Fredag

11781832_10154151518208636_5330439884566885954_nSnabb visit här. Kurs fre-lör (sista med övernattning för i sommar). Ska hinna rida en häst till innan kursgänget kommer, och hålla en privatlektion. Har lite bra nyheter som jag ska berätta för er under helgen också! Ni som ska ha lammkött får vara beredda att hämta nästa lördag runt lunch,  vi kommer skicka mail till alla angående detta också, givetvis! Hörs senare när jag har mer tid. Trevlig helg på er!

Platser kvar!

21-22 augusti  Två platser kvar
Programridningskurs med tre ridpass, kost och logi.
Det sista passet rider vi program med bedömning, LB eller LA.
Samling fredag 18.00, avslut lördag ca 16.00
2350 kr

Du behöver inte vara tävlingsryttare för att delta – programträning är nyttigt för alla!

Uppskjuten terminsstart

Jag har tagit beslut om att flytta terminsstarten till måndag 17 augusti istället, alltså en vecka senare. Jag känner att en veckas semester inte räckte i år, och för att kunna hålla bra lektioner och fortsatt bra kvalitet i höst så tänker jag försöka hinna ladda om lite. Det har varit mycket kurser och lektioner i sommar (vilket är jättekul!), men man måste ju hinna göra annat också. Vi ses alltså igen vecka 34 istället. Ni som är hemskt ridsugna är välkomna att boka uteritter så ni i alla fall får sitta till häst. Kanske ett bra sätt att mjukstarta på för er som inte ridit i sommar! Skicka mail i så fall.
DSC_8324

Helgens kurs

Några bilder från helgens kurs. Temat har varit sits och inverkan så det har blivit ett pass på lina och ridning utan stigbyglar bl.a. Jag tycker det blev stor skillnad på ryttarna bara på dessa dagar, så det var väldigt roligt! Hästen på bilderna längst ner är här på prov under sommaren, jag håller er underrättade om huruvida han blir kvar eller inte.
DSC_8705DSC_8711DSC_8716DSC_8726DSC_8692Blev så himla glad för det här omdömet som eleverna lämnat i vår gästbok:

”Tack för en trevlig och lärorik helg. Tror aldrig vi ridit så mycket med så hög kvalité på alla ridpass. Undervisning på hög nivå. Tack än en gång.”

Då känner man att man får ny energi att jobba vidare med! Tack!!

Lammfärsbiffar och bulgursallad

Här kommer recept från gårdagens middag. Jag har inga exakta mått eller så, kör på känn. I smeten till lammfärsbiffarna är det ägg, ströbröd, salt, svartpeppar och vitlök. Jag fyller dem med fetaost i mitten och steker dem.

I bulgursalladen är det bulgur (förstås) som jag kokar med grönsaksbuljong. Den får gärna svalna lite, och sedan blandar jag det med strimlade sockerärter, finhackad röd lök, gurka och paprika. Det ska vara så små bitar som möjligt! Jag blandar också i soltorkade tomater och granatäppelkärnor. Kryddar med citronpeppar och oljan från tomaterna. Igår glömde jag lime, men det är gott att pressa över mycket färsk lime också.

Till detta en sås med mynta och creme fraiche eller turkisk youghurt + lite salt och peppar. Riktigt, riktigt gott!
DSC_8659

Regnig kväll

Dagen började med strålande sol och det var så varmt att det blev shorts på lunchen. Kvällen bjöd dock på regn som ska hålla i sig hela natten, så alla hästar sover inne. Får väl säga att det är väldigt lyxigt att ha betet hemma så att man kan välja att ta in dem vid behov, för att sedan släppa ut dem igen. Vädret svänger minst sagt i år, man kan inte tro att det ska vara så olika under en och samma dag.

Kursen flyter på bra hur som helst. I morse blev det sitsträning på lina och i eftermiddag fokus på galoppfattningar. Det är redan en stor förbättring på ryttarna efter fullt fokus på sitsen och detaljerna, vilket verkligen visar hur viktigt det är att jobba med de bitarna och ta sig den tiden!

Även om man inte förväntar sig tända ljus och regnet som smattrar mot rutan en kväll i juli, så får man göra det bästa av situationen och vi har haft en mysig kväll. Gjorde lammfärsbiffar av eget kött, med fetaost i. Till detta bulgursallad och en sås av creme fraiche och mynta. Måste själv säga att det blev väldigt gott! Receptet kommer senare (på begäran). DSC_8621DSC_8645DSC_8657

 

Fredag

Blir helt förvirrad av dagarna trots att jag inte har semester, Rutinerna är dock helt annorlunda med kurser osv så man blir dagvill ändå. Idag har det varit en riktigt skön dag med fint väder, och en ny kurs är på gång. Det är tema sits och inverkan som gäller den här helgen. Önskar jag hade tid att fila på lite roliga blogginlägg, men jag tar knappt i datorn utan jobbar väldigt mycket just nu. Förhoppningsvis är inte ni heller så mycket vid datorn som vanligt, så det kanske inte gör något att uppdateringen här inte är så spännande…

Roligt i alla fall att lammköttet är så populärt. Allt är bokat denna gång, men vi kommer att köra en vända till under hösten så det går fortfarande att boka till dess. Har tre hela kvar då, så är du intresserad kan det nog vara bra att hålla sig framme!
11745880_10154135702198636_4399043544546726636_n

Nu är det dags att beställa lammkött av oss

Vi vill att ni som är intresserade av att köpa kött bokar detta i förväg, så snart som möjligt!

Vi säljer nu lammkött från vår egen uppfödning av Gotlandsfårskorsningar på Vreta gård i Markim, Vallentuna. Lammen och tackorna har under våren och sommaren gått i våra stora naturbeteshagar tillsammans med hästarna och betat gräs, örter, blåbärsris och annat gott. Vi kör själva våra lamm till ett småskaligt slakteri några mil norr om gården.

Vi kan erbjuda två styckningsalternativ. Antingen den traditionella Roslagsstyckningen som är ett slags grovstyckning som ger tillredningsbara bitar eller en Grillstyckning där det flesta bitarna passar direkt på grillen eller i stekpannan. Vi erbjuder båda styckningsalternativen som helt eller halvt lamm i låda där bitarna är vakuumförpackade och uppmärkta.

Priser (helt lamm ca 12-18 kg, halvt lamm ca 6-9 kg)
1. Helt lamm Roslagsstyckning 140 kr/kg inkl moms
2. Helt lamm Grillstyckning 145 kr/kg inkl moms
3. Halvt lamm Roslagsstyckning 150 kr/kg inkl moms
4. Halvt lamm Grillstyckning 155 kr/kg inkl moms

Slakt av fem lamm är nu planerat till ungefär 3-7 augusti med hämtning av köttlådor hos oss på Vreta gård några dagar senare. När ni hämtar lådorna är ni självklart välkomna att se hur tackorna och de kvarvarande lammen har det i hagarna.

Boka genom att maila info@ryttarutbildning.se. Du kan också ringa Suvi 0768-055138 eller Torbjörn 0739-140384 om du har några funderingar.

 

Styckningsschema Roslagsstyckning
• Hals kapad och försågad i sex bitar
• Hel bog med lägg
• Bringa / ribbs
• Kotletter av ryggen
• Sadel
• Hel stek med lägg
• Mald färs

Styckningsschema Grillstyckning
• Skivad bog
• Skivad rygg och sadel
• Skivade stekar
• Bringa / ribbs med ben
• Mald färs
Iffi

Veckans schema…

 

… är fullspäckat känns det som. Dels har jag planerat in en del ridning, och så har jag två övernattningskurser. En börjar idag och slutar imorgon, och så kör jag även fre-sön. Däremellan har jag en kvällskurs på torsdag. Roligt att det är många som vill rida!

Under förmiddagen har jag hunnit rida fem hästar, de flesta dock kortare pass utomhus. Har varit en fin morgon, så tur att man var uppe med tuppen idag! Nu ska jag longera två efter lunch, och sedan kommer kursdeltagarna vid 16.
DSC_3647Nogge var sist ut idag, det var bra för han gör mig alltid glad. Då får man avsluta med en bra känsla! <3