En lugn onsdag

Till skillnad från förra onsdagen när jag red 8 hästar har jag bara skrittat och travat ut med Anea idag i 30 min. Det får räcka för idag. Har även klippt henne och haft en privatlektion och några hästar vilar eller rids ut idag.
Jag är ganska trött i kroppen så jag tänker ta en vilodag och åka till stan och träffa en kompis, men innan dess måste jag lämna in en sadel på lagning. Sådant där tråkigt, nödvändigt jobb, som inte är jobbigt men tar tid.

Resten av veckan är det schema från typ morgon till kväll med ridning, träning tors, programträning fre, tävling sön, privatlektioner, kurs osv, så det kanske inte gör något om den här dagen blir lite kortare!

Jag behöver för övrigt hjälp på söndag em på tävling, St Georges på Gömmargården. Kan även ses där, bara jag får hjälp på plats!
DSC_9550
På Gömmargården har jag satt personbästa i både MsvA och StG i spöregn (båda gångerna), så jag hoppas det regnar på söndag! 😉

Programdelar för hela slanten

Jisses vilken regnig dag! Svårt att tro att jag satt i bikini och läste i solen i lördags (hade faktiskt lite tur med min mini-ledighet). Har ändå haft en bra dag trots vädret, förutom att allt drog ut lite på tiden och jag inte hann allt jag hade tänkt.

Har ridit tre hästar och fokuserat på programdelar.

Anea
var riktigt fin idag och jag red delar ur St Georges och Int1. Jag börjar verkligen hitta mer och mer hur jag ska göra så det inte bara är ”tur”. Framförallt kan jag påverka henne mer i rörelserna nu och har bättre kontroll, men det lyckas ju inte varje gång. 😉 Gjorde en grym helpiruett åt mitt svåra håll och kände mig superduktig, tills jag insåg att jag hade tappat själva linjen och kom ut helt fel för att göra bytet vid vägen – lite så är det nu. Kvalitén känns bättre men allt ska fortfarande ”sättas ihop”.

Avatar
(ny inackordering som ska få en vettig presentation) har fått träna på saker som ingår i MsvC, framförallt öppna – volt – sluta och enkla byten. Bitvis sjukt fin känsla, bitvis tyckte han det var väldigt jobbigt idag. Men den bra känslan överväger! Jag tror den här hästen kan bli jättefin för han är av naturen så mjuk och smidig i kroppen.

Harry fick traggla vidare med MsvB5-delar. Idag på kandar, för första gången (skrittade ut med det förra veckan). Såklart inte första gången för honom – utan för oss tillsammans. Jag har inte sett behovet av det för han är fin i munnen och blir egentligen inte stark, men nu vill jag testa ”allt” och jag fick faktiskt mycket bättre flyt på kandaret än tränset. Låter inte logiskt att ha kandar på en häst med svag bjudning, men bjudningen hänger ihop med att jag måste ha honom mer mellan hjälperna och mycket kvickare. Det han gör innan han ”läger av” är att länga ut formen och bli ”platt” och i samband med det släpper han bakbenen. På kandaret kunde jag ta små, snabba förhållningar och aktivera bakifrån samtidigt. När han blir sådär ”tuggummi-seg” så blir han det både för skänkeln och handen kan man säga.

Nu kanske det här var ”nyhetens behag” och inte lösningen varje dag – MEN jag fick bättre kontroll och jag tror inte det var en slump. Faktum är att jag till och med fick en ”längre hals” för att jag kunde ge eftergiften snabbare också. På tränset hinner han krypa in bakom och så fastnar han där lite och är tom och oåtkomlig. Men vi får väl se om den här effekten håller i sig. Kommer absolut växla betsling, oavsett.
IMG_9667Från en solig dag. Den här dagen förtjänar inte att vara med på bild, det är grått…

Hard work

Riktigt varm dag igen, skönt att sommaren inte är över än! Har jobbat ett riktigt långpass idag. På förmiddagen red jag Affe, hade en privatlektion och red ut på Harry.
Efter lunch red jag tre hästar till och sedan hade jag två privatlektioner och en kurs med två pass. Däremellan mockning, fodring, insläpp och lite annat fix. Ganska trött när jag gick hem 20.30 till en sen middag. Tur för mig att svärföräldrarna är här, vilket innebär att jag kan gå hem till ett dukat bord – lyx!

Nu ska jag bara svara på lite mail också…
Imorgon blir det kurs på förmiddagen, men sedan tar jag en mini-semester och åker till Blidö lör-sön. Bara att vara borta en natt gör skillnad och ger lite semester-känsla, så det ska bli skönt! Hoppas att vädret håller sig fint nu i helgen också. Tur att jag får smita härifrån, för listan på saker ”kvar att göra” tar aldrig slut, även om jag fått mycket gjort i veckan!DSC_4610Trevlig helg!

Träning med Harry

Idag fick Harry åka med till Nina och träna. Vi red fram i ridhuset och sedan gick vi ut på utebanan och red program. Släppte spöt som ”på tävling” och det räckte för soppatorsk tyvärr, så jag tog spöt igen och red igenom programmet hyfsat men med spö. Och eftersom jag inte kan göra så på tävling känns det ganska besvärligt. I våras var jag ganska duktig och red hemma utan spö för att ”vänja av” mig, och jag måste jobba vidare med det.

Det jag kommit på mer och mer på sista tiden är dock två grundproblem. Dels måste han vara mycket mer loss och ”igenom” – och han är rätt bra på att luras eftersom han är så pass mjuk i kroppen och inte blir ”stel” – men han är ändå inte lösgjord, framförallt inte mentalt. Nästa grej är att han ska vara mer ”ihop”. Nu blev det tydligt både igår och idag att han är seg även ”fram” och inte bara för skänkeln. Jag måste få ta en kvick förhållning utan att han bromsar in. Jag tror det är en del av problemet vid programridning när man sätter ihop saker i snabb följd – om jag inte får reglera honom och sätta tillbaka mellan momenten utan att han tappar bjudning så blir han givetvis lång och inte framför skänkeln. Så massa, massa övergångar gäller nu – med snabba reaktioner.

Det här måste fungera mycket bättre innan vi kan ge oss på någon mer tävling. Tyvärr måste man vara extremt konsekvent, vilket är svårt när han går med på lektion – hur duktig ryttare jag än sätter upp. Jag vill att han ska få samma instruktioner hela tiden en period, så kanske rider jag lite mer själv ett tag för att se om det släpper lite. Jag tycker absolut att han har blivit mycket, mycket bättre sedan han kom, men det räcker inte riktigt. Nina älskar honom och han är super-superfin, men uppriktigt sagt vet jag inte hur mycket tid jag kan lägga på det här. Har inte riktigt råd (han är köpt som lektionshäst) och osäker på om jag har energi till ett till ”projekt” (Anea räcker gott och väl egentligen). Men att ha honom som 100% verksamhetshäst tror jag inte riktigt heller på, jag tror inte han blir så rolig att rida för eleverna om han får alltför ”fria tyglar”. Frågan är alltså vad man gör med en sådan häst? Ett alternativ är kanske att bara nöja sig och bortse ifrån att han egentligen har kapacitet, men det tar emot lite. Har ju haft en hel del pass där han känns som en miljon – men just nu är det kanske ett litet stopp. Och det beror inte på att han har gått mycket eller hårt, för han har vilat mycket i sommar, så det är inte där skon klämmer. Väldigt svårt att läsa av varför han är som han är. (Tror inte att han har ont.)

Planerar iallafall att åka på en programträning nästa vecka,  så får vi se hur det går!
DSC_2369Hittade ingen bättre bild idag, haha. Tycker den passar rätt bra!

 

Dagens ridning

Jag ska inte gå in alltför mycket i detalj kring detta, för jag har ridit ÅTTA hästar idag… Känner mig jäkligt duktig faktiskt. Framåt 17.30 när jag var klar kändes det som om ridstövlarna hade vuxit fast på kroppen. Varmt som attan har det varit också – ni som påstår att det är höst får nog omvärdera det. Har ridit i linne och fått nya, fina streck på kroppen, så solen tar fortfarande!

Flera av hästarna har jag ridit ute på åkern idag. Guldstjärnan går till Diza. Hon har sett fin ut senaste lektionerna, och kändes bra också – fin i munnen, starkare i bakdelen och väldigt lättriden idag. Anea har inte riktigt fixat mina mål denna vecka att höja ribban. Har varit för spänd tyvärr, och idag blev det kiropraktor för hennes del. Det är totalt meningslöst att sätta press på henne när hon känns ”skev” och tyvärr behöver hon en hel del underhåll utöver ridningen. Min kiropraktor Eija är väldigt duktig (rekommenderas). Det är enda kiropraktorn till häst som jag faktiskt har känt skillnad i ridningen efter.

Har ridit alla mina hästar utom Affe, plus en inackordering.
Kan väl sammanfatta det hela med att vi måste jobba mer med att hästarna ska bära sig själva och inte hänga i handen = ryttarna måste bli snabbare att lätta av och inte bära runt på hästarna. Får bli tema i höst kanske?

Avslutade rid-racet med Harry där jag provade en annan sadel. Inte helt nöjd med nuvarande (men heller inte säker på om den är SÅ dålig). Den här sadeln (Equipe) tycker jag är jätteskön på den hästen som brukar ha sadeln. På Harry gick det inte alls. Red två varv och konstaterade att jag inte kunde rida lätt, så jag bytte tillbaka till min Jaguar. Efter det tycker jag att jag fick rätt bra snurr på honom, inte helt gratis men jag lyckades lösa det med list och inte med kraft, vilket jag är mycket nöjd med. Mer om det en annan gång – kan bli hur långt som helst är jag rädd.
DSC_5181Supernöjd med att jag kan rida runt på en lydig (!) Zigge på åkern. Hade jag aldrig trott i februari.

Helgen

En bra helg! I fredags var mina föräldrar här och hjälpte till med lite saker (tack!) och stannade på middag. Det blev rökt lamm (vårt eget, som jag har fått tillbaka av Helena) med potatisgratäng (av egen potatis såklart). Känns så himla lyxigt med egen mat!

lördagen red jag och Maria ut med Anea och Harry. När Harry typ galopperar ”på stället” får stackars Anea ligga som ett streck efter…
Efter lunch hade jag en kurs och två privatlektioner. Det var ju riktigt fint väder på lördagen, så jag satte mig i solen med en bok efter jobbet. Man måste passa på att njuta så länge det går känner jag!

Igår var jag och dömde tävling. Den låg väldigt bra till tidsmässigt för jag hann fixa stallet på morgonen och hålla två lektioner, samt lunchfodra innan. Klassen var liten (16 starter) så jag hann hem till insläppet också i hyfsad tid. Skönt att slippa ta in hjälp och ändå hinna med att döma! Red inget igår men var ute och sprang en vända när jag kom hem. Vädret var så skönt, alldeles ljummet och lite dimmigt – perfekt att springa i.

Nu ska jag snart ta tag i den här veckan. Det blir en hel del ridning och Anea och jag ska skärpa till oss lite och träna lite hårdare den här veckan. Skulle också behöva fortsätta måla stallet. Halva stallet är helt klart nu, inkl fönster och fönsterfoder. ”Bara” hälften kvar alltså…
13925299_10155216671223636_1005138767966766189_nFin bild på min man som är någon slags djurpratare. <3

Om att gå upp i klasserna

Blev påmind om det här gamla inlägget för att jag halkade in på en tråd på FB gällande att jaga kval och gå upp i klasserna. Det är ganska intressant hur olika människor resonerar kring detta – vissa har (i mitt tycke) alltför bråttom, medan andra tycker att man ska rida på 70% innan man går upp en nivå. Med en något begränsad häst (Anea) skulle jag fortfarande rida typ MsvB om jag hade haft 70% som riktmärke… Nu ska ju inte gångarterna vara helt avgörande, men vi får inga ”extra poäng” (vilket faktiskt underlättar) utan det handlar bara om att ha henne lydig och behärska det tekniska för min del.

Jag tycker inte att vi har skyndat oss upp i klasserna precis, det har tagit väldigt lång tid att jobba med den här hästen. Men jag tycker det är roligare att se hur långt jag kan utbilda henne, än att stanna på nivån under tills det är ”helt perfekt”. Dock är kvalprocenten 62% lågt tycker jag – att bara rida på 62% betyder inte att man är redo för nästa klass, bara att du får rida nästa klass… För egen del tycker jag att jag i alla fall ska ha ridit på 65% eller mer, och helst vara placerad på en nivå innan jag går upp. Då känner jag att jag har lite ”marginal”. Jag går inte heller upp en nivå om jag inte tror att jag kan rida på godkända procent – men sedan kan ju såklart vad som helst hända på tävling, det ska dock inte vara orimligt att rida godkänt, då är man inte redo än.

Med Harry har jag ett lite annat tänk än Anea. Både han och jag har startat svår klass (men inte tillsammans). Vi har gjort två MsvC på 64% – han bytte galopp i den förvända vilket drog ner båda gångerna, men jag gick upp en klass ändå, då jag inte ser det som ett ”stort problem” i just det här fallet. Red en MsvB på 69% – vilket för mig tyder på att det egentligen är ”bättre” för honom med svårare program. Nu har han ju strulat på banan och jag har fått förslaget att gå ner en klass, vilket kan låta logiskt och skulle kunna vara en bra idé, men jag upplever att det är för mycket transportsträckor för honom i MsvC… Istället har tanken slagit mig att försöka hitta någon tävling där man kan rida MsvB5 (tyvärr sällsynt). Det är ett tekniskt svårare program än MsvB4, men jag tror det passar oss båda bättre. Jag red igenom det igår och det är mycket bättre flyt i det programmet, och roligare att rida. I B4 ska man skritta och rygga och sakta av hela tiden (enkla byten), det gynnar inte direkt bjudningen. I B5 är det diagonalslutor (som jag gillar) och ett högre tempo – jag tror det är bättre. Dessutom mer introducerande för nästa nivå. Sedan tror jag att det är bra om jag rider ett program jag gillar om jag ska peppa hästen. Jag hatar nämligen B4 efter att ha tragglat det med Anea ganska länge. Tycker det är ett program som bromsar hästen, och det är (känns?) förfärligt långt.

Planen är inte färdigutformad, jag borde åka på någon programträning till att börja med, men som sagt – ibland kan ett svårare program kännas bättre. Överhuvudtaget tycker jag att programmen MsvA och uppåt är både roligare och med bättre flyt än i lägre klasser. Skulle t.ex. aldrig vilja rida LA3 – det är ett konstigt program enligt mig. Men vad jag tycker om programmen kan jag skriva ett helt inlägg till om är jag rädd….IMG_2485

Aneas vecka

Den här veckan blev en ”mellan-vecka” eftersom jag inte tävlar på ett tag nu.
Måndag: gick med på lektion
Tisdag: red ute på åkern i alla gångarter med fokus på framåtbjudningen.
Onsdag:  gick med på lektion, hoppning
Torsdag: träning för Nina – superfin!
Fredag: longering
Lördag: planerar uteritt
Söndag: vila

Nästa vecka tänker jag dock börja trimma lite mer igen, och gå in på mer rörelser ur Int1. Vi kollade alla momenten även i torsdags på träningen och det finns massor att fila på (naturligtvis), men jag känner ändå att jag har mer grepp om hur jag ska rida.
IMG_2028Piruetterna är mycket starkare och bättre nu, och känns riktigt bra på träning. Jag har dock fortfarande svårt att få till det på banan, särskilt att gå in och gå ur. När jag ska göra hela piruetter blir det gärna ”två halvor” – sitter mest i mitt huvud eftersom man är van att göra halvpiruetter… Nu ligger vi dock på 6:or och 7:or på tävling – förut kunde det lika bra bli en 4:a.