Dagens ridning

(Varning för långt inlägg.. Vet inte om ni gillar att läsa om ridpassen, ni får gärna berätta för mig vad ni tycker.)

Fem hästar ridna idag. Började med Anea, som kändes fin idag. Det lönar sig att vara noggrann. Jag har varit superpetig med detaljer de senaste dagarna och idag kändes det riktigt bra med alla övergångar och halter. Inte exakt alla kanske, men.. 😉 Fokuserade på travjobb idag, skolorna i St Georges samt att rida öppna på medellinjen. Jag hatar att rida på medellinjen, men har nu bestämt mig för att bli ”vän” med den istället och nu har jag ridit massor av övergångar, byten, serier och skolor på medellinjen (oerhört glad för min spegel). Det ger verkligen resultat att ta itu med saker man tycker är jobbiga, istället för att undvika det…! Framförallt serierna är galet bra att rida på andra linjer, och jag kan kolla att de verkligen är raka.

Diza är under utbildning / uppfostring just nu. Hon är en fin häst med mycket kvalitéer tycker jag, men hon känns inte så stark och dessutom är hon väldigt känslig. Känsligheten gillar jag, men bara när hon är ”med mig”. Nu gäller det att få ihop henne lite så att hon inte lika lätt blir spänd och kryper in med nosen. Jag får jobba med att få henne fram till handen och ta ett stöd så att jag ”får tag” på bakbenen. Naturligtvis tycker hon att det är jobbigt, men bitvis är hon jättefin och mycket bättre. Bortsett från ridbiten är det annat som ska befästas, självklara saker (kan tyckas) som att stå stilla vid uppsittning och gå bredvid när man leder – inte bakom! Jag vet att jag tjatar på er elever om sådana här ”småsaker” men det är sjukt viktigt att man är ledare till hästen och inte tvärtom. Och med henne känner jag att hon behöver ganska ”strama tyglar” (men inte bokstavligt då.)

Zigge red jag en kort stund bara för att känna igenom honom, och han är både mjukare och rakare! Blev ett väldigt kort pass, för han ska gå lektion ikväll. Samma sak med Iffi, som jag bara har ”checkat av”. Hon är ändå fin för sin ålder måste jag säga, även om det kan vara lite olika från dag till dag (men så har hon alltid varit).

Med Harry red jag igenom MsvB4. Har inte ridit hela innan, men det kändes rätt bra, i synnerhet galoppdelen. Bytena känns inte lika svajiga längre utan han är mer ihop. I traven känner jag att jag börjar få mer ”grepp” om honom i skolorna, men det resulterar också i vissa diskussioner, för jag har visst hittat en öm punkt. Jag tror dock att jag måste vidare där, och stärka upp sig. Svårt att förklara, men det känns som om han skjuter ifrån mer med vänster bak och tar lite kortare steg med höger. När jag ska rida höger öppna blir han lång på yttersidan och vill inte ställa igenom till höger. Jag behöver först ”få ihop” vänster sida och få honom kvickare för vänster skänkel. När han är bättre på den yttertygeln går det att ställa mer ärligt i nacken. Annars känns det bara som att han ramlar till höger och blir ”lägre” på höger sida. Det här var visst inte helt populärt men jag tror han får kämpa på med det där. När han kom gick det knappt att svänga till höger för att han gick emot ytterskänkeln så mycket, så det är ju mycket bättre, men det är samma problem som han hade när han kom. Bortsett från det så var han väldigt fin idag, och jag tror att jag är något ”på spåret”, för om jag får till den där vänstersidan så tror jag han kommer bli mycket mer lättmanövrerad.
DSC_3326 DSC_3322

Tror att Diza kan bli superfin, men som sagt måste hon stärka sin överlinje. På översta bilden går hon t.ex. lite väl bakom lod. Det går dock inte att kräva att hon har nosen exakt korrekt hela tiden än, utan det viktigaste är att hon tar ett stöd och inte bara blir ”tom”.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*