SIHS 2014

Nu är SIHS slut för denna gång, traditionsenligt första adventshelgen men på ny arena. Jag har varit där i fredags och idag.

I år hölls clinicen av Ingrid Klimke, och temat var cavaletti. Jag använder ganska ofta bommar även på dressyrlektionerna som ett komplement, och lite ”lydnadskontroll”. Det är också bra gymnastik för hästarna. Hade kanske hoppats på lite mer matnyttiga tips och nya idéer, men tyvärr blev det väldigt basic. Jag undrar om clinic-tiden har kortats ner? Var det inte längre förut? Förra året var det också väldigt kort tid, 30 min. Man hinner liksom inte ”komma igång” riktigt. Ni kan läsa ett mer utförligt referat här, från Hippson. Önskar mer tid till clinicen nästa gång! Jag tycker det ska vara ”huvud-attraktionen” på fredagen, och nu har den nästan hamnat lite i skymundan istället tyvärr.

Idag har jag varit och tittat på küren, och det var väldigt bra i år tyckte jag. Ibland har startfältet varit ganska blandat med några höjdpunkter och några där jag har känt mig besviken på nivån. I år tyckte jag det var många fina hästar och bra ridning. Kul! Tinne var en värdig vinnare, men tyckte ändå att Minnas ritt var fantastisk och underhållande! Hon red till julmusik, vilket kanske låter som om det skulle kunna bli katastrof, men det var superbra gjort och stämde bra till ridningen. Väldigt roligt att se, och halva läktaren stod upp och applåderade efteråt – det är inte ofta! Ridsport skriver bra om det här.

Plus med Friends Arena var att man kunde titta på framridningen och att mässan var luftigare med mer plats. (Och att det är närmre till Solna än Globen!). Jag tycker nog att Globen kändes lite mysigare, men det är nog mest en vanesak. Det var inga stora skillnader egentligen, som åskådare. Det gäller att lära sig hitta på ett nytt ställe bara… Bra helg, som alltid roligt och gillar traditionen att börja advents- och jultiden på detta sätt! Blev även lite shopping, kanske lägger upp mina fynd under morgondagen. Nu: sova! Nästa vecka är som vanligt fullspäckad.
Usch, tråkiga och suddiga mobilbilder! Borde tagit med en riktigt kamera idag till dressyren. Satt på rad 1, nästan i knät på hästarna. Nästa gång…

Vilket ben är hästen halt på?

Här kommer lite hållpunkter för att se vilket ben hästen är halt på:

Framben:

Om huvudet är stilla i trav är hästen ohalt.
Om huvudet ”nickar” kan du bedöma hältan på två sätt:
1. Hästen höjer huvudet när det halta benet slår i marken.
2. Hästen sänker huvudet när det friska benet slår i marken.
(En ”smaksak” vad man tycker är lättast att titta på.)

Det friska benet brukar också vara längre tid i marken.

Bakben:

Bakbenen är oftast svåra att se på, men det benet hästen är halt på rör sig oftast mer upp och ner. (Syns bäst bakifrån.)
Samma här att det friska benet oftast är längre tid i marken.
Man kan också titta på genomtrampet, som är sämre på det halta benet.

Det svåraste är såklart om hästen är halt på mer än ett ben, då ser man det mest som en allmän stelhet. För att diagnostisera det behöver man oftast bedöva.

På förra helgens fortbildning tittade vi på några exempel på film. Det finns några klipp på youtube – sök på ”lameness lab”. Det är ganska dåliga filmer och de som springer med hästarna är under all kritik (nästa inlägg får handla om ”häst vid hand” tror jag..). Men det kan vara nyttigt att titta på klippen om man vill träna sitt öga!

Här är ett exempel:

Solig morgon

Jättehärlig morgon med strålande sol! Medan jag skriver det här har dock solen hunnit försvinna igen.. haha. Vi får väl se om den dyker upp igen under dagen. Idag ska jag rida ut en sväng på Anea, och sedan blir det lite olika ärenden som står på schemat. Bl.a. optikern och köpa en del hästprylar som jag saknar. Alltså tråkiga saker, typ sadelfett… Tycker man köper sådant hela tiden. Kanske skulle jag lära mig att skaffa ett stort förråd så jag slipper fylla på så ofta? Jag har nog inte förstått att jag har mer än en häst. Hoppas ni får en bra dag!
DSC_4413 DSC_4418DSC_4423

Onsdag

Mådde mycket bättre idag, så mitt beslut att ta en ledig dag igår känns nu väldigt bra. Hade både mer ork och motivation idag!

Idag har jag haft en privatlektion och ridit lite själv. Iffi och Calle red jag i ridhuset och båda var riktigt, riktigt fina idag. Jättekul. Anea red jag ut på, och det var väl mindre kul för hon är inte genomriden på en vecka (pga såret) och då blir hon väldigt stark. Såret börjar läka men är ganska svullet och hela benet är lite tjockt innan hon har rört på sig. Jag hade ärligt talat svårt att känna hur hon travade idag för hon var så spänd, och så blir man lite nojjig och ”känner efter” men hon är inte halt. Däremot kanske lite kort i steget, men det beror nog mer på att hon har vilat. Förhoppningsvis är det bättre imorgon!

Annars har hovslagaren varit här, och Fantasi har även fått en behandling av equiterapeuten. Tyckte det blev ganska stor skillnad efter förra gången, så hon verkar må bra av det. Hon har fått en del spänningar i framdelen, tror att hon har gått med för kort hals och ”handbromsen” i. Kan inte nog poängtera vikten av att rida i ett bra tempo och fram till handen!

Är lite avundsjuk på alla som är på Ryttargalan ikväll faktiskt. Har tänkt flera gånger att ”Nästa år ska jag gå…”, men det blir aldrig så. Det är ju hyfsat dyrt förvisso. Men nästa år SKA jag gå! 😉 Får bli SIHS i helgen i alla fall.

Dagens bild är vårt senaste köp på djur-fronten. Nikki kom till oss igår, från Solgläntans katthem (där vi köpte Molly också.) Det är inte så att vi samlar på katter, utan Torbjörns gamla katt har tyvärr hamnat i himlen. Vi tyckte att Molly behövde en ny kompis, men än så länge är hon skeptisk och lite rädd för Nikki. Jag hoppas dock att de ska bli oskiljaktiga (som Iffi och Fantasi). <3

 

Time out

Idag tog jag ett beslut om att VILA,vilket inte är så lätt som egenföretagare (med djur, dessutom). Jag är inte sjuk, men det är något som känns skumt. Har fått yrsel-känslor till och från, och jag vet inte om det är trötthet eller att jag har fått sämre syn (ska till optikern på torsdag). Oavsett vad så har jag känt mig väldigt slut och låg, och för en gångs skull tänkte jag att jag ska prioritera att bli piggare och inte bara köra på. Precis som med hästarna så var det där här med att tänka långsiktigt. 😉

Så jag har till och med vikarie ikväll, och har själv ägnat tiden åt att ligga i soffan och se film, läsa Ridsport Special och äta smågodis. Det känns lite som om man skolkar, men jag tror att det var ett bra beslut. Jag blev liksom piggare bara av vetskapen att jag inte var tvungen att göra något! Tog fram adventsstjärnan också, är trött på mörkret nu så jag tyckte jag kunde tjuvstarta lite.

DSC_4404

DSC_4393 DSC_4397 DSC_4398

Teamwork för hästens hållbarhet

Som jag skrev igår var jag på fortbildning på Hästsjukhuset i Stav igår. Föreläste gjorde häst-fysioterapeut Helene Stridbeck och veterinär Izabella Granswed (som har bloggen Veterinärbloggen hos Hippson). Bella hade sin häst en tid hos Per och Pether när jag jobbade där, så det var kul att träffa henne igen. Eftermiddagen tillbringade vi i ridhuset där Pether Markne pratade kring några hästar och hur man kunde jobba med dem.

Saker att lyfta fram från dagen:

Att det är viktigt att ha ett bra team kring hästen bestående av tränare, hovslagare, veterinär och fysioterapeut – och att dessa yrkesgrupper måste vara duktiga på att samarbeta.

Att vara uppmärksam på tidiga förändringar i hästens beteende, både vid ridning men också i hanteringen, som kan vara tecken på smärta/obehag. Ju tidigare man upptäcker problem desto kortare blir behandlingstiden. Vi pratade också om förebyggande kontroller,d.v.s. att man inte alltid behöver vänta tills hästen är halt, utan att det måste bli mer ”accepterat” att kolla hästarna kanske 1-2 ggr/år (lämpligt inför en viloperiod t.ex.). Det tycker jag själv att jag är ganska duktig på, och jag tror absolut att det lönar sig i längden!

Vi pratade också en del kring rehabilitering, hur snabbt man kan sätta igång efter olika typer av skador bl.a. Viktigt att tänka på är att musklerna byggs upp/återhämtas snabbare än lederna. Hästen kan alltså kännas fin och ”stark” men man ska ändå inte ha för bråttom. En bra tanke är också att ta tränarhjälp även under igångsättningsperioden (fast kortare pass). Denna period är ju ganska kritisk och det kanske är ännu viktigare just då att hästen rids i en bra form och balans!

Och för att förebygga skador är det givetvis viktigt med variation i träningen, att göra olika typer av arbete, rida ut, variera underlaget osv. Det har ni säkert hört förut! Tänk också på att värma hästen ordentligt innan själva arbetet. Rid lätt tills hästen är lösgjord (jag sitter inte ens ner alla mina ridpass) – och sitt inte ner förrän du har galopperat. Man kan med fördel också galoppera i lätt sits ibland (även som dressyrryttare!).

Ja, det var några punkter. Vi tittade också på några halta hästar både i film och i ridhuset. Det är det absolut svåraste tycker jag, att se vilket ben som är det dåliga. Jag ska skriva ett till inlägg om bara det och länka till filmer ni kan träna ögat på!

Helgen

Helgen har gått fort som vanligt! Jag har haft en övernattningskurs fre-lör med fem ryttare. Hästarna har skött sig väldigt bra, vi kunde avsluta sista passet med lite förvänd galopp och byten. Är tacksam över att ha så duktiga hästar! Blir också glad över att det är många som kommenterar att de är snälla och trevliga även i hanteringen, vilket jag ju tar för givet, men det är jättekul att höra att det uppskattas. (Kan också tillägga att många påpekar att jag har trevliga inackorderingar – så det kan  ni ta åt er av!)

Idag har jag varit på fortbildning (igen…). Den här gången på Hästsjukhuset Evidensia i Stav. Temat var ”Teamwork för hästens hållbarhet” med både veterinärer, häst-fysioterapeut och tränare involverade. Pether Markne avslutade med att prata kring träning av några olika hästar under eftermiddagen. Jag ska försöka skriva mer om detta när jag orkar och hinner, då det är både intressant och viktigt. Är dock helt slut nu, blir sjukt trött av sådana här dagar. Fullmatad med information samt jobbigt att sitta stilla. 😉 Typiskt att man dessutom var instängd när det var sol för ovanlighetens skull! Men, en mycket intressant och lärorik dag, och som alltid bra att nätverka lite.

(Åsa, om du läser här hoppas jag det var ok att låna din bild från FB!)

Ytterligare ett år senare…

Tittade tillbaka lite i bloggen precis (tycker det är roligt att se vad man gjorde samma tidpunkt förra året) och hittade det här inlägget, skrivet för ganska exakt ett år sedan.

Det handlar om Nogge, och hans tillfrisknande efter konstaterade ryggproblem. (Som faktiskt inte jag alls har märkt av på senare tid.) Tänk om jag hade vetat då att han bara några månader senare skulle få en menisk-skada…. Men! I dagsläget törs jag säga samma sak igen – att jag är glad att jag fortsatte kämpa! Nu har vi ridit honom som vanligt sedan i somras, och jag vågar tro att han håller, så länge han inte råkar ut för någon ny olycka. Det finns ju aldrig några garantier, men själva ridningen verkar han hålla för. Trots sjukskrivning januari – juni ungefär, så rids han som vanligt på lektioner nu och ser hur fin som helst ut! Håller tummarna för att det fortsätter så nu.