Programträning

Hemkommen från programträningen på Lotteräng och väntar på att middagen ska bli klar (älg-entrecote och ugnsbakade rotfrukter, mums!). Fredagen fortsatte bra! Anea skötte sig bra på träningen och vi fick nästan 62% i St Georges. Inga större missar, ett byte jämfota och 5:a på ena piruetten, annars 6, 6,5 och 7 på alla moment. Så som vanligt är det lydigt, prydligt och jämnt. 😉 Och det är ju bra! Men det finns nog mer att hämta på sikt.

Roggan hjälpte mig att få lite bättre galopp och jag fick bättre flyt då. Jag är ju tyvärr lite för kontrollerande när jag rider program (kanske lite annars också), så ska jag få högre poäng måste jag få lite bättre energi och uttryck i henne. Jag ser dock det som ett långsiktigt projekt, för jag tycker fortfarande det är viktigare att hon bär sig än att ”sätta tryck” i henne, men på något sätt ska jag fläta ihop de två aspekterna.

I alla fall är jag NÖJD med att få mer än godkänt, och det känns inte orimligt att sikta på ca 65% på den här nivån nästa år. 🙂
Tack, Maria för hjälpen idag!!
DSC_3355                       St Georges-debut i augusti. Nästa år höjer vi ribban lite till!

Fin fredag!

Lite kallt i morse, men vilken fantastiskt vacker morgon (och dag)! På förmiddagen har jag haft två lektioner och hästarna har skött sig väldigt bra. Har ridit ett pass på Calle och han kändes fin så jag kunde kräva lite mer ”krumelurer” av honom. Framförallt tror jag han mår bra av skolor i galopp, för att stärka upp galoppen och få honom ”på bakbenen”.

Har även longerat Fantasi i morse. Just nu har hon en liten paus och går inte med så mycket på lektionerna pga att jag vill jobba med henne lite själv samt ge henne lite variation med även uteritter och arbete från marken. Anledningen är att hon har gått ganska mycket och även tävlat en hel del tidigare, vilket har gjort att jag inte kunnat lägga så mycket tid på henne. Men nu har jag lite utrymme för det och jag tycker hon förtjänar lite ”lugn och ro” från sitt jobb ett tag. Hon blir lite lätt spänd och kort i formen och jag vill att hon ska länga sin överlinje och arbeta mer genom kroppen samt slappna av lite mentalt för den delen. Longeringen är ett bra komplement så hon får jobba mer med ryggen och släppa lite spänningar. Idag fick hon ut steget bättre än sist, så det var positivt!

I eftermiddag har jag en till lektion och sedan står programträning på schemat!
DSC_4211             Idag har jag plockat årets sista bukett, innan alla blommorna fryser ihjäl.
              Tänk att det ändå kan blomma fortfarande, det är november imorgon!

Träning idag

Idag har jag och Anea varit hos Nina och tränat. Vi har fokuserat på eftergift och bärighet och att hon inte får lägga sig på handen och bara skjuta ifrån med bakbenen. Bitvis var hon jättefin, ibland blev hon dock lite stark idag. I och för sig är det jag i dagsläget kallar ”stark” helt hanterbart om man jämför med en tid tillbaka… Men ribban ska upp hela tiden!

Det bästa idag var piruettjobbet, där jag hittade en ny känsla för böjningen i sidan. Anea vet ungefär vad som gäller nu så hon kastar sig ivrigt runt ibland, men nu kunde jag få bättre kontroll på bogarna i vändningen. Det är så roligt när man hittar små, nya detaljer i ridningen!

På vägen dit köpte jag dessutom ett nytt schabrak. Jag hade råkat packa fel schabrak och glömde byta mot rätt färg. Och det är faktiskt helt omöjligt att rida med turkost schabrak och ljusgula lindor, så det fick bli ett snabbt besök på Stockholm Ridsport på vägen till träningen! Jag är inte super-matchad av mig, men det finns verkligen gränser. 😉

Pikéer med logga

Nu har jag fått hit pikéer med min företagslogga på. Det är ju lite off season, men det blir ju sommar igen förr eller senare!
I sadelkammaren ligger en påse med en tröja i varje storlek, S, M och L. Prova gärna!
Jag har 5 Small, 8 Medium och 3 Large, så vill du ha en säger du till mig så tar jag med mig. Skulle de ta slut så beställer vi fler.
Priset ligger på 300 kr.
DSC_4206

Tävlingsresultat

Jäklar vilken bra onsdag! Började med ett snabb-race i stallet med utsläpp och mockning samt två privatlektioner med fina hästar. Vid 11 åkte vi sedan iväg till tävling i Sigtuna, i stallet igen redan vid 14 och red då tre hästar i skytteltrafik på min lilla skogsrunda innan det blev mörkt. (Och alla tre var fina, pigga och glada!) Hemma vid 17.00. Hur är det ens möjligt?

Tävlingen då? Det var en LA3 och Marianne och Gloria vann på 67,57%! En väldigt prydlig och stadig ritt. (Marianne kom 2:a förra helgen i Södertälje också, även det en LA3). Grattis!
Jenny och Caramelle hade fint flyt i travprogrammet men en del missar i galoppen där C blev spänd och stannade upp en gång. Jenny löste det ändå på ett bra sätt och fick 60,57%, vilket var väldigt bra med tanke på missarna.
Även Amanda har varit med på hästen Mowitz (står på Wallstanäs) och de kom på en fjärde plats.
Väldigt glad att ha så duktiga elever! Tack för idag!

Nu: duscha, och sedan tacos.

DSC_4195 DSC_4198

Att utvecklas som ryttare

Att försöka bli en bättre ryttare är en ständigt pågående process, som aldrig tar slut. Det är förmodligen det som gör ridning beroendeframkallande. Konstigt nog kan man fila på detaljer i all evighet, saker som knappt syns för den som står på marken, och i synnerhet inte om man inte kan så mycket om hästar. Ibland kan man dock uppleva att det går mer bakåt än framåt, men jag tror det delvis är en del av inlärningsprocessen. Jag tycker ofta att jag har blivit bättre efter en ”down”-period – men ofta känns det jättejobbigt när man är mitt i en svacka. Det gäller att lära sig hantera när det går sämre, och försöka lära sig något av det istället för att ge upp eller bli ledsen.

Hur kan man göra för att utvecklas som ryttare då? Det beror naturligtvis på vad du har för utgångsläge. Ofta kan man tycka att skaffa egen häst är det enda alternativet till slut, men då gäller det att ha rätt häst, bra tränare, och en bra grund att stå på först tycker jag. Det man lätt glömmer i ivern att skaffa häst är att hästen kanske skadar sig och är sjukskriven ett halvår i värsta fall – och du kommer inte få rida alls på väldigt länge. Den faktorn har man ju eliminerat som lektionsryttare. Men vill du utvecklas tillsammans med en häst, som ett ekipage, och kanske komma ut och tävla så är egen häst oftast det bästa, eller en medryttarhäst som du kan få träna med. (Det är dock få förunnat, ska tilläggas – ofta vill man ha en medryttare som rider ut / gör lättare jobb, så hittar man en att träna mer seriöst med har man kanske lite tur).

Den som inte har tid eller möjlighet att ha egen häst kan som sagt vara medryttare, eller rida på ridskola (eller hos mig!). Om man rider en gång i veckan vågar jag påstå att man kanske kommer till en viss nivå men att det är svårt att komma vidare. Vill du utvecklas mera så bör du nog rida minst två dagar i veckan, men helst mer. Jag tror nämligen inte man hinner få in ridningen i kroppen (”ryggmärgen”) tillräckligt annars. Ridning handlar till stor del om att automatisera vissa rörelser, så att man inte behöver tänka hela tiden när man rider. Rider man endast en dag i veckan kan det kanske bli svårt att ”komma in” i ridningen ordentligt.

Men! Försök att hitta lite andra vägar om du kan. Läs böcker. Titta på bra ridning. Gå på clinics. Skaffa inspiration, och förståelse! Att se bra ridning kan göra mycket, försök ”överföra” det du ser till hur du tror att det ska kännas. Ridning handlar så oerhört mycket om känsla. Och det är något som är väldigt svårt att förmedla. Ofta kan jag tycka det är något vissa ryttare saknar, det blir för mekaniskt och tekniskt, man drar i en tygel här och sparkar lite där, för att man har fått en viss instruktion, men försök hitta din egen känsla på hästen. Lyssna på hästen, vad får du för svar när du ger en hjälp? Tänk att alla hjälper du ger ska göra att hästen blir mjukare, mer lyhörd och mer lättriden. Försök att släppa dina egna spänningar. Det är ju ingen slump att man jämför ridning med dans, och det blir ingen bra dans om man dansar med stela ben och spikraka armar! Tänk att sitsen är till för ett syfte, inte bara för att det ska vara snyggt. Lär dig känna din egen kropp, och träna kroppskontroll – det har du garanterat igen på hästryggen!

Och en sak till – om du har möjlighet – rid många olika hästar. Det är fördelen med att vara lektionsryttare. Om du bara rider en och samma häst år efter år så lär du dig hur just den ska kännas, men det kan vara svårt att ”ställa om” till en ny häst. Även den som har en egen häst mår bra av att rida andras ibland – byt hästar nån gång då och då t.ex! Eller åk på en kurs någon annanstans. Att rida olika typer av hästar är oerhört nyttigt och övar upp känslan! Jag lär mig själv saker av mina lektionshästar som jag ta med mig när jag rider Anea, som ändå är min tävlingshäst och mer utbildad än de andra. Men man kan plocka med sig en liten lärdom från varje häst!
DSC_7655
Att rida utomhus är också ett bra sätt att få en bra känsla tycker jag, hästarna bjuder ofta bättre framåt och ryttarna släpper lite på sina krav och spänningar.