Inte låta sig luras

Idag har jag ridit två inackorderingar. Först Gloria, som ska lära sig byta galopp lite stadigare. Hon var fin idag och alla byten var rena, men de behöver bli i bättre balans och mer ”uppförsbacke”. Hon är dock mycket lugnare och mer ”ridbar” inför bytena. I slutet av passet fick jag ett infall och tänkte att det är dags att hon börjar trampa lite. Provade att peta lite med ett spö på bakbenen, och tanken i början är bara att få en ”reaktion” i rätt riktning. Kräver inte att hon ska stå på stället eller så. Jag tycker hon svarade bra, och framförallt blev hon inte spänd av det. Vi filmade en liten snutt:

Efter det red jag Avatar. Lade mest fokus på att ändra form och tempo utan att tappa rytm. Han är väldigt mjuk i kroppen och lätt i handen, men den svaga punkten är att han gärna drar in nosen och blir hög i nacken. Nu har jag varit noga med att ha kontakt och ha honom framme hela tiden. (Han får inte bli FÖR lätt i handen!) När han tycker det är jobbigt kortar han också upp steget ibland, så nu var jag petig med att inte tappa bjudning och rytm. Lite lurig är han, för han känns fin även när han fuskar. Vissa hästar blir så tydliga när de inte går korrekt, men han är mjuk även när han inte riktigt har med sig ryggen. Men, man får inte låta sig luras! Lade även extra mycket tid på att trava av i en form med längre hals och sug framåt. Här är det lätt att trava av några varv och ”känna sig nöjd”, men nu lade jag verkligen tid på att hitta kontakt i den här formen och det tog en stund innan jag faktiskt kände mig helt klar.

Idag tycker jag att jag har ridit bra, för jag har verkligen försökt ha en plan och vara extra noga. Inte för att jag är slarvig annars, men ibland gör man saker ”på rutin” eller vad jag ska säga. Att rida handlar ju mycket om att ”ha det i ryggmärgen” men ibland reagerar jag automatiskt utan att egentligen ha klart för mig exakt vad jag vill. Idag hade jag liksom tid och arbetsro för att hinna reflektera lite mer, vilket jag måste erkänna att man inte alltid ”hinner” när man rider många hästar. Har svårt att tro att de som rider tio hästar dagligen verkligen klarar att hålla fokus på samtliga? Det är en sak att det är jobbigt fysiskt att rida mycket, men jag tycker också det är viktigt att orka vara med mentalt!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*