Anea

Varför jag började fundera över ridning förr och nu är egentligen därför att jag har insett hur mycket man kan göra med en ”ordinär” häst bara genom träning. Nu menar inte jag att det går att träna vilken häst som helst till vare sig svår klass eller OS-nivå, men det är intressant att se hur stor skillnad man kan göra med en häst bara genom utbildning. Idag finns det som sagt många hästar som har väldigt goda förutsättningar och det kan kännas kämpigt att tävla mot hästar med större kvalitéer. Det är såklart mer än en gång jag har önskat mig en häst med lite mer ”gratis”. Men nu har jag verkligen börjat tycka att det är intressant att se hur stor skillnad det har blivit på henne bara genom träning. Jag börjar verkligen ”se nyttan” av att göra vissa rörelser, inte bara ”för rörelsernas skull” utan för att det verkligen stärker och gymnastiserar hästen.

Genom att gå vidare med t.ex. piruetter har hon blivit starkare bak, och galoppslutorna gör henne mjukare i sidorna och förbättrar galoppkvalitén. Faktum är att bytena blev bättre först när vi började med serier. Egentligen började vi med det innan bytena var helt bra, men för oss blev det av någon anledning lättare för då hann ingen av oss tänka så mycket inför varje byte. Det här är ju inga nyheter, för syftet med alla rörelser är ju att stärka hästen, men jag har verkligen fått det bekräftat i och med hennes utveckling. Jag har lärt mig massor av det här.

Hoppas hon håller formen nu till nästa helgs tävlingar. Sista dagarna har hon varit finare än någonsin (även ute) – och flera dagar i rad. Det enda jag har ändrat är att hon har sovit ute sista tiden och jag tror det gör att hon är mer rörlig och inte hinner bli så stel i ryggen. Tur att man inte är någon ”riktig dressyrtant” som har hästen i en liten grusruta…
DSC_4476

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*