Teamwork för hästens hållbarhet

Som jag skrev igår var jag på fortbildning på Hästsjukhuset i Stav igår. Föreläste gjorde häst-fysioterapeut Helene Stridbeck och veterinär Izabella Granswed (som har bloggen Veterinärbloggen hos Hippson). Bella hade sin häst en tid hos Per och Pether när jag jobbade där, så det var kul att träffa henne igen. Eftermiddagen tillbringade vi i ridhuset där Pether Markne pratade kring några hästar och hur man kunde jobba med dem.

Saker att lyfta fram från dagen:

Att det är viktigt att ha ett bra team kring hästen bestående av tränare, hovslagare, veterinär och fysioterapeut – och att dessa yrkesgrupper måste vara duktiga på att samarbeta.

Att vara uppmärksam på tidiga förändringar i hästens beteende, både vid ridning men också i hanteringen, som kan vara tecken på smärta/obehag. Ju tidigare man upptäcker problem desto kortare blir behandlingstiden. Vi pratade också om förebyggande kontroller,d.v.s. att man inte alltid behöver vänta tills hästen är halt, utan att det måste bli mer ”accepterat” att kolla hästarna kanske 1-2 ggr/år (lämpligt inför en viloperiod t.ex.). Det tycker jag själv att jag är ganska duktig på, och jag tror absolut att det lönar sig i längden!

Vi pratade också en del kring rehabilitering, hur snabbt man kan sätta igång efter olika typer av skador bl.a. Viktigt att tänka på är att musklerna byggs upp/återhämtas snabbare än lederna. Hästen kan alltså kännas fin och ”stark” men man ska ändå inte ha för bråttom. En bra tanke är också att ta tränarhjälp även under igångsättningsperioden (fast kortare pass). Denna period är ju ganska kritisk och det kanske är ännu viktigare just då att hästen rids i en bra form och balans!

Och för att förebygga skador är det givetvis viktigt med variation i träningen, att göra olika typer av arbete, rida ut, variera underlaget osv. Det har ni säkert hört förut! Tänk också på att värma hästen ordentligt innan själva arbetet. Rid lätt tills hästen är lösgjord (jag sitter inte ens ner alla mina ridpass) – och sitt inte ner förrän du har galopperat. Man kan med fördel också galoppera i lätt sits ibland (även som dressyrryttare!).

Ja, det var några punkter. Vi tittade också på några halta hästar både i film och i ridhuset. Det är det absolut svåraste tycker jag, att se vilket ben som är det dåliga. Jag ska skriva ett till inlägg om bara det och länka till filmer ni kan träna ögat på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*