Veckans övning

Jag ska se om jag lyckas lägga ut ”veckans övning” varje söndag så att ni som rider varje vecka kan vara lite förberedda. 😉 Och så blir jag tvungen att strukturera lektionerna bättre!

Nu har terminen bara pågått en vecka och förra veckan blev det mest för ryttarna att ”komma igång” och för mig att se hur terminens nya elever rider. Som vanligt så är det största ”kruxet” enligt mig ryttarens sits och inverkan. De flesta har svårt att hitta sin egen balans i sadeln vilket gör att det är svårt att inverka korrekt. Oftast spänner sig ryttaren och vill ”för mycket” och inverkar en massa, men utan resultat, eller så blir resultatet kanske att hästen blir spänd eller stark istället för att gå bättre framåt och arbeta bättre genom ryggen.

Så nu ska jag vara ännu ”hårdare” med sitsen i början av terminen – för utan en bra sits så slösar man ändå bort massa tid på att göra fel, krångla till det och försvåra andra övningar, t.ex. sidvärtsrörelser.

Det bästa är att börja med mellandelen – dvs ryttarens kropp från höften till knäet. Detta är ryttarens viktigaste del, om inte den är rätt placerad finns inga förutsättningar för en riktig och effektiv sits. Tänk att alla signaler ska gå via mellandelen – både gas, broms och sväng!

Den här veckan kommer fokus på lektionerna vara att hitta sittbenen och balans/tyngdpunkt. Den som vill ”tjuvstarta” gör övningen jag nämnde för någon vecka sedan – sätt dig på en stol och sätt händerna under dina sittben så ska du känna hur mycket de rör sig av en ganska liten ansträngning från din sida!

Om du har orkat läsa ända hit så rekommenderar jag också:

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=484691

http://www.jumpclub.se/den-viktiga-mellandelen/

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*