Svår klass-debut!

Idag har jag och Anea uppnått ännu ett mål, fast lite tidigare än tänkt. Och faktum är att jag aldrig hade trott att det var ett mål att nå med den här hästen… Jag har trott att jag skulle behöva ”byta upp” mig, men sanningen är att jag inte har de pengarna. Med lite envishet kan man dock komma längre än man tror, och idag har vi debuterat svår klass på godkända procent (fick 61%).

Tyvärr var hon väldigt spänd, och jag klantade mig med ena serien och räknade helt fel – gjorde 4:or istället för 3:or för att jag fick hjärnsläpp. Det var synd, för det brukar vi sätta. Men jag är ändå nöjd – det finns mer att hämta i framtiden med mer rutin och styrka. Det som grämer mig är att hon blir spänd och tittig och då tappar vi schwung, men det är bara att öva vidare.

SÅ SKÖNT att ha ”klarat av” det här redan nu. Nästa år får vi försöka höja nivån lite till!
DSC_0415

Fredag

En ganska lugn fredag med ridning, drop-in och en privatlektion. Lektionerna har gått väldigt bra idag – Harry har gjort lite piaff idag med Maria! Och det var en ganska bra piaff också, ska tilläggas. Han verkar ha landat lite här nu, och just nu går det framåt hela tiden! Väldigt roligt. 🙂 Kvällen spenderas i soffan med film, och sedan blir det tidigt i säng. Tanken är att tävla i morgon och då gäller det att vara utvilad!
DSC_0386

Lite miljöombyte

Har varit i stan hela dagen, på en konferens för skolor och praktikvärdar inom jordbruk / djur / häst. Har ju praktikanter ibland från t.ex. naturbruksgymnasier, så det kändes som en bra idé att vara med. En hel del har jag koll på, men det var ändå bra med lite nya ínfallsvinklar, och att träffa lite annat folk för den delen. Ovant att ta på sig jeans och sätta sig på ett pendeltåg på morgonen! Men skönt med lite variation, faktiskt.
Nu: lektioner.
12189734_10154373931758636_3473058837074602419_nHöstbild från idag. Ibland blir jag förvånad över att Stockholm kan vara så fint (fast fläckvis också bedrövligt, tyvärr)

Ny energi med dagens träning!

Idag har Nina varit hos oss och jag fick verkligen ny energi av lite träningshjälp!

Anea var fin och mjuk idag. Det är klart att hon kan bli ännu mer lösgjord, men större delen av passet var hon väldigt avspänd. Jag har varit mer noga i mina övergångar och att hon ska bli kortare ”bakom sadeln” (och inte i halsen!) och det känns skillnad – bättre framme för skänkeln och jag kommer ner mer på henne. Red igenom Int1, och det gick förvånansvärt bra. Piruetterna mycket bättre och gjorde (enligt Nina) våra bästa hittills. Lite trassel i tvåorna som vi inte haft förut (hon ökar lite i slutet och det blev lite missförstånd), men är inte så orolig över det. På det stora hela en mycket bra känsla!

Stärkt av detta och känslan av att förstå lite av det här med ridning, så var det Harrys tur. Till en början var han lite tjurig idag, ”seg” mellan hjälperna och försökte trixa lite med mig, men nu går det att säga till honom, och han köper det. Var först rädd att han skulle fortsätta på samma tema, men det släppte fort (bara det är ju en vinst), och sedan red jag skolor i trav och galopp, lite byten, någon serie och stora piruetter. Jag red nog bara 20 minuter, sedan var jag nöjd. Ser ingen anledning att tjata på honom i dagsläget. Är jättenöjd – så fort det släppte var det i  princip bara att ”styra runt”. Mycket bättre energi och kvickare fötter. Är fortfarande för kort i formen, men det får komma med tiden. Nina verkar hemskt förtjust i Harry (men konstig vore det annars!). SÅ GLAD att vi verkar vara över den värsta ”tröskeln”. Hoppas detta håller i sig!!

DSC_0281

Snart tävling igen. Långsiktigt mål: hitta dagens känsla även på banan.
(Foto: Amnada Fog)

Stövel-jakt

En bra tisdag med ridning av fem hästar, och har även hunnit uträtta lite ärenden. Anea skrittade jag bara ut, hon har jobbat på bra och behövde lite återhämtning.
Har försökt leta efter ett par ”vardags”-ridstövlar, men hittar verkligen inget bra. På Hööks fanns några som faktiskt såg hyggliga ut, men de passade inte min fot tyvärr. Tittade på Horze och Stockholm Ridsport också. På Horze fanns en billig modell av Cavallo, men de var väldigt mjuka i skaften. Samma sak med de billigaste (ca 3000 kr) på Stockholm Ridsport. Där rekommenderades jag De Niro som ”budget”-alternativ. De kostar då ca 5000 kr. Budget?? Mina nuvarande betalade jag 6000 för. (Ja, jag vet att det finns stövlar för 10.000 också…) Tyvärr är det nog så att om man rider flera hästar om dagen så får man räkna med slitage, men ska jag verkligen behöva köpa nya ungefär vartannat år? Skit-grejer, rent ut sagt.

Måste dock tillägga att De Niro-stövlarna var väldigt sköna och satt som en smäck. Lite hårda i hälen, men det kanske blir bättre efter ett tag? Man ska ju hur som helst inte gå på långpromenad med dem…
12063788_10154369348933636_202166019319035842_nKan inte klaga när det här ingår i arbetsuppgifterna!

Nya kurser

14 november
Drop-in dressyrlektion
Instruktör: Nina Latumaa  (endast för dig som ridit här tidigare)
14.00-15.00
495 kr

27 december
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika mellan.
Första passet markarbete, andra passet dressyr.
Instruktör: Nina Latumaa  (endast för dig som ridit här tidigare)
Samling 13.30, avslut ca 17.00
1300 kr

Innehållsrik söndag

Idag började jag dagen med att rida piruetter och galopp-sax, för att avsluta med en hopplektion. Däremellan har jag haft två lektioner med helgens kursdeltagare, samt skött stall och hästar förstås.

Anea var jättefin idag, mycket mer lösgjord och ”mer igenom” än på länge. Det känns som om vi hade smält fredagens träning lite och jag tyckte jag hittade linjerna bättre i sax och piruetter. Men det kan ju också vara så att jag blev mer nöjd eftersom jag inte hade någon tränare som jagade på mig! Oavsett om det tekniska var bättre eller ej (fortfarande svårt för mig att avgöra) så hade jag väldigt bra ridkänsla, och det är väl ändå viktigast.

Kursen har gått bra, och även hopplektionen. Harry fick vara med och hoppa för första gången! Han verkade tycka det var kul, och var bussig och lite mer förlåtande än vad jag hade förväntat mig. Även när det blev lite fel med för kort eller för lång avsprångspunkt så tvekade han inte det minsta. Inte för att vi hade några höga hinder eller så, men med tanke på hur känslig han kan vara för ryttarens balans i dressyren, så verkade han inte alls lika beroende av samma inramning i hoppningen. Det lär bli fler tillfällen skulle jag tro!

Vi har även fått hit en ny bagge idag. Han är väldigt söt, men skygg. Vi som är vana vid att fåren är som plåster på en! Jag har tillfälligt döpt baggen till Torbjörn2, men jag vet inte om det föll i så god jord…
12188489_10153070759226269_878910935_nHelgens kursdeltagare. Som vanligt omöjligt att få fyra hästar att posera samtidigt…

 

Helgkurs

Den här helgen har jag fyra ryttare här som ska rida lör-sön och sova över. En av dem har med egen häst. Två ridpass är avverkade idag, och nu har jag en liten paus innan det är dags att göra middag. Troligen blir det efterrätt vid brasan ikväll – en av de saker jag verkligen uppskattar med den här tiden på året. Mer brasor och tända ljus blir det nog framöver, från och med imorgon blir ju kvällarna ännu mörkare, vilket jag tycker är lite jobbigt. Man får försöka göra den här tiden så mysig som möjligt. Dagarna har det ju verkligen inte varit något fel på – vilken skön höst vi har haft! Har inte behövt spola hästarnas ben en enda gång ännu, vilket är för bra för att vara sant.
Hoppas ni har en fin helg!

DSC_4398

Dagens träning

Har varit hos Nina nu på förmiddagen och tränat. Känner mig både nöjd och lite irriterad, på min egen insats då. Anea kändes egentligen väldigt fin i formen och avspänd, ”med mig” och det märks att jag har varit mer noggrann sista dagarna. Det var bra, det är jag nöjd med.

Men nu höjs kraven på det tekniska, att få henne att centrera piruetterna t.ex. Och plötsligt kan jag knappt göra en halvpiruett! Jag kan få jättebra känsla några språng här och var, men jag har svårt med ingången i piruetten, och missar jag den så tappar jag ju linjen helt. Sjukt irriterande, hur svårt kan det vara? Men jag blir nog lite mesig också, för att jag märker att Anea tycker det är jobbigt, och då har jag lite svårt att kräva mer av henne, eftersom jag samtidigt själv känner mig lite osäker. Det är lättare att korrigera i en rörelse man är mer van att rida, om vi säger så.

Men, det är ju bara att öva vidare. Min hemläxa är att jobba mer med piruettgaloppen på rakt spår, och kräva mycket mer samling. Egentligen var det mesta andra ganska bra, och jag hade en bra känsla. Men nu har jag hakat upp mig på den där piruetten. Jag är helt säker på att de kommer bli fina i framtiden, men jag vill kunna sätta dem NU. För i det här fallet är det inte hästen, utan JAG som måste kliva upp ett snäpp! Jag har mer tålamod med henne, men inte med mig själv.

Traven kändes i varje fall bra – men samma där – jag måste RIDA! Nu kan jag få fram trav med mer spänst och schwung, men jag måste hjälpa henne i den traven, och så fort jag slappnar av för mycket så känns hon som en ”ponny”. Ju starkare hon blir här, desto mer självklar kommer ju den traven att vara, men som det är nu så behöver jag aktivera henne ofta och då kan inte jag nöja mig med att bara ”trava omkring” – det duger inte längre! Men, ska man tänka tillbaka, så fanns inte ens den här traven för ett år sedan.

Nu har vi ju utvecklats mycket på sista tiden, och på något sätt gäller det också att acceptera att det kanske blir en platå nu, eller kanske t.o.m. lite bakslag. Så är det ju med utveckling, ibland går det i rasande fart, och sedan måste man ”landa” på en nivå, befästa saker, och fila på grejerna. Och då kan det kännas lite jobbigt. Bara att fortsätta träna, alltså! Och den stora utmaningen för mig nu, är att kunna sätta ihop kvalitet och teknik, för i dagsläget klarar jag oftast bara en av sakerna, men har svårt att få till båda samtidigt.
DSC_3644