Om att gå upp i klasserna

Blev påmind om det här gamla inlägget för att jag halkade in på en tråd på FB gällande att jaga kval och gå upp i klasserna. Det är ganska intressant hur olika människor resonerar kring detta – vissa har (i mitt tycke) alltför bråttom, medan andra tycker att man ska rida på 70% innan man går upp en nivå. Med en något begränsad häst (Anea) skulle jag fortfarande rida typ MsvB om jag hade haft 70% som riktmärke… Nu ska ju inte gångarterna vara helt avgörande, men vi får inga ”extra poäng” (vilket faktiskt underlättar) utan det handlar bara om att ha henne lydig och behärska det tekniska för min del.

Jag tycker inte att vi har skyndat oss upp i klasserna precis, det har tagit väldigt lång tid att jobba med den här hästen. Men jag tycker det är roligare att se hur långt jag kan utbilda henne, än att stanna på nivån under tills det är ”helt perfekt”. Dock är kvalprocenten 62% lågt tycker jag – att bara rida på 62% betyder inte att man är redo för nästa klass, bara att du får rida nästa klass… För egen del tycker jag att jag i alla fall ska ha ridit på 65% eller mer, och helst vara placerad på en nivå innan jag går upp. Då känner jag att jag har lite ”marginal”. Jag går inte heller upp en nivå om jag inte tror att jag kan rida på godkända procent – men sedan kan ju såklart vad som helst hända på tävling, det ska dock inte vara orimligt att rida godkänt, då är man inte redo än.

Med Harry har jag ett lite annat tänk än Anea. Både han och jag har startat svår klass (men inte tillsammans). Vi har gjort två MsvC på 64% – han bytte galopp i den förvända vilket drog ner båda gångerna, men jag gick upp en klass ändå, då jag inte ser det som ett ”stort problem” i just det här fallet. Red en MsvB på 69% – vilket för mig tyder på att det egentligen är ”bättre” för honom med svårare program. Nu har han ju strulat på banan och jag har fått förslaget att gå ner en klass, vilket kan låta logiskt och skulle kunna vara en bra idé, men jag upplever att det är för mycket transportsträckor för honom i MsvC… Istället har tanken slagit mig att försöka hitta någon tävling där man kan rida MsvB5 (tyvärr sällsynt). Det är ett tekniskt svårare program än MsvB4, men jag tror det passar oss båda bättre. Jag red igenom det igår och det är mycket bättre flyt i det programmet, och roligare att rida. I B4 ska man skritta och rygga och sakta av hela tiden (enkla byten), det gynnar inte direkt bjudningen. I B5 är det diagonalslutor (som jag gillar) och ett högre tempo – jag tror det är bättre. Dessutom mer introducerande för nästa nivå. Sedan tror jag att det är bra om jag rider ett program jag gillar om jag ska peppa hästen. Jag hatar nämligen B4 efter att ha tragglat det med Anea ganska länge. Tycker det är ett program som bromsar hästen, och det är (känns?) förfärligt långt.

Planen är inte färdigutformad, jag borde åka på någon programträning till att börja med, men som sagt – ibland kan ett svårare program kännas bättre. Överhuvudtaget tycker jag att programmen MsvA och uppåt är både roligare och med bättre flyt än i lägre klasser. Skulle t.ex. aldrig vilja rida LA3 – det är ett konstigt program enligt mig. Men vad jag tycker om programmen kan jag skriva ett helt inlägg till om är jag rädd….IMG_2485

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*