Bra start på veckan

Ovanligt bra flyt för att vara en måndag måste jag säga! Jag började på morgonen med att rida Qurre, Calle och Cesar. Qurre kändes riktigt bra och väldigt pigg och positiv. Calle rider jag fortfarande en dag i veckan även efter att jag sålde honom, för att han ska hållas mjuk i kroppen. Cesar kände jag lite på en kort stund bara. Jag behöver ju själv lära känna honom lite bättre och hitta fler knappar. Jag tycker redan att det känns mycket bättre än när han kom, nu är det lättare att ha honom mellan hjälperna, och det verkar även vara så för eleverna.

Efter lunch åkte jag och tränade med Grodan hos Nina. Jag börjar misstänka att hon har överskottsenergi och dessutom är i en fas där hon testar lite gränser. Hon har ju känts så enkel förut men nu blir hon ofta okoncentrerad och för spänd. Jag är inte van vid det och det gör mig tyvärr lite stressad. Jag hinner börja tänka för mycket på vad det beror på och börjar kanske analysera lite för mycket. Nu har jag i alla fall tänkt att jag får försöka ”rida på” ändå och kanske till och med lite mer än vad jag har gjort ett tag. Jag tror att hon helt enkelt måste komma till arbete. Det är dessutom kallare och hon är ute kortare dagar (särskilt jämfört med i somras när hon var ute dygnet runt). Har plockat bort kraftfodret helt nu också för att se om det blir någon skillnad.
Svettig häst som behöver gå till frisören för en helklippning är jag rädd…

Hur som helst. Träningen började ofokuserat och med en vimsig häst, och jag tappade tråden helt en stund. Nina känner ju mig väl så där kan jag vara ärlig och säga rakt ut hur det känns och vad jag upplever för problem, så efter att ha pratat ut om detta så tog jag nya tag och då blev det betydligt bättre och slutade med en avspänd och lydig häst. Egentligen handlade inte det här passet om ridteknik utan mer mental stöttning från backen… Jag har ridit ganska mycket själv en period och det måste bli en ändring här nu så att jag inte hinner trassla till det för långa stunder i taget. Det var i alla fall en väldigt bra träning även om det bara handlade om grunder – men det är ju det som är det viktiga!

Kvällens lektioner gick också bra. Här märks det nu att jag har varit tjatig med just grunderna och att det verkligen gör skillnad. Duktiga ryttare och fina hästar som har gjort öppna, sluta och diagonalsluta med flyt. Anea kunde till och med bjuda på lite passage. Idag var det en fröjd att undervisa!

Helgens andra kurs

Idag har jag haft en kurs i samarbete med How to Move Fysioterapi som drivs av Carolina Marjakangas. Hon har hjälpt mig med min sits under året, och jag tänkte att mina elever också skulle få ta del av detta. Det har nog inte undgått någon att jag är väldigt intresserad av sits och inverkan, men jag är ju inte utbildad på människor på den nivån att jag vet exakt vad som händer i kroppen, och då är hjälp utifrån bra.

Dagen började med en föreläsning om kopplingen häst / ryttare. Därefter fick alla göra några tester för att bl.a. kontrollera sin liksidighet. Jag tror att det kan vara en ögonöppnare att se hur olika man (eventuellt) använder höger och vänster sida. Vi gjorde också en väldigt bra, praktisk övning som jag har filmat, men den sparar jag till min julkalender!

Efter det så red eleverna i två små grupper, där de fick hjälp med små korrigeringar till häst. Alla fick ha en jacka med ett ”kors” på, som gör att man tydligt ser eventuella snedheter bättre. Målet är alltid en avslappnad ryttare i balans, som stör så lite som möjligt, och som inte behöver använda kraft för att kommunicera med hästen. Mina hästar är ju känsliga och ger kvitto direkt på rätt och fel vikthjälper t.ex. Eleverna verkade få lite nya infallsvinklar och tankar om hur de ska använda kroppen. Om intresse finns så kan jag ordna en kurs även under våren!

Dagläger med Telia

Idag har ett gäng från Telia varit här på dagläger. Det blev en lyckad kurs och jag tyckte att jag matchade hästar och elever väldigt bra. Cesar fick gå med på sin första kurs, och det gick superbra! Hittills ser det ut som om han kommer att göra ett väldigt bra jobb här, dock krävs det en ryttare med god egen balans. Jag är också glad över att Anea verkligen har hittat sin plats i sin nya roll som läromästare. Nu kommer hon ju inte gå med så länge till (januari?), men det lutar åt att det är värt att sätta igång henne igen efter fölningen eftersom hon är en enorm tillgång för verksamheten.

Nästa termin

Nästa termin startar 14 januari. Första två veckorna i januari kommer det att bli kurser och privatlektioner (går fortfarande att lämna önskemål).

Jag håller även på med planering av nästa termins kurser, så om du / ni vill boka något specifikt – hör av er. Jag har redan några förfrågningar så ni som är en hel grupp och vill boka en egen kurs bör ha lite framförhållning.

Jag har eventuellt möjlighet att göra en fast plats för två elever som vill rida privat dagtid, antingen på onsdagar eller fredagar. Vid intresse – maila mig. Jag vill att man rider på LA/Msv nivå.

Snart jul: önska eller ge bort ett presentkort på ridning.

(Går)dagens ridning

Igår red jag fem hästar, varav två på träning för Nina som kom hit och hjälpte mig på plats.

På morgonen red jag Gloria och Basso. Gloria var ju bra ”på gång” i våras och jag tävlade henne två gånger. Sedan drog hon på sig en gaffelbandsskada och har varit konvalescent under hösten. Himla trist! Men nu verkar hon vara på gång igen, och hon får galoppera och ridas dressyr som vanligt ett par dagar varje vecka. Jag hjälper Marianne igång med henne. Jag tycker att det är väldigt klokt att hon tar hjälp redan från början med igångsättningsperioden, eftersom det är extra viktigt nu att Gloria rids i rätt balans. Igår kändes hon i alla fall superfin, så det är bara att hålla alla tummar nu för att det håller framöver!

Basso är en ny inackordering sedan en månad tillbaka. Eller en ny häst med ”gammal” ägare. 😉 Han kändes också bra igår och det gick att rida honom bättre framåt än första tiden då vi tyckte att han ”låg på” lite mycket. Nu väntar han mer på hjälperna och då är det lättare att rida fram till handen.

Efter lunch tränade jag med Grodan och Velle. Grodan kändes ganska bra, mer avspänd än dagarna innan (den där tävlingen satt kvar i kroppen på henne lite efter helgen). Jag försöker att fokusera nu på att jobba med lösgörande övningar, mycket sidvärts för att få henne mer genomsläpplig och bättre framför skänkeln. Det blev ett ”jogg”-betonat pass och det var det vi behövde igår. Jag tyckte hon kändes rätt bra, men när jag tittar på filmen efteråt så är det något som stör mitt öga. Tycker inte att fram – och bakdel hänger ihop. Blir fundersam på om jag har höjt kraven eller om det faktiskt är sämre än innan. Och om det är det – vad beror det på? Är faktiskt osäker på om den här hästen kommer att räcka till för det jag vill kunna göra. Känns rätt jobbigt eftersom jag gillar henne väldigt mycket och innan har jag tyckt att hon har varit som en ”skolbok” att rida. Kanske är det någon slags unghäst-fas, jag vet inte.

Velle var med för första gången för Nina. Hon verkade gilla honom och tyckte att han hade ett trevligt sätt att ”föra sin kropp” som hon uttryckte sig. Han har ju fortfarande lite svårare i ena varvet, och nu tycker jag att han är lite sämre mot hur han var för någon månad sedan (men då var han superfin) så jag måste jobba lite på det. Det är en himla trevlig och rolig häst, och jag tycker att han kan vara riktigt flott när han jobbar rätt. Hans lägsta nivå har höjts rejält sedan han flyttade hit, men jag skulle vilja höja den ett snäpp till.

Avslutade dagen med Dario, som kändes väldigt bra igår. Jag har lagt lite mer tid på honom nu och hoppas att jag hinner utbilda honom och stärka honom lite till (parallellt med lektionerna). Dagen innan hade jag tömkört, och det verkar ”göra susen” för att få honom mer lösgjord. Igår var han riktigt framåt från start. Fokuserade extra på galoppfattningar och att flytta honom sidvärts i galopp – vilket han var väldigt duktig på.

Idag är jag faktiskt helt häst-ledig och ska ägna lite tid åt att ”komma ikapp” med kontorsjobb och sådant. Måste hinna sitta ner ibland också… Hoppas ni får en bra fredag!

Julkalender på gång

Jag kommer att göra en julkalender här på bloggen i år, med temat ”bli en bättre ryttare”. Det kommer att bli blandade inlägg, både konkreta övningar som kan göras både avsuttet och uppsuttet, samt lite andra tips och tankar och förhoppningsvis lite inspiration! Om du har något förslag / önskemål om något jag ska skriva om får ni gärna säga till. Välkommen att följa från 1 december!