Veckans övning

Öppna
Den här veckan ska vi fokusera på att rida öppna.
Öppna är en samlande rörelse som uppmuntrar hästen att trampa mer inunder sin tyngdpunkt med sitt inre bakben. Öppnan gymnastiserar hästens bakdel och befrämjar böjningen.

I en korrekt riden öppna ska hästen röra sig på tre spår. En öppna kan vara lik en skänkelvikning, men i skänkelvikningen är hästen rak i bålen och både fram-och bakben korsas. I en öppna längs långsidan ska hästen vara böjd i bålen, bakbenen gå kvar på spåret och frambenen ska gå innanför spåret. Då kommer bakbenen inte att korsa varandra, men inner framben korsar ytter framben. Böjningen i sig utgör tvärningen. Se bilden ovan som visar en öppna. Där ser ni hästen på tre spår.

Hjälper:
Det innre sittbenet belastas mer men det är viktigt att ryttaren fortfarande sitter mitt över hästen!
Innerskänkeln ligger vid sadelgjorden och driver framåt samt fungerar som stöd för böjningen.
Innertygeln ställer hästen i nacken samt understödjer innerskänkeln. När öppnan påbörjas kan jag leda in framdelen en aning med hjälp av innertygeln men när jag har ”linjen” klar så fortsätter jag inte leda med innerhanden.
Ytterskänkeln kan användas en aning tillbakadragen och verkar mothållande på bakdelen samt driver hästen framåt (VIKTIGT! Ytterskänkeln glöms som vanligt ofta bort…)
Yttertygeln reglerar halsens böjning. Det gäller dock att inte ”hålla fast” hästen med yttertygeln för då begränsar man ytterbogens rörelse.

Blicken ska vara riktad mellan hästens öron – om du tittar på spåret så tittar du åt sidan och då riskerar du att sitta snett. Vanligt fel!

TIPS: placera dina axlar där du vill ha hästens bogar så följer din kropp med hästens kropp bättre. Tänk att dina axlar styr hästens bogar.

Bogen in är en ”svag öppna” som man oftast börjar med innan man lär hästen öppna. Då har du en svagare böjning och inre bakbenet går mellan frambenens spår. Bogen in är ett bra hjälpmedel för att rakrikta hästen och få den att spåra.

Bilden nedan till vänster visar en öppna och till höger ”bogen in”.
(Bilder lånade ur Ridhandboken. Det kanske är olagligt??)

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*