Terminsmål

Jag har lagt lappar i sadelkammaren för att ni elever ska kunna fylla i era mål för terminen. Jag kom dock bara ihåg att säga det till måndags-eleverna, så nu skriver jag det här också så att ni har sett det!

Mitt mål med denna termin är att ni ska bli ännu kvickare med era hjälper och att vi ska öva det genom mer övergångar och tempoväxlingar. En ambition, snarare än mål, är också att kunna variera formen mer under ridpasset. Påminn mig gärna om jag halkar in på andra sidospår…

Kom även gärna med förslag på teori som intresserar er. 😀

Helgen

Hoppas ni har haft en bra helg! Jag har njutit av det fina vintervädret, haft lektioner, ridit, men även lite ledig tid.

I fredags hade jag några privatlektioner på förmiddagen och red ett gäng hästar själv. Guldstjärna till Cesar och Dario som kändes riktigt fina. Cesar har haft några dagars vila / uteritt för återhämtning och det verkar ha varit bra för honom. Velle och Grodan tog jag ut på uteritt i snön, det var precis vad både jag och hästarna behövde. Det blir så mycket ridhustid såhär års om underlaget inte är tillräckligt bra.

På kvällen kom en kompis över på middag och sov kvar till lördagen.På lördagen hade jag en förmiddagskurs med bland annat två av mina kompisar från gymnasiet. Det är roligt att de vill komma hit och rida ibland! Båda blev väldigt förtjusta i sina hästar vilket var väldigt roligt.

På eftermiddagen red jag Grodan, en sväng inne och sedan skrittade jag ut. Igår kändes hon jättefin. Hon måste ha busat i hagen för en dryg vecka sedan, för hon var så kort i steget och gick som en kratta att jag fick panik. Veterinären tyckte inte att det var en hälta utan rekommenderade kiropraktor, så Cindy (som är både osteopat och kiropraktor) fick behandla henne lite försiktigt. Hon hade en rejäl låsning i ett bakben vilket gjorde att hon hade svårt att både sträcka ut och lyfta det. Efter några dagars jogging så verkar hon bättre nu. Igår galopperade jag för första gången och det verkar gå helt åt rätt håll. Första dagarnas ridning var hon fortfarande ”tom” och struttig, men det verkar bli lite bättre för varje dag. Hoppas vi kan komma igång lite nu, det blev lite väl lång ”vinter-vila”…
Idag har jag inget stalljobb utan tog sovmorgon, vilket var välbehövligt. Jag ska dock snart gå ner för att hålla en privatlektion och jogga några hästar, men jag ska försöka fatta mig kort så det inte blir alltför mycket jobb idag. Jag behöver verkligen försöka få in mer ledig tid, men nu verkar jag i alla fall ha löst det med lite mer extra stallhjälp framöver, vilket känns väldigt skönt! Måste orka på lång sikt. Minst 10 år till. 😉

Tillbakablick – år 1 på Helmer Ridcenter

Här kommer mer gamla minnen, från mitt första år som egenföretagare. Jag startade alltså upp verksamheten på Helmer Ridcenter i Strängnäs. Där hyrde jag fem boxar i en liten stalldel på en stor anläggning med flera verksamheter. Från början hade de haft någon slags kursverksamhet där med lusitanos, men det hade minskats ner rejält innan jag flyttade dit. Däremot fanns det restaurang, övernattningsmöjligheter, ridsportbutik, stort ridhus och inackorderingsstall. Det fanns även en liten ponnyverksamhet och anläggningen hyrdes ut till evenemang och tävlingar, så det hände ganska mycket där. Det var både roligt och lite besvärligt, eftersom flera skulle samsas på samma yta, men det gick ju också att dra nytta av varandras olika verksamheter och samarbeta kring det vilket var bra för mig och också gjorde att man kände sig mindre ensam i början. Tanken med ett ”företags-kollektiv” tilltalar mig faktiskt.
Stora stallet / ridhus och utebana
Övernattningsrum, gym och restaurang med utsikt över ridhuset. Det var stort och rätt överdimensionerat…. Typ: massor av möjligheter men egentligen ingen som kunde ro det här projektet iland på längre sikt.
Nogge var mitt första hästköp.
Anea hade jag med mig från tiden på Arphus
Wirja och Iffi var hästköp nummer 2 och 3
Sista hästen lånade jag. En connemara som egentligen var utbildad western, men även dressyrriden. Det var en kompis som ägde honom, och här har de ridit en uppvisning / show, därav klädseln… Vi gjorde ganska mycket roliga saker det här året.

Vy från andra hållet
Öppet hus när jag var nystartad
Jag fick hålla ponnylektionerna en dag i veckan vilket var en bra extra inkomst i början!
Jag fick ibland hyra Liso när jag behövde fler hästar. (En av de få lusitanos som var kvar.) Och när han skulle gå privatlektioner hyrdes jag in som instruktör, så det var ett bra samarbete. Jag red honom också på någon uppvisning. Han var duktig på spansk skritt, bland annat.
Ordning och reda i min lilla sadelkammare. På den här tiden så tyckte jag att alla hästar skulle ha både träns och kandar, men nu rider jag aldrig på kandar längre. Gillar det inte nämnvärt och nu är det ju inte att krav när man tävlar i Sverige längre, ens på högre nivå. Men då (bara 10 år sedan) var det typ ”självklart”.
Det här året började jag tävla Anea. Här i Mariefred där vi kom 2:a i en LA6 (motsv MsvC)
Jag red för Gripens ryttarförening och vårt lag kom 1:a i dressyrallsvenskan. Anea var placerad i alla sina starter.
Till vänster var min stalldel.

Jag var på Helmer ridcenter från sommaren 2009 till sommaren 2010. Det var ett spännande, roligt och lärorikt år. Det var till stor del bra folk att jobba ihop med, men det var också en hel del skitsnack och (förlåt!!) ”småstads-mentalitet” där. Alltså ”alla kände alla” och skvallrade en hel massa. Jag avskyr sådant och just den biten saknar jag inte det minsta kan jag säga. Men på det stora hela var det ett bra år som hjälpte mig igång, och en bra anläggning innan det spårade ur mot slutet. Restaurangen togs över av några oseriösa människor och mina kursdeltagare fick förfärlig mat. En gång skulle jag ha ponnyläger och barnen skulle ha frukost men ingen var där så jag fick bryta mig in i köket. Ja, lite annat i samma anda mot slutet gjorde att en flytt därifrån inte var alltför betungande. Sedan skulle anläggningen säljas (vet inte hur det gick) så det var bara tur att jag precis hann dra därifrån innan jag annars hade blivit uppsagd istället. År två tillbringade jag på Antuna gård. Mer om det i nästa inlägg.

Privatlektioner med egen häst

Just nu får du rabatt på privatlektioner med egen häst under januari-mars. Endast nya bokningar (gäller från och med idag, 22 januari) och om du bokar tre tillfällen.
Normalpris för egen häst är 425 kr / 45 minuter. Vinter-priset för tre tillfällen är 350 kr och betalas i förskott. För dig som inte står på anläggningen tillkommer normalt sett en ridhusavgift, men jag bjuder även på denna. Lektionerna ska ridas under perioden januari-mars men man behöver inte bestämma exakt vilka dagar som gäller på samma gång. Passa på att få extra hjälp med programträning inför tävlingssäsongen, eller fokus på din sits och inverkan. Välkommen!

Bokas via info@ryttarutbildning.se

 

Januari

Kallt idag, men riktigt skönt! Idag var det en sådan där perfekt vinterdag med sol, gnistrande snö och -10. Då fryser man inte ens, utan det är nästan mest uppfriskande. Tänk om alla vinterdagar var såhär.

Jag hann rida ut två vändor i morse, plus en häst i ridhuset samt tömkörning av Grodan. På eftermiddagen hade jag en kurs som fick börja med att skritta ut i solen. Hästarna behöver variation, det blir alldeles för mycket ridhustid nu pga dåligt underlag. Jag tror att ryttarna också uppskattade det.

Avslutade min dag med bastu och sedan middag och film vid brasan. Alla årstider har sin tjusning.

Jag fattar ändå inte att jag gjorde det

I mitt förra inlägg skrev jag lite om drömmen om att starta eget. Nu i efterhand så verkar det så himla lätt att bara dra igång en sådan sak, men om jag verkligen tänker igenom det med min rationella del av hjärnan så fattar jag inte att jag gjorde det. Jag fattar inte heller att ingen (förälder t.ex?) försökte tala mig tillrätta. Faktiskt var det ingen som försökte stoppa mig, vilket jag är glad över, men också en aning förbryllad.

Jag tänkte skriva lite mer om hur jag praktiskt gick tillväga. Saken är den att jag hade levt så länge med det här målet framför ögonen, och mentalt förberett mig under flera år, så därför kändes det så självklart att köra! Dessutom har tanken på det här alltid varit min ”stora kärlek” och då finns det liksom inga alternativ, eller något som kan stoppa en från att försöka. Man bara måste göra det.

Saker jag har gjorde innan för att förbereda mig var t.ex. att läsa på om företagsekonomi, försöka få inblick i hur man driver företag på de arbetsplatser jag hade innan, kolla upp liknande verksamheter på marknaden etc. Jag jobbade på ridskola under flera år och hade ganska mycket frihet att hålla egna kurser och planera mina lektioner vilket också gav erfarenhet. Det jag behövde för att känna mig säkrare inför att ha egna hästar som dessutom skulle ”hålla måttet” och ridas till / utbildas, var mer ridkunskaper på välutbildade hästar. Jag hade turen att få jobb hos Pether Markne och Per Sandgaard på Arphus gård i Strängnäs. Jag hade tänkt stanna ett år, men det blev två väldigt lärorika år som jag har haft enorm nytta av!
En av de hästarna som jag red mest på Arphus

Under mina två år på Arphus så började jag utforma lite mer konkreta planer kring att starta upp. Jag hade turen att kunna få hjälp av Nyföretagarcentrum som bl.a. hjälpte mig med en affärsplan och budget. Min tanke var att hyra ett litet stall i Stockholmsområdet, men det var ju inte alltför lätt att hitta. Jag fick tips om att hyra en stalldel på en anläggning i Strängnäs, och det kändes som ett sätt att i alla fall komma igång, även om det var en tillfällig lösning.
Helmer Ridcenter där jag hyrde ett litet stall i början.

För att starta upp behövdes även startkapital. Jag hade i princip inga pengar, så det som gällde var att ta ett lån. Jag tror att mina föräldrar lånade mig 50.000 som egen insats och resten lånade jag av banken. Jag hade nog tur att hitta en bankman (som var en kvinna) som faktiskt trodde på min affärsidé. För banken kanske det inte heller var en så stor risk, för det handlade om ”endast” 250.000 kr – men för mig var det en enorm summa. Man tjänar inte jättebra på hästjobb så fram till dess hade jag i princip levt som en student hela livet – dvs man räknar tiokronor i slutet av månaden och hoppas man har råd med middag sista dagarna innan lönen kommer.

Jag fick lånet beviljat och hade därmed 300.000 kr som skulle räcka till inköp av 3-4 hästar, utrustning till dessa, hyra för boxarna (1500 per box), samt foder och strö löpande i början, innan jag hade kommit igång med försäljningen. Jag hade en häst ”med mig”, Anea, som jag då hade på foder. Och så fick jag som tur var låna en häst av en vän, så jag behövde bara köpa tre hästar, då jag hade räknat på att jag skulle behöva fem. Jag får ont i magen av att tänka på hur lite pengar jag egentligen hade för att komma igång. Jag hade räknat med att en häst fick kosta max 50.000 kr, men bara där gick ju i så fall 150.000 kr iväg på en gång! Med tanke på vad sadlar etc kostar så är det ett mirakel att jag klarade första året. Tack och lov fick jag även ett starta eget-bidrag första 6 månaderna, så jag kunde betala min egen hyra och min mat…

1 juli 2009 registrerades mitt företag, och sedan fanns det alltså ingen återvändo. Det fick bära eller brista.
Jag och Iffi, en av mina första hästar, och en av mina första bilder till hemsidan.

 

Drömmen om att starta eget

Eftersom jag i år firar 10 år som egenföretagare så tänkte jag skriva några inlägg om hur det har varit. Det har varit många toppar och dalar, precis som med allt annat i livet förstås, men jag har aldrig ångrat att jag tog det här steget och jag hoppas att jag inte behöver vara anställd igen. Jag tror inte att det passar alla att driva företag, men  själv har jag svårt att tänka mig något annat nu.

Den största anledningen för mig att göra det här är ”illusionen” av att styra min egen tid. Egentligen är man ju mer uppbunden än som anställd, men jag tycker om att själv bestämma nivån på hur mycket jag jobbar och att göra det bara för min egen skull. Dessutom har jag lite svårt för att ta ”order” och vill gärna förekomma chefen om jag har någon, vilket faktiskt kan vara ganska stressande…

Att jag skulle jobba med hästar bestämde jag tidigt, i 13-års åldern ungefär. Då hade jag bara en idé om att jag ville bli stallchef, men längre än så hade jag inte tänkt. Att jag blev ridlärare var faktiskt mer av en slump (som jag kanske återkommer till), men med facit i hand så var det ju tur eftersom det öppnade fler möjligheter för en verksamhet. Jag vet inte riktigt när jag började utforma en mer tydlig plan, men att det blev som det blev beror på att jag själv såg ett behov av att kunna rida lite bättre hästar under träningsliknande former. Jag har bara ridit en termin på ridskola och det passade mig inte alls med stora grupper och (i mina ögon) för långsam utveckling. Det var väldigt svårt att hitta bra alternativ för en som inte hade råd med egen häst, så jag antog att fler kunde ha samma behov.

Att starta en verksamhet med egna hästar kräver en stor arbetsinsats, ett startkapital och är dessutom en större risk än att t.ex. ta in hästar för utbildning eller att hyra ut boxar. Det finns dock ett ganska stort utbud av tränare, hästutbildare och även inackorderingsstall, så för mig kändes det rimligt att försöka hitta en egen nisch. Jag tror inte att jag hade klarat konkurrensen lika bra, eller kommit igång lika snabbt, om jag hade valt en annan väg. Dessutom tror jag att man ska göra det man är bra på, och att undervisa kändes tryggt.

I nästa inlägg på temat tänkte jag skriva mer om själva uppstartsprocessen.

 

Helgpersonal sökes

Jag skulle behöva lite extra hjälp i stallet ungefär varannan helg, omväxlande lör eller söndagar. Tid ca 7.30-11.30. Utsläpp av hästarna, mockning av 9 boxar, förbereda foder och lunchfodra i hagen. Viktigt att man är självgående, över 18 år, har hästvana samt tillgång till bil. Vit lön, eller om det är någon som kan fakturera så går det också bra. Eventuellt kan jag även tänka mig hjälp några timmar på vardagar ibland också.

Om du vet någon som kan passa så tipsa gärna!
www.ryttarutbildning.se