Fortbildning för domare

Dags för nästa fortbildning – nu för domare. Idag har jag varit i Botkyrka där det var tävlingar som några av oss LA-domare följde samt diskuterade. Bl.a. dömde vi några hästar vid sidan av. Det är alltid nyttigt att prata med andra kring bedömningen, och i de flesta fall var vi överens, men det är ju alltid några saker som behöver diskuteras.

Jag föreslog också att vi borde ha någon form av gemensamma utbildningar för domare och tränare. Nu är ju jag både och (och flera med mig), men ofta känns det lite som om det blir två ”läger”. Man får en helt annan syn på bedömningen när man själv ska döma, om man säger så!

En sak till som togs upp, där flera verkade hålla med, är att kvalgränserna borde höjas. Nu ligger ju gränsen på 62% vid två tillfällen för att få gå vidare i klasserna. Personligen tycker jag att gränsen borde ligga runt 64-65%, då tror jag att man är mer redo. Många har lite bråttom upp i klasserna så fort man har kvalat. Fast det finns ju även det motsatta ”problemet” – ekipage som rider år efter år på höga procent i samma program och aldrig går vidare. Det verkar dock vara svårt att påverka av någon anledning. Personligen har jag svårt att förstå vad man får ut av det, men alla är vi ju olika.  🙂

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*