Vår på gården

Nu börjar det bli vår på riktigt. Så skönt att slippa is eller lera! Dock är den här perioden ganska intensiv. Vi har inte ens en gård med jordbruk, men det är ändå mycket som ska göras så fort solen tittar fram, men nu orkar man ju mer så det jämnar ut sig lite!

I stallet är det lite mer lättjobbat när hästarna kan vara ute längre – och snart kanske utan täcke också. Däremot är det jobb med hagarna som behöver mockas och staket som ska kollas / underhållas och lagas. Självklart kollas det under vintern också, men sommarhagarna har alltid mycket fix och nu är dessutom en av dem helt sönder för att någon har kört ner i diket i vintras och dragit ner staketet – självklart utan att säga något eller be om ursäkt heller. Även om det är ett misstag tycker jag att man säger till ifall man har sönder andras egendom, men jag kan ha fel… 😉

Foderstaterna ser jag alltid över inför pälsfällningen då de kan behöva lite extra protein. Snart kommer det gräs, vilket är skönt, för hästarna blir lätt lite tunna under vårvintern. Ni som rider här får gärna borsta / skrubba lite extra för att hjälpa till med pälsfällningen! Så fort gräset kommer är det dags att se över fodret igen, för då kan vi dra ner lite.

Det är också dags att rensa bort vintertäckena och röja lite allmänt. Dessvärre är tvättmaskinen sönder så jag vet inte hur jag ska kunna tvätta allt, men den borde väl bli lagad hyfsat snart hoppas jag.

När solen kommer fram är det också dags för fönsterputs i stallet (och ridhuset om vi hinner), samt måla om stalldörrarna som är väldigt slitna. Egentligen skulle hela stallet behöva målas utvändigt snart igen, men det får nog vänta minst ett år till.

Och dessutom börjar trädgården vakna till liv, så där kommer det snart explodera. Där behövs det också hållas efter, och det är dessutom dags att börja odla snart. Vi har redan börjat förodla lite (med extra belysning), men det ska odlas mer i omgångar. Torbjörn är flitig med grönsakerna, och jag är lite mer besatt av blommor. Onödigt kanske man kan tycka, men det är väldigt trevligt med blommor… Mitt dröm-mål är att kunna odla så mycket blommor att jag kan plocka buketter och sälja, men det får bli typ när jag blir pensionär för jag har egentligen inte tid. Dessutom är jag inte tillräckligt flitig med att ta hand om blommorna så det blir ingen ”jätteskörd”. Jag tänker att det som klarar sig klarar sig, lite så.

Nu i helgen har vi också jobbat med ridhusunderlaget – djupharvat och även fyllt på med nytt spån!

Som TUR är så har vi just nu två praktikanter här under en månad – så det finns i alla fall lite extra hjälp här och då hinner vi med lite mer av ovan nämnda sysslor. Hagarna känns som det största ”problemet” – så om någon elev vill ha lite extra motion är ni varmt välkomna att mocka lite i hagarna ifall andan faller på. 😉

Tips för bättre hörnpasseringar

Så länge man rider i ett ridhus så är det svårt att undvika hörnen, men de flesta slarvar med det här momentet. Om man ska rida bra rörelser eller andra vägar så är dock hörnen viktiga, i synnerhet om man ska rida program. Nästan alla moment i ett program kommer efter eller ur ett hörn, vilket innebär att hörnet går att använda som förberedelse.

Man kan tycka att hörnen är både lite ointressanta, en transportsträcka, eller kanske väldigt jobbiga (om tränaren tjatar om hörnen jämt) – men om man inser nyttan med en bra hörnpassering så kan man också lära sig att älska hörnen, istället för att rida igenom dem så snabbt som möjligt för att slippa undan.

Jag tror att många har lärt sig att ett bra hörn är att man rider ut så långt som möjligt i hörnet, för att ”visa” hörnet. Det skulle man kunna tro, men enligt min uppfattning är ett bra hörn ett hörn som rids i balans, med hästen formad i hela kroppen, samt anpassat efter hästens gångarter och utbildningsnivå. Det går faktiskt att rida för långt ut i hörnen, vilket gör att hästen tappar balansen och sedan blir svår att rida rakt ut ur hörnet. För djupa hörn leder till att du måste ”styra ut ur hörnet” igen. Hörnet ska inte ridas som en 90 graders sväng, utan som en mjuk båge. Jag ser faktiskt ofta ryttare som rider ut i hörnet så djupt att det snarare är väggen som styr ut hästen på spåret igen, men då gör inte hörnet någon nytta, och i värsta fall sliter det bara på hästen dessutom.

Jag rider snällare hörn i början av ett ridpass och djupare hörn när hästen är uppvärmd. En häst som är högre utbildad och går att samla mer kan ridas längre ut i hörnen än en ung eller outbildad häst. Med andra ord: anpassa hörnet efter hästens nivå, dvs där den klarar av att gå i balans och forma sig korrekt i bålen.

Om du aktivt börjar rida hörnen och lär dig att använda dig av dem, så kan du dra nytta av det inför en rörelse eller när du rider program. I ett program kan du ju t.ex. inte lägga en volt för att ”få tag” på hästen, men hörnet är ett bra sätt att få kontroll mellan olika moment i programmet. Med den tanken i huvudet så börjar man uppskatta hörnpasseringarna istället för att bara slarva igenom dessa!

Kom ihåg att du har en ytterskänkel också! Många ”trycker ut” hästen i hörnet med innerskänkeln, varpå hästen springer på sniskan genom hörnet istället för att forma sig och spåra.

Om du vill jobba mer aktivt med hörnen är detta två enkla övningar:

1. Lägg en volt i varje hörn för att förtydliga för dig själv. Gör gärna volten i skritt och trava på raksträckorna, så får du även in övergångar i övningen. 10 m volter är lagom för en LB/LA – häst tycker jag. Efterhand kan volten tas bort och hörnet ridas i skritt, resten i trav. När det fungerar bra så rider du hela varvet i trav. Observera att hästen ska ridas rakt ut efter varje hörn (även på kortsidan!). Passa att du själv inte är kvar i innerhanden när du ”släpper” hörnet. Eventuellt kan du lägga in ett friskare tempo på långsidan vilket också främjar rakriktningen.

2. Lägg en bom i varje hörn och rid samma övning som ovan.

Tänk på att du ska sitta kvar mitt över hästen, så att du inte viker dig i midjan. Om du har en tendens att luta dig inåt i hörnen kan ett tips vara att titta lite utåt mot väggen.

Supergammal bild på mig och Anea från en framridning.

Ny kurs i maj!

27-28 maj
Dressyr och yoga
Tre ridpass, varav ett sitsträning på lina, två yogapass,
kost och logi.
Samling fredag 13.00 i stallet
Slut lördag eftermiddag
3750 kr

Först till kvarn – dessa kurser brukar snabbt bli fulla!