja med att kontrollera bjudningen och hitta en lämplig takt för sin häst. Generellt kan man säga att en häst som vill röra sig långsamt behöver bli kvickare i takten och en häst som är snabb i steget behöver oftast bli långsammare.

Det är viktigt att skilja på takt och tempo.
Takt =
antal steg per minut.
Tempo = antal meter per minut.

Det innebär att du ska kunna öka tempot (t.ex. göra en travlägning) utan att öka takten. Hästen ska alltså inte springa fortare utan den ska bara vinna mer mark i en tempoökning.

Det är olika takt i alla gångarterna.

Skritt
är fyrtaktig och samsidig, vilket innebär att hästen sätter benen i denna ordning: inner bak, inner fram, ytter bak, ytter fram.

Trav
Tvåtakt, diagonal fotförflyttning, d.v.s. inner bak tillsammans med ytter fram, följt av ytter bak tillsammans med inner fram.

Galopp
Tretakt. Hästen börjar med ytter bakben, därefter inner bakben och ytter framben, sist inner framben. Detta föjs av ett svävmoment innan nästa galoppsprång påbörjas.

Varför ska man hålla reda på sånt här? Jo, om man har lite koll på fotförflyttning och takten så är det lättare att påverka hästen korrekt. T.ex: om du ska göra en galoppfattning så fattar hästen galopp med ytter bakben. Om du ska ha en korrekt tajming i din fattning ska du alltså fatta galopp när hästen har inner bakben i marken – då är ytter bakben ”på väg upp”. Det är bl.a. detta vi ska öva på under kommande vecka!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*