Lucka 19: introducera flera byten på ett ”enkelt” sätt

Läs först lucka 14 (enkla byten) och lucka 18 där vi fortsätter med samma tema.

Nu kan du göra den här övningen med bara enkla byten, eller lägga in galoppombyte i språnget, beroende på hur utmanande du vill göra det.

Du kan rida på kvartslinjen, på medellinjen eller på diagonalen. Det viktiga är att du har en rak linje och är noga med att rida från punkt till punkt.

Om din häst inte behärskar byte i språnget, så nöjer du sig med att rida enkla byten i ”en serie”. T.ex. kom in i höger galopp, gör ett enkelt byte till vänster, ett till höger, och ett till åt vänster. Det blir ”tre byten” på diagonalen (eller annan linje) och tränar din snabbhet! Antalet får du anpassa beroende på om du rider på diagonalen och byter varv eller om du rider på en annan linje, så att du avslutar i rätt galopp.

Om du har börjat med galoppombyten och detta är befäst, så kan du också börja öva seriebyten ”steg för steg” på detta sätt. Då kan du t.ex. rida in i höger galopp – göra ett byte i språnget åt vänster – sedan sakta av till skritt och fatta höger galopp (= enkelt byte) och avsluta med ytterligare ett byte i språnget. Eller i en annan ordning – du väljer själv. Poängen här är att hinna bromsa upp lite och samla hästen och dela upp det för både häst och ryttare. Ofta när man ska göra fler byten i följd är det nämligen lätt hänt att det går fortare och fortare och att hästen ”faller isär” – då kan det vara bra att lägga in ett enkelt byte mellan de ”riktiga” bytena.

Lycka till!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*