Planerna för Grodan

Att ha en plan för hästarna är inte det lättaste – därför att planen måste hela tiden ta hänsyn till hur hästen mår och presterar för stunden. Därför för man göra en grovplanering som man sedan måste kunna vara flexibel med.

Min grundplan var att Grodan skulle vara färdigkvalad till MsvB i höstas, och det fick ju vänta till den här våren. Egentligen gör det dock ingen större skillnad eftersom jag inte hade tänkt starta MsvB ännu – det var mest att jag ville vara klar med kvalen.

Nu har jag tänkt att jag ska fokusera mer på galoppombytena så att vi förhoppningsvis kan gå vidare så småningom. Hon behöver fortfarande bli starkare i formen och förbättra sin trav. Jag ”behöver” inte rida fler MsvC men jag tror att jag gör ett par starter till för att vi ska få mer ”kött på benen”. Det känns dock skönt att ha kvalat med marginal. Som jag skrev tidigare så behöver man två starter på 62% i MsvC för att gå upp en nivå. Personligen vill jag ligga högre innan jag går vidare, så att jag har lite tillgodo på nästa nivå – eftersom kraven blir rätt mycket högre där gällande form och samlingsgrad.

Jag anser att man inte ska stressa upp i klasserna, men självklart vill jag komma vidare med henne så snart det går. Jag tycker dock att det är viktigt att hon får den tiden hon behöver. Hon är känslig och fortfarande grön för sin ålder. Hon ligger efter utbildningsmässigt från början, men jag kan inte stressa förbi grunderna bara för att hon har en viss ålder. Om hon känns trött i kroppen så backar jag hellre. Jag hoppas att det är ett bra tänk för en häst som håller långsiktigt. Det är väldigt lätt att missa små signaler när hästen ber en att backa av. I hennes fall har jag varit supernoga med det även om jag själv gärna hade tränat och tävlat i ett snabbare tempo. Förhoppningsvis lönar det sig ändå på sikt, och gör att jag har en häst som är positivt inställd till arbete och håller sig frisk!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*