Ledig helg

Skön helg, jag är ledig både lördag och söndag. Igår fick jag undan jobbet på förmiddagen och tog en halvdag så jag kunde åka in till stan och äta lunch med en kompis. Ikväll blir det middag med en annan vän, det gäller att passa på!

Annars har jag ägnat dagen åt att måla, så tomater (håll tummarna för att det blir något), städa och tvätta. När man inte jobbar i stallet så får man jobba hemma!
Torbjörn åkte just för att hämta upp vårt första, egna lammkött. Eftersom jag inte är hemma ikväll så blir det inte provsmakning idag, men det lutar nog åt lamm imorgon tror jag…

Hoppas att ni har en bra helg, ni med!
DSC_3711                          Åh, tänk när man kan rida i kortärmat igen… Snart så!

Teorivecka – säkerhet med häst

Den här terminens teori-vecka har haft temat säkerhet med häst. Det är ett ämne som alltid är viktigt, och det fanns en del att prata om, även om det mesta kan tyckas vara självklart. Ni som inte kunde vara med får en sammanfattning här, eftersom jag tycker att det här är viktigt och grundläggande. Om jag missar något får ni gärna lägga till fler saker i kommentarsfältet!

Det första jag tänker på är faktiskt att använda sitt sunda förnuft, läsa av hästen och försöka förebygga saker. Om olyckan väl är framme så hjälper kanske inte all världens säkerhetsvästar och hjälmar ändå – även om t.ex. utrustningen också är viktig. Lär dig läsa av hästen och hantera den väl. Hästar ska vara uppfostrade och lydiga (med lydig menar jag inte kuvad, men hästen ska respektera dig som ledare!). Det här måste vi människor vara noggranna med från början, och även små saker som kan vara ”gulligt” är, enligt mig, viktigt. T.ex. ska hästen inte få buffa på dig / klia sig på dig / dra iväg när du leder den / äta gräs när den känner för osv. Hästar är stora djur och att de är lätta att hantera från marken är A och O. Om det inte fungerar så träna ledarskapsövningar. Och respektera inte ”små saker” för de är snabba på att tänja på gränserna.

Vad gäller utrustning / kläder finns några grundregler:
* Hjälm och skor med klack vid ridning. Säkerhetsväst tycker jag är klumpigt vid dressyrridning, men kan vara bra när man rider ut / rider unghäst eller hoppar.
* Handskar när du rider, men även när du leder hästen, eller lastar. Brännskador på händerna är inte roligt.
* Skor med stålhätta när du är i stallet eller hanterar hästar. Kan rädda dina tår! (Finns även gummistövlar med stålhätta.) Och tänk på att ha skor med bra sulor (halkrisken.)
* Undvik fladdrande saker som kan fastna – halsdukar och öppna jackor.

Leda häst:
* Använd kedja under hakan om du är osäker / om hästen är stark. Vissa vill ha den på nosryggen, men jag tycker det är lite för skarpt. Dock finns det hästar som reser sig med kedjan under hakan så där får man känna av lite.
* Led helst med träns om du ska promenera längre / gå med en konvalescent eller unghäst. Går att ha kedja mellan bettringarna också vid behov.
* Jag tycker det är bättre att ta ner tygeln från halsen om man leder med träns, men å andra sidan om man tappar hästen är det bättre att ha tygeln över halsen. Jag föredrar dock att kunna hålla tygeln med båda händerna och att kunna hålla hästen en bit ifrån mig.
* Led hästen så att du går vid bogen, då har du bäst kontroll. Den ska inte gå och hasa bakom dig.
* När du vänder ska du vända med hästen ifrån dig så att du har ”ytterspår”.

Hagen:
* Stäng alltid grinden efter dig.
* Vid utsläpp, vänd hästen mot dig innan du släpper. Om det är flera hästar ska de släppas samtidigt.
* Lämna aldrig en häst ensam i hagen!

Boxen:
* Även här ska du vända på hästen innan du släpper in den i boxen, så att du aldrig har rumpan mot dig.
* Knyt upp hästen när du gör iordning den. Gör en säkerhetsknut, men ”lås” öglan med änden på grimskaftet. (Fråga mig om ni är osäkra). Hästen ska knytas upp så pass kort att den inte kan ta ner huvudet och äta (risk att ett framben fastnar). Dock ej så kort att det är risk för panik för att den känner sig låst. Jag vill att ni knyter upp hästen en bit in i boxen, inte vid dörren! Om den sitter fast och går ut halvvägs kan en olycka lätt inträffa.
* Självklart ska kedjan inte vara kvar under hakan när du binder upp hästen.
* När du är klar – se till att grimman inte hänger kvar i boxen! Risk att fastna i den.
* Stäng grimman när hästen är uppbunden! Många har spännet öppet (varför?) – men det finns hästar som har fått upp metallringen på sidan i ögat, och blivit blinda / skadat ögat.
* Naturligtvis sätter man inte fast hästen i bettringen.

Täcken:
* Ta på täcket framifrån och bak (dvs börja med bogspännet).
* Ta av täcket bakifrån och fram (dvs börja med bensnörena).

I ridhuset:
* Knacka och vänta på svar innan du går in.
* Håll till höger.
* Skritta innanför spåret.
* Håll avstånden.

Sitta upp / av:
* Hästen ska stå stilla!
* Ordna stigläderlängden med foten kvar i stigbygeln.
* Släpp båda stigbyglarna innan du sitter av.
* När ni hoppar av – håll i ert spö. Det är många som lägger spöt på marken, men när ni ska böja er ner och ta upp det är det risk att få en hov i pannan.

Lasta:
Det finns massor som kan hända när man lastar, och det är såklart säkrast att vara två.
* Stäng bommen bakom hästen innan du sätter fast den.
* Samma sak när du lastar ur – ta loss hästen först och öppna bommen sedan.
* Se till att ha grimskaftet på hästens sida av bommen innan du lastar ur, så du inte blir ”hängandes” på din sida av bommen.
* Låt medhjälparen hålla emot hästens bakdel ( på sidan) vid urlastning. Många hästar kliver ur snett och det finns risk att de vrickar sig / trampar snett.
* Stå aldrig bakom lämmen, stå vid sidan när den fälls ner!
* Åk aldrig utan bommen bak! Det kan bli riktigt farligt att lasta ur annars!

Det var de viktigaste sakerna, tror jag. Som sagt – lägg gärna till fler saker om jag har glömt något! Tänk på att saker kan hända snabbt, även om du har en snäll häst.
IMG_3696Jag tror de flesta olyckorna händer vid hanteringen av hästarna, inte vid ridning. Däremot är ridolyckorna ofta allvarligare. Ta aldrig onödiga risker!

 

Löshoppning

Idag har vi passat på att löshoppa på förmiddagen. Fantasi, Anea, Mackan och två inackorderingar fick hoppa. Det är kul för hästarna att göra något annat, man kan nästan se hur de skiner upp! Fantasi har jag inte löshoppat förut, men hon var duktigare än jag trodde. Mackan tyckte det var jättekul och hoppade väldigt okomplicerat. Anea blev väldigt på hugget kan man säga, men det var roligt att se henne så glad!

Nogge och Caramelle har skrittat ut, Calle ska gå en lektion ikväll och Iffi har jag ridit.
Som jag trodde var det bra för Iffi att skritta ut igår. Idag var hon mer med på noterna igen. Lite jobbigt är det för henne när man vill ha ”lite till” men traven i slutet idag var väldigt bra och mer igenom. Hon har en förmåga att springa ifrån jobbet lite och släppa ryggen. På henne rider jag ett väldigt lugnt tempo för att hon måste vänta och bära sig innan man kan sätta mer tryck i henne. Annars blir hon bara stressad.

Nu ska jag ner och hålla en privatlektion och sedan är det dags för kvällens teoripass.
DSC_4132

Fårklippning och veterinärbesök

Idag har vi hunnit med lite allt möjligt. Förutom ridning och longering så har både hästar och får blivit friserade. Med fåren fick vi dock hjälp! Veterinären har varit här också, rutinkontroll på några hästar.

Stackars får, de ser inte kloka ut nu. De kände inte igen varandra heller verkade det som, för de började stångas och ”göra upp” som om de aldrig setts förut. Det går lite fortare att klippa ett får än en häst kan man säga (inte riktigt samma finlir dock), några minuter per djur. Blev inte så bra bilder tyvärr. Det såg ganska roligt ut när han välte omkull dem och lade dem på rygg. De har fått manikyr också, så nu är de helrenoverade kan man säga!

 

 

 

Platser kvar

På fredag 27 feb finns det plats kvar på drop in 09.00. 475 kr

På lördag 7 mars finns det plats kvar på hopplektion 09.00, endast för dig med egen häst.

På lördag 14 mars finns det plats kvar på markarbete 09.00, i första hand för dig med egen häst.

20 mars har jag planerat in programträning, valfritt program och 30 min bedöming / hjälp. Här kan jag klämma in några fler.

Lördag 21 mars är det hoppning, en plats kvar med egen häst.

22 mars finns det lediga platser på ett dagläger. 1400 kr för två ridpass, lunch och fika.

Bokningar görs som vanligt via mail.

Lugn tisdag

Den här tisdagen har varit väldigt lugn, eftersom jag inte har haft lektioner på kvällen. Ridningen klarade jag av på förmiddagen. Idag blev det Mackan, Iffi och Anea. Mackan var jättefin idag. Iffi var nog lite trött i kroppen, för hon var inte lika medgörlig idag jämfört med igår. Imorgon ska hon skritta ut, och så rider jag på torsdag igen. Det är en balansgång med träning / vila, och det blir ju klart tuffare pass för hästarna när jag rider mot när de går lektion. Dock rider jag inte så långa pass, men förmodligen kommer jag åt vissa muskler som de kanske sparar lite i vanliga fall… Men för att få en träningseffekt så måste man ju ändå tänja lite på gränserna. (Gäller oss med!)
Anea och jag tog oss en uteritt i solen, det gäller att passa på!

På eftermiddagen har jag haft besök av en kompis för sen lunch / fika, vilket var väldigt trevligt. Givetvis har vi varit ute och kramat lammen. Imorgon blir det spännande för då ska vi klippa fåren för första gången. Det kommer alltså en fårklippare – vi ska inte göra det själva. Bagggen Frank åkte tyvärr till slakt igår, för han hade börjat stångas. Usch vad trist det känns, men det är som det är…

Dagens ridning

Den här veckan är det teori-vecka, och det innebär att hästarna tar det lite lugnare eller att jag rider dem själv.

Idag har jag ridit fem hästar, och Nogge och Fantasi har även fått kiropraktorbehandling. Jag hann rida båda innan hon kom, och imorgon får de ta det lugnt. Efter kiropraktik eller massage bör hästarna ha en lugn dag efter med endast promenad eller uteritt, i det här fallet får de vila helt eller kanske promenera lite. Därför passar det bra att göra sådana här saker en lektionsfri vecka.

Nogge jobbade jag mest i galopp, då jag tycker han kommer loss bäst i ryggen där. Han kändes bättre än förra veckan, men han blir lätt lite ”seg” i handen och små-hänger i bettet. Det blev bättre, men inte helt oväntat hade han enligt kiropraktorn en hel del spänningar i nacken. Han har gapat lite på sista tiden också har jag sett, vi får se om han blir bättre efter den här behandlingen. Däremot var rörligheten bättre i bakdelen, så det var positivt.

Fantasi var jättefin idag, bättre än förra veckan, hon med. Hon blir lätt lite fast i samma form, men idag kunde jag ändra henne mer som jag ville, och reglera henne bättre. Hon var också mycket bättre i kroppen mot sist, enligt kiropraktorn. Bra!

Iffi var superfin idag, kändes ganska liksidig (tills jag började göra bakdelsvändningar!) och bra rytm i galoppen. Red en del förvänd galopp (bra för att stärka galoppkvalitén) och skänkelvikningar.

Caramelle var mer avspänd idag än sist jag red. Har kommit på att skritten på henne blir bättre om jag gör stora framdelsvändningar. Annars är det en övning jag nästan aldrig gör. Red mest i galopp idag och gjorde en del byten. De är lite korta men idag var hon i alla fall avspänd och på hjälpen, det var bra. Ibland kan hon bli lite ivrig av bytena och har svårt att vänta in mina signaler.

Calle var också duktig idag. Jag red mycket skolor på honom, så att han ska bli mer eftergiven i sidorna och därmed komma igenom mer i ryggen. På slutet var han riktigt fin i både trav och galopp – fast han tycker jag är lite besvärlig. 😉 Han är lite som Tjuren Ferdinand…

En bra rid-dag med andra ord! Anea fick vila. Jag brukar låta henne vila dagen efter tävling, men igår ville jag känna om hon kändes trött eller spänd efteråt, men hon kändes bra. Det blev vilodag idag istället med andra ord.


Personalen fick dock ta hand om putsen efteråt…

 

 

Tävlingssäsongen igång

Igår var jag och Amanda och tävlade i Täby. Tidig start på säsongen! Tyvärr är det svårt att hitta fler tillfällen före april nästa gång. Tävlingar i mars hade varit önskvärt!

Amanda och Fantasi kom 4:a i MsvC1 på 64,89%, bästa resultatet hittills. Bra jobbat!

Jag och Anea startade MsvB5, vilket är ett rätt nytt program för mig (ridit det en gång förut). Det gick bra, men inte tillräckligt. Jag känner nog att vi borde kunna bättre på den här nivån (fick 62,44%). Men man får väl inte ha för höga krav när det är första starten för i år och ett program man inte känner sig hemma med. Egentligen hade vi inga stora missar (utom ett avbrott där jag tog en för kraftig halvhalt…), men hon var genomgående för spänd. På framridningen var hon jättefin, men hon blev lite stark mot slutet, och på banan var hon tittig, vilket blir på bekostnad av gången och lösgjordheten givetvis. Jag vet inte om jag ska försöka rida fram hemma först, och sedan rida fram mycket kortare på tävlingsplatsen? Jag tror nämligen inte det var första gången hon blev starkare mot slutet av framridningen. Tittigheten på banan är svår att påverka, det enda är väl att tävla så mycket som möjligt. Hon reagerar ju rätt olika beroende på var vi är också, men domaren nära staketet / banan är i alla fall inte särskilt poppis!

I alla fall är det skönt att ha gjort en tidig start. Vet ju vad vi behöver träna på, men det blev väldigt mycket tydligare för mig nu. Är lite besviken på att hon blev spänd, men är nöjd med att jag försökte hålla mig till min plan ändå. Ska se om jag hittar fler MsvB5 i vår, det är ett bra ”mellan-program” med en serie, men inga piruetter. Kan vara bra att varva med så det känns lite lättare än att bara satsa på MsvA tänkte jag.
553340_10155205592270497_8376401445822094621_nFantasi och Amanda igår

Senaste renoveringsprojektet

Vårt senaste renoveringsprojekt är just avslutat. Inte så stort denna gång. Hallen i personalbostaden har sett hemsk ut, så där har vi satt upp en ny tapet. Tack för hjälpen, Marianne! Blev jättefint. Bilderna är inte så bra men ni borde se en viss skillnad före/efter i alla fall. Blev mycket ljusare och fräschare! Och framförallt håller inta tapeten på att rasa ner från väggen längre…