Rid-dag


Idag har jag ridit så gott som alla hästar – inte Maritza och Anea. Anea fick en välförtjänt vilodag samt massage idag.
Alla hästarna har skött sig bra, men det finns återkommande ”problem”. De går inte ärligt fram för skänkeln. De lägger sig hellre ”på” och blir lite starka istället för att ta i – och tar inte halvhalterna riktigt. Flera av dem är emot ytterskänkeln.
Slutsats: vi måste träna mer på att få hästarna att gå framåt på RÄTT SÄTT på lektionerna, samt träna VÄNDANDE hjälper!

En häst som bjuder ärligt framåt tar i med bakbenen. Om man istället får hästen ”i handen” och den känns stark, så löser man bäst detta genom halhalter och övergångar, inte genom att hänga kvar. Om man istället bara släpper kontakten så kommer man inte heller ”få tag” i bakbenen utan hästen blir lång och framstupa. Alltså: vi måste öva mer på halvhalter, övergångar och tempoväxlingar, samt att kunna bibehålla ett jämnt stöd.

Dessutom måste vi öva mer på att få hästarna att svänga för ytterskänkeln (t.ex. genom att rida innanför spåret). Det märks att flera av hästarna blir som ”bananer” i halsen men inte får med sig kroppen på böjda spår. Det betyder att de svänger för dåligt för skänkeln och att man har styrt för mycket med tygeln. Tygeln ”visar vägen” för framdelen, men man får inte tag i bakdelen genom att ”ratta runt” framdelen för mycket! Det är dock lätt att hamna i den fällan när man tycker att hästen inte riktigt följer med.
(Veckans övning är dock en genomgång av tygeltagen…)

Nu hoppas jag att alla hästarna är någorlunda lösgjorda och lydiga inför kommande tuffa vecka. Jag har tre elever här från en naturbruksskola i Ljusdal, och de ska rida två pass om dagen hela veckan, samt att jag har mina vanliga lektioner. Så nu blir det till att jobba på!

Ikväll är dock hästarna lediga, det är teori för måndagsgruppen, och temat är hästens muskler och rörelseapparat (har hjälp av min massör Annika Pamlin till detta!).

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*