En intressant iakttagelse

Igår kväll jobbade båda grupperna med slutor. Det var många små saker som ”föll på plats” såg jag. Det är roligt när eleverna själva börjar komma på saker som att hitta hur de ska använda vikthjälperna, eller att man vågar testa ett annat tygeltag för att korrigera t.ex. en sned nacke. Ibland måste man ju prova lite olika saker för att nå slutmålet, även om jag vill att man utgår från det ”korrekta”.

Det mest intressanta som jag såg igår kväll var en elev som har en bra position på hästen, men ändå har haft lite svårt att hitta ”sätet”. Troligen för att hon blir lite spänd i höft och mellandel, så jag har sagt att hon ska slappna av för att komma ner. Nu såg jag något jag tidigare missat, som förmodligen kom fram tydligare på just den hästen. När hon red rakt fram mot mig i en sluta så flyttade hon tyngdpunkten i sidled, lite ”gungande” om ni kan förstå hur jag menar. Så jag fick en känsla av att hon rör sig för mycket åt sidorna, men inte är tillräckligt följsam framåt. Rörelse (som dessutom ska ta upp en individs rörelse) är verkligen komplext. Många ryttare sitter ju konstant snett, men här var det mer en förflyttning av vikten åt både höger och vänster.

Med hjälp av speglarna, och att göra henne medveten om detta, så gick det att korrigera snabbt. Det handlar egentligen om att stabilisera och koppla på magmusklerna. Det blev en stor skillnad och hästen blev mycket stadigare! Och jag tror också att det gjorde att hon i själva verket ”kom ner” bättre på hästen eftersom hon blev mer följsam på ”rätt ställen”. Nu ska jag verkligen kolla vidare på detta, även i trav och galopp. Tror nämligen vi har en ny pusselbit här till bättre inverkan.

Apropå magmusklerna: jag tror att många försöker spänna magen nästan som när man gör sit-ups när man rider. Jag skulle nog våga påstå att det är alldeles ”för mycket”. Att använda magen när man rider handlar mer om att hitta ”små” muskler som stabiliserar och balanserar kroppen, inte att man ska känna att det ”bränner” i magen.

Egentligen skulle man gå en ”kort-kurs” i typ sjukgymnastik eller liknande, så man kunde hjälpa ryttarna ännu bättre med den här biten. Tyvärr finns det nog inga korta, sådana kurser…. Det jag ”kan” är ju egentligen bara sådant jag listat ut av att titta på ryttare, och rida själv och känna efter. Sitsen är så himla mycket mer än ”trampa ner hälen”, ”sträck på dig” och ”korta tygeln” – även om man behöver dessa instruktioner också.dsc_1389

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*