Harrys och min första tävling

12631461_10154591018438636_2128344880294291291_nIdag har jag och Harry gjort vår första gemensamma start, MsvC1 i Botkyrka. Målet att ”ta sig runt” och kvala uppnåddes. (Kvalet ligger på 62% och vi fick 64%.) Han skötte sig på det stora hela väldigt bra, men det var (inte helt oväntat) bjudningen som brast. När han kom till mig så gick han ju inte ens framåt hemma, dock har han utvecklats väldigt mycket.  Tyvärr kan man ju inte förvänta sig samma känsla på tävling, men jag hade kanske hoppats på en aning mer eget ”driv” från honom.

Det är alltid svårt med en ny häst på tävling, eftersom man inte vet hur de funkar. Han var egentligen bäst precis i början av framridningen, men tyvärr tappade han intresset efter ett tag. Jag tyckte jag hade planerat en kort framridning, men det blev ändå lite för långt + mycket skritt precis före start när jag väntade på min tur. Nästa gång tror jag att jag rider fram typ en kvart…

Pga att han inte var framme för skänkeln bytte han dessvärre i ena förvända, vilket blev dyrt eftersom det är dubbla poäng där. Kostade mig placering och hamnade precis utanför, vilket känns lite surt. Å andra sidan hade han kunnat lägga i handbromsen och inte gå alls, så egentligen får jag nog vara nöjd med en enda riktig miss. Egentligen är det bara precis sista veckorna jag har börjat tänka ens på programridning och rida ökningar och sådant. En del av problemen på banan tror jag blir bättre med mer träning (han behöver generellt bli rakare, kvickare och ta bättre kontakt med handen), men en del av det är nog tyvärr hans mentalitet. Det kanske blir svårare att träna. Man kan ju gissa att det finns en anledning till varför han har sålts så många gånger? Hur som helst är han inte köpt som tävlingshäst åt mig, utan som lektionshäst. Om jag kan tävla är det en bonus, men om det känns för motigt och han är omotiverad, så har jag ju ändå en mycket fin lektionshäst. Det kanske passar honom bättre. Men givetvis ska vi först tävla lite mer och se vad som händer, eftersom jag tycker han är väldigt fin och verkligen har potential och kvaliteter!

Vart tog snön vägen?

Hoppas verkligen att det blir kallare igen. Tyckte vi hade en fantastisk (men kort) vinterperiod. Jag fryser hellre än vadar i lera, det tar massa tid med att spola ben och borsta, och dessutom är allt så fult och grått! Det blir ju ändå inte vår än på ett tag, så för mig hade det gärna fått vara snö….
Såhär såg t.ex. Affe ut idag när han kom in:
12524067_10154588569088636_5298042405057764408_n 12662652_10154588569558636_6940135253159900528_nDet var ännu värre i verkligheten. Kakor av lera på hela täcket, som jag också fick spola av. Han är tyvärr inte klippt heller, så allt fastnar ännu bättre! Lera in under innetäcket och en bra bit upp på låret samt rastaflätor i hela svansen. Tur att han inte skulle gå lektion!

Har inte fått upp någon bild på honom på hemsidan än. Kanske ska ta en av dessa?

Bilder på Zigge

Jag tänkte att jag lägger ut bilder på Zigge ändå, så får ni se hur han ser ut i dagsläget. Min förhoppning är att jag kan visa bättre bilder med en mer musklad överlinje och bog så småningom. Förutsatt att han nu fungerar här hos oss förstås. Han orkar ju som sagt inte så mycket, och därför blir formen både hög och låg. Idag har jag ridit ett kort pass med bara skritt och trav, och idag kändes han faktiskt stadigare och jämnare i kontakten. Jag valde dock att låta bli galoppen, utan slutade när han kändes bra istället.
DSC_1549 DSC_1550 DSC_1553Han ser kanske inte SÅ hemsk ut på bilderna, men han är väldigt tunn och kantig. Bortsett från det tycker jag han har en ganska trevlig exteriör. Jag gillar att halsen har en bra ansättning (i mitt tycke), för man har honom ”framför sig” när man rider. Gillar inte när halsen är rak och lågt ansatt, då känns det som om man sitter i en rutsch-kana tycker jag!

Veckans övning

Nu ska jag försöka bli bättre på att dela med mig av övningar igen!

Den här veckan är det övergångar och hörnpasseringar som gäller. Ofta ”sladdar” hästarna genom hörnen pga bristande förberedelser från ryttarens sida. För att verkligen jobba igenom hörnpasseringarna ser övningen ut såhär:

Trav på fyrkantsspåret. Skritt strax före hörnet och samlad skritt genom hörnet. Trav på kortsidan igen – skritt i hörnet. På långsidorna ytterligare en avsaktning mitt på, och sedan en 8-10 m volt i skritt. När detta fungerar är det istället samlad trav som gäller i hörnen.

Tänk på:
Sitt mitt över hästen! Ett tips kan vara att titta lite utåt i hörnen för att få fram sin inner höft och undvika att börja luta sig åt sidan.
Hästen ska vara formad runt innerskänkel och ut mot ytter tygel. Många vill förböja i hörnen vilket gör att hästen tappar ut ytter bog och därmed får sämre balans.
Rid hellre ”mjuka” hörn i balans, än att tvinga hästen snävt ut i hörnen med sämre kvalitet. Jag rider sällan ut i hörnen när jag värmer upp, utan börjar oftast med lite mjukare bågar.

Hörnpasseringar är A och O när man rider program. De flesta rörelser / moment kommer efter ett hörn. Om man gör ett slarvigt hörn kommer momentet efter också bli dåligt. Dessutom är hörnen bra för att ”fånga upp” hästen i, eftersom du t.ex. inte kan lägga en volt mitt i programmet om du ”tappar” hästen.

Status Zagato

(Har bestämt mig för att kalla honom Zigge..)

Jag red en sväng i söndags, trots allt, för jag var så nyfiken. Igår longerade jag bara, och idag har jag ridit igen. Som jag befarade är det mycket jobb med den här hästen. Jag hoppas det är värt det!

Första ridturen är ju sällan jätterolig med en ny häst, och det är ju inte så konstigt när de är i en ny miljö, lite spända, och inte vet vad som väntas av dem. Mitt intryck såhär långt är att han måste ha fått en hyfsad grundutbildning, för han gjorde skänkelvikning och öppna helt okej. Däremot misstänker jag att han har stått under en längre period, för han har inte en muskel på kroppen. Formen är svajig och ibland för hög, och ibland för låg. Däremellan är han lång, men ändå med hyfsat sug på bettet. När han är mellan hjälperna känns han rätt trevlig.

Skritten är kort och spänd, och förmodligen inte mycket att göra åt. (Men det känns inte heller viktigt på en lektionshäst, enligt mig.) Traven är i grunden trevlig, det finns lite takt och shwung i honom. Galoppen är ganska stor, och ser hygglig ut när han håller ihop. Det är dock inte så många språng i taget… Han behöver lite fart för att fatta och känns kantig. MEN om han blir starkare så hoppas jag att det kan bli en bra häst för oss. Han är snäll, och ”lagom känslig”, och trots att han inte är så stark är han ändå rätt bekväm att rida. Galoppen tror jag inte heller är svår att sitta i om han blir starkare, men i dagsläget så är det svårt att verkligen komma ner.

Jaha, det här lät ju inte så bra? Man kan väl säga att det är tur att jag gillar utmaningar! Fördelen är att det kan heller inte bli sämre med mer jobb… Nu ska han få lite tid att muskla sig och äta upp sig, så får vi se hur lång tid det tar innan han kan börja jobba. Jag tog lite bilder idag för att ha något att jämföra med om några månader, men det är knappt jag törs visa dem. (Eller, det kanske jag måste, för nu tror ni nog att det är ännu värre än vad det verkligen är!)

Ellinor skulle ta bilder på oss idag, men antingen såg jag eller hästen konstiga / sura ut. Här vill Ellinor att jag ska ta fram huvudet för att dölja en lampa bakom mig (hon kunde själv inte flytta på sig?). Vi ser i alla fall glada ut...

Ellinor skulle ta bilder på oss idag, men antingen såg jag eller hästen konstiga / sura ut. Här vill Ellinor att jag ska ta fram huvudet för att dölja en lampa bakom mig (hon kunde själv inte flytta på sig?). Vi ser i alla fall glada ut…

Måndag

Ny vecka, igen! Tiden går så fort. Börjar den här veckan med kontorsjobb. Ligger lite efter med februari-faktureringen av lektioner, men det är på gång…

Ni som vill rida mer kan slänga ett öga på hemsidan, för jag har lagt till några nya kurser och drop in!
DSC_1495

Ihopsläpp i hagen

Släppte in Affe till Harry och Calle igår. Trodde först att Affe blev jagad, men sedan började jag misstänka att det var Affe som drog igång de andra två… Kolla blicken på hästarna! De ser ut som riktiga knäppgökar.DSC_1463 DSC_1481 DSC_1482 DSC_1487 DSC_1491 DSC_1498 DSC_1499 DSC_1500

Helgen

DSC_1475Den här helgen är det en tvådagarskurs. Jag har tidigare haft upplägget att man rider första passet på lö fm, men nu har jag testat att köra två pass på em med fika mellan istället. Man hinner ändå äta middag efteråt i lugn och ro. Jag tror det lutar åt det upplägget framöver, för annars blir lördagen så lång. Nu har jag hela förmiddagen fri, och de som kommer och rider får sovmorgon istället för att vara här så tidigt. Ett mål mat mindre att laga också för min del.

Helt fri förmiddag blir det förstås inte, för städningen har jag skjutit på tills nu. Och julgranen står kvar (sent som vanligt), men det var lite deadline att ta ut den innan kursen… Med andra ord måste jag börja nu! (Det är alltid så mycket jobbigare att ta UT granen än ta in den!).