Om mina hästar var människor

Jag tycker inte man ska förmänskliga hästarna, men hur det än är så har de verkligen olika personlighetsdrag, och det märks ännu mer när de går tillsammans i flock kan jag tycka. (Jag har mini-flockar, men ändå.) Om mina hästar var en skolklass så skulle det vara såhär ungefär:

Anea, Iffi och Fantasi är en grupp. Anea är den som leder gruppen, vilket märks mer på bete. Då är det hon som har ”koll” på eventuella faror och det är hon som flyttar gruppen i hagen. Anea har mycket integritet och håller sig gärna för sig själv, hon är lite den som är ”tuffast i klassen” men utan att mobba de andra – en naturlig ledare som inte behöver trycka till de andra. Hon är den som de andra ser upp till kan man säga. Iffi vill gärna också vara lite häftig (hon är den där som tjuvröker bakom knuten, ungefär), men hon är bara kaxig så länge hon har en ”bästis” som hänger henne i hasorna och håller henne om ryggen. Om hon är själv så är hon inte så kaxig längre. Fantasi är den där bästisen som bara hänger efter de andra och vänder kappan efter vinden. Hon är lite för blyg för att ta plats och gör bara som alla andra.

Mackan, Calle och Nogge (inte just nu dock) går tillsammans. Då är det Nogge som är den coola och lite kaxiga. Han kan gärna sätta de andra lite på plats bara för att visa att det är han som bestämmer. Mackan vill dock gärna ta över den rollen, men han gör det bara genom att mobba de andra som är lite svagare än han – och dem föser han gärna runt. Om han var människa skulle han vara en sån som kastade sudd på lektionerna och sedan skyllde ifrån sig. Han skulle be sina underhuggare göra honom massa tjänster och lura dem att göra dumma saker som han själv slipper ta på sig skulden för. Calle är den som får utföra hans ärenden och han är klassens plugghäst som är lite för snäll för att säga ifrån. Ibland försöker han lite tafatt men han får liksom inget gehör för det.

Cicooria och Caramelle är klassens divor. De kan inte umgås med några andra för de är sådana där tjejer som bara kan umgås två och två. Om det kommer en tredje i gruppen kommer den bli trakasserad. Men så länge det bara är de två går det bra. Det är sådana där bästisar som tycker att de själva är skitsnygga och som passar på att sminka sig på rasterna och typ har ny-lockat hår varje dag. Alla killar vill vara med dem för att de är så söta. Men om man kommer för nära så kan man få sig en snyting om man inte passar sig!

Och så här ser det ut när hästarna tar studenten…

Sommartid!

Underbart att få ställa om klockan så att kvällarna blir ljusare och längre! Och i rabatterna börjar det blomma för fullt snart. Den bästa tiden är nästan nu, när man är svältfödd på sol och man liksom är glad för ”ingenting”. På sommaren börjar man nästan ta det för givet.
 

Helgens kurs

Fre-lör har jag haft kurs för mina gamla ridlärare från tiden när jag red på Skutans gård. Jag har aldrig ridit på ridskola utan jag började min karriär på en 4H-gård med övervägande hästar. Här kunde man hyra häst och rida själv vilket var lite annorlunda. Jag tog fyra lektioner och sedan red jag själv under ett halvårs tid. Lärde mig grunderna (rida lätt och fatta galopp typ) genom att läsa ”Mulles ridskola” som så lägligt gick att följa just då i tidningen Min Häst.

Känns jätteroligt att de kommer hit och rider hos mig nu istället! Egentligen skulle det ha varit tre, men en av dem fick en sjuk hund tyvärr. Synd, hade varit kul att träffa henne också. Men det kanske blir fler gånger.
Foto: Tack för en trevlig helg Annelie Sundh och Helena Svedgård!  Strosade runt här på gården på eftermiddagen och tror att jag kanske inte hade haft det här om det inte var delvis tack vare er "fria uppfostran" på Skutan. Om jag hade hamnat på en vanlig ridskola hade jag nog inte fått prova så mycket saker, ta lika mycket ansvar och få samma driv. Så ni är delaktiga i det här, tack!

Apropå Earth Hour

Ikväll är det Earth Hour. Släcker ni ljuset? Jag kan tycka att tanken är god, men vet inte hur mycket nytta det gör. Bra att uppmärksamma i alla fall!

Och apropå det!
Vi måste hjälpas åt att spara el i stallet! De flesta är duktiga på att släcka osv, men tänk på att:
* Släck sadelkammare och andra utrymmen när de inte används.
* Detsamma gäller att stänga dörrar till uppvärmda utrymmen (sadelkammare, tvättstuga och foderrum) – så att man inte släpper ut värmen till stallet. De rummen är även brandceller och ska därför hållas stängda av säkerhetsskäl. (Ja, jag slarvar också med det….)
* Tänd bara ridhuset om det behövs – inte av ”gammal vana”
* Dagtid ska stallet vara släckt om ingen är där. På kvällen räcker det att endast halva belysningen är tänd om man inte är där.

Tänk på både miljön och ekonomin!

TACK!!
 

Tänk på din lättridning!

Ett litet tips såhär på kvällskanten. Att rida lätt är kanske inte så lätt som det låter. Eller i varje fall så tror jag inte att så många är medvetna om hur de rider lätt, utan man bara gör det av gammal vana.

Även i lättridningen kan man hamna i framvikt eller bakvikt – och båda stör givetvis hästen. Det gäller att vara med i hästens rörelse och inte motverka den! Dessutom kan du påverka hästens takt med din lättridning, vilket jag tror att många missar. En häst som travar snabbt och springigt kan få en bättre trav där den ”väntar” om du som ryttare fördröjer din lättridning något och ”sitter kvar” lite längre stund innan du reser dig upp.
Och tvärtom – en häst som är lite långsam och seg kan få en kvickare trav om du själv ökar tempot i lättridningen! Då slipper du tjata en massa med skänkeln. Det är ganska vanligt nämligen att ryttaren hamnar lite ”efter” vilket gör hästen seg – och ryttaren svarar då med att driva mer och mer med skänkeln, vilket i det långa loppet gör hästen dubbelt så seg och ryttaren dubbelt så trött. Tänk lite på lättridningen nästa gång du rider – testa att rida fortare och långsammare bara med hjälp av att ändra ditt eget tempo. Jag lovar att det fungerar.

En bra balansövning när man rider lätt är att öva på att stå två steg och sitta ett steg. Här avslöjas man direkt om man tar balansen i tygeln. Superbra övning att göra när man rider fram / travar av eller om man har långa raksträckor att trava när man rider ut.

Och en liten påminnelse till mina kära elever (ni vet vilka ni är) – kolla ALLTID att ni sitter på rätt sittben när ni börjar trava, så slipper ni höra mitt tjat om det! 😉

Torsdag

Ser ut att bli en solig och fin dag idag! För min del blir det lugnt på ridfronten eftersom det är mycket lektioner på torsdagar. Anea har gått tre dressyrpass på rad så hon ska endast longeras. Den enda som står på schemat är unghästen som vi har här just nu.

I övrigt ska jag förbereda kurshelg, fre-lör. Måste handla mat och städa. Tycker dock att det kan vara ganska roligt bara jag har tiden!

Hoppas ni får en bra torsdag och att ni hinner ta tillvara solen!
                            Ett av våra fina övernattningsrum. Skulle vilja bo där själv.

Programträning

Idag har vi tränat program på Lotteräng. Jag red MsvA1 på Anea, Jenny red LA1 på Caramelle och Jossan har ridit LA3 på Obi. Alla hästar skötte sig bra och vi fick med oss bra och konstruktiva tips att jobba med hemma! Roligt att Caramelle var så skötsam, det var första gången sedan jag köpte henne som hon har åkt iväg.

Jag är både nöjd och missnöjd. Jag hann rida fram ca 20 minuter pga diverse missförstånd och felberäkningar, och det var väldigt mycket för kort för ett sådant program! Hade behövt dubbla tiden. Tyckte hon kändes lite stark och spänd och inte riktigt igenom, men trots det har jag fått massor av 7:or, och programmet var väldigt jämnt, förutom de viktigaste delarna som jag sabbade HELT. (Piruetterna och serien.) Så på plus-sidan var att min grundridning på den här hästen är avsevärt bättre, men vi är ju inte klara med det tekniska för detta program. Serien tror jag egentligen jag sätter, vet inte vad som hände. Piruetterna däremot har jag svårt med, jag hittar inte rätt på en gång och jag måste ha en plan hur jag ska rida in i piruetten. Domaren gillade i alla fall Anea, hon sa att hon var spänstig och lovande. 🙂

Bytena som har krånglat flöt i alla fall bra (de enskilda alltså), alla var rena. Skönt!

Att träna på:
Vägen in i piruetten, förbereda rätt och vända direkt. Hon får inte glida iväg första steget. Träna i skritt på samma linje så jag hinner med.
Öva på att reglera galoppen snabbare, så jag kan samla i piruetten och sedan direkt rida framåt mot bytet som kommer efter. Hon ska svara kvickare på mina tempoväxlingar.

Har omedelbart bokat två träningar nästa vecka. Nu ska har tränas!!

Att ha bra folk runt sig

Har känt mig en smula gnällig sista tiden, pga att både jag och personalen har varit sjuka. Igår jobbade jag 14 timmar och kände mig som en disktrasa på kvällen. Är inte direkt i toppform just nu! Men ändå ska hästar ut och in och ridas och lektioner och det tar aldrig slut..

Men jag är väldigt tacksam över att det är så bra folk i stallet, både inackorderingar och elever. Dels har jag fått lite extra hjälp och pepp, t.o.m. ett mail med överskriften ”Krya på dig”. Då känns det faktiskt mycket bättre! Tack alla, för att ni är så gulliga. Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas – stämningen i det här stallet tycker jag är väldigt god,och det bidrar ni alla till. 🙂