Plötsligt händer det!

Är förvånad själv, men igår var jag ute och joggade. Ingen längre sträcka eller i högt tempo, men i alla fall 20 minuter (5 minuters promenad före / efter – det gäller att skritta fram och skritta av…). Jag gör aldrig sådant numera. Förut tränade jag ganska mycket, men då jobbade jag inte i samma omfattning. Det finns en tid i mitt liv när jag tränade varje dag, men då kanske det var lite maniskt. När jag började jobba på Arphus fanns ingen ork kvar till träning, och sedan när jag startade eget kom motivationen aldrig tillbaka.

En orsak är att jag bryr mig inte längre lika mycket om hur jag ser ut som när jag var 20. Och det är ju skönt. Men å andra sidan så är det ju alltid bra att ha bra kondition, och även att träna annat vid sidan av ridningen, det vet vi ju alla. Men sedan jag slutade träna har jag blivit bättre på att rida – och därför är jag inte heller så värst motiverad att träna för att bli en bättre ryttare. Läs rätt nu – jag menar inte att jag blivit en bättre ryttare av att sluta träna. MEN att jag under de här åren har utvecklats på andra sätt, särskilt genom att få mer erfarenhet (såklart) men också mycket, mycket bättre teknik. Och i mitt fall tror jag att tekniken kompenserar lite för styrkan. Om man har en bra teknik blir det inte lika jobbigt att rida.

En viss grundstyrka / kondition måste man såklart ha, för att inte störa hästen! Men jag tror att många har ”fått för sig” att ridning ska handla mycket om att ”ta i” och anstränga sig – och självklart kan man inte sitta som en passiv säck potatis. Men det jag vill ha sagt här är att om man lär sig att använda sina hjälper, sin kropp och sin balans bättre, så blir det mindre jobbigt.

Ridning och stalljobb är dock ej att förakta, någon slags grundträning får man ju av ”bara” det. Kändes faktiskt inte ett dugg jobbigt att jogga (även om det inte var så långt). Trodde jag skulle få träningsvärk (inte riktigt samma benmuskler som jobbar), men det är inte så farligt idag trots allt. Så det känns ju bra att man förmodligen har en hyfsad grundfysik då.

MEN! OM jag skulle orka träna annat utöver ridningen OCH kombinera med min numera bättre teknik – vad händer då? Tänk om jag skulle orka och ha tid att ta reda på det? Personligen skulle jag tycka att jag kunde ha en bättre hållning på hästen, men jag har ju också mer och mer förstått att den hänger oerhört mycket samman med om hästen är lösgjord och arbetar genom ryggen. Det är mycket lättare att sitta på en häst som bär upp sin ryttare!

Hur som helst, man kan diskutera det här ämnet hur mycket som helst. Min slutsats är att mitt jobb ger mig bra vardagsträning, men att det såklart vore bra att lägga till lite annat. Jag har dessutom kommit fram till att om jag ska upp i klasserna och få bättre gång i min häst så behövs lite mer kondition. När hon har haft sina allra bästa dagar gångartsmässigt och fått mer schwung, så krävs det bättre flås även av mig. Jag kommer dock inte sätta upp träningsmål för mig själv nu, utan jag tar det som det kommer – om jag skulle fortsätta vara sugen på att träna så gör jag det. Men jag har tillräckligt mycket på mitt schema som det är, så hinner jag inte så gör jag inte. Det är ju inte som om jag jobbar på ett kontor och måste röra på mig mer om ni förstår mitt resonemang.
DSC_0111

Det är ju lättare att gå ut och jogga när solen skiner också för den delen… Här är det riktigt fint väder (lite blåsigt dock). Har hört att det regnar hemma? Är på rätt plats med andra ord…!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*