Internetstrul

Grannen har rivit ner en telefonkabel när han avverkar sin skog så nu funkar inte internet. Helt värdelöst att blogga från telefonen! Fick flytta mötet med coachen pga viss tidsbrist. Dagen blev inte som planerad, men Anea kändes fin, och lektionerna har gått väldigt bra, så nöjd på det stora hela ändå!

Programträning

Igår hade jag programridning med åtta ekipage här hemma. Nogge, Fantasi och Iffi var med, resten inackorderingar. De flesta red LB, men två red nya LA3, som är ett ganska märkligt program. Man kanske vänjer sig.

Jättebra träning var det i alla fall. Kul att så många ville vara med! Och bra för mig att träna att döma. Det är inte alls lätt, och man får nya funderingar varje gång kring hur man ”borde” tänka egentligen. Man måste dessutom vara så himla snabb!

Lite bilder på Fantasi från igår. Hon hade t.o.m. fått knoppar.

Veckans övning

Den här veckan jobbar vi med bakdelsvändningar och övergångar. Det går att variera ganska mycket, t.ex. att man gör bakdelsvändningar vid väggen och travar emellan för att sedan vända och byta varv igen. Man kan också använda bakdelsvändningen för att förbereda en fattning. Igår red ryttarna en bit innanför spåret och gjorde vändningen ut mot väggen för att sedan fatta galopp på spåret. Man kan också gå vidare och vända så man byter varv och sedan fattar förvänd… osv osv. Tror vi kommer jobba med samma tema en period eftersom bakdelsvändningar inte är helt lätt, men ett jättebra sätt att öva sin koordination av hjälperna, samt att få hästen mer samlad.

Bakdelsvändning är också förberedande för galoppiruetter.

Den ”lilla” överraskningen

Här är en bild på överraskningen jag nämnde. En vallack på elva år som vi har på prov i två veckor. Jag ska INTE ha fler hästar, men eftersom Cicooria bara är till låns så passar vi på att testa denna då han dök upp av en slump. Några av er kommer få prova. Sedan får vi se om han stannar eller om vi förlänger lånet av Cicooria. Hon är dock i minsta laget kan jag tycka. Den här å andra sidan är 1.82…..

Träning

Har varit på Segersta med Anea idag. Det var mer än en månad sedan. Kände mig inte så hoppfull innan jag åkte eftersom hon har varit lite knepig nu igen, men det gick bra. Hon var hyfsat avslappnad hela passet och blev inte sådär stark och spjärnig som hon kan bli, och då är det såklart lättare att få igång galoppen mer. Tror att det jobb jag gjort dagarna innan (bara böja och lösgjöra) har varit bra. Måste vara ännu mer noga med det!

Särskilt nöjd med bytena, vi kunde göra tre byten på långsidorna och till slut var de även relativt raka. Ofta brukar hon ”kränga lite”, men det blev bättre! Har jobbat lite förvänd galopp, galoppslutor och lite piruettjobb. På det stora hela nöjd, särskilt med att hon inte blev så spänd. Ikväll ska hon få massage, och i morgon skrittar vi ut.

Rida unghäst

Vad skönt det är att jobba med lilla Q. Är van vid ”projekt” som ska ridas till eller korrigeringsrida lektionshästar – det är också nyttigt, men det är befriande att rida en unghäst som är oförstörd så att säga. Nu har jag ju förmånen att rida en väldigt fin unghäst visserligen, alla är ju inte såhär lättsamma. Quickan har en bra egen balans och rätt mycket schwung av naturen, och det gör ju det hela enklare. Jag  vet inte hur jag ska förklara, men det känns inte som om jag ”lär” henne saker, utan det gäller mer att guida och plocka fram rätt grejer på rätt sätt och i rätt tempo.

Idag har jag jobbat med övergångarna – att hon ska bibehålla stöd och bjudning, samt lite sidvärts i skritt. Det går över förväntan, har inte provat mer än ett par gånger. Försöker smyga in det lite succesivt. För mig är det nyttigt att rida unghäst också av anledningen att träna på att släppa kontrollen och vara passiv. Det är himla svårt när man på t.ex. Anea behöver stötta och supporta hela tiden, och samla/rama in en hel del. Det är väldigt olika ridning. Försöker också vara supernoga att vara väldigt känslig själv, inte fastna i tygeltagen eller trubba av henne. Hon är en känslig häst, men det är ju lätt att förstöra så det gäller verkligen att hitta små, små hjälper redan från början!

Nöjd med dagens jobb. Hon tar bättre stöd och är väldigt lydig. Däremot måste jag nog höja kraven lite snart på att hon är mer energisk och tar i lite till. Snäll är hon också, jag ledde henne på vägen efteråt och vi mötte bussen som nästan slickade sidan på oss, men hon rörde inte en fena. Skönt med stabil häst!

Vecka 13

Ny vecka. Hoppas på bättre än förra! Jag var så trött och hade ont i huvudet flera dagar och kände mig allmänt oinspirerad faktiskt.

Nu har jag börjat måndagen med sovmorgon och att vara hemma hela förmiddagen. Behövde komma ikapp lite med tvätt och annat. Har planerat kommande vecka och försökt få lite överblick över hur många lektioner hästarna går o.s.v.
Försöker också få lite koll på kurser och tävlingar och annat under våren. Det hemska är att det finns så lite tid över till allt annat, så som att fixa med huset och annat som stressar mig. Jag VET att ”skaffa gård är ett livsprojekt” men jag har svårt att leva i det som jag upplever som rörigt. Vill egentligen att allt ska vara ordning och reda, och där har jag fått flytta mina gränser rejält för att ”stå ut”. Skulle behöva anställa nån på heltid som kunde fixa i trädgården, hålla ordning och göra ärenden. Typ en hushållerska.. Haha. Synd att man inte är rik.

Veckan ser i alla fall ut såhär:                                                     
Måndag: Rida tre hästar och hålla lektioner ikväll.
Tisdag: Träning för Mads på Segersta.
Onsdag: Programridning här hela kvällen, åtta ekipage.. Hoppas att det inte blir för kallt!
Torsdag: Möte i stan med coachen. Verkar behövas..
Fredag: Drop-in, en privatlektion, lektion på Antuna – handla påskmat i samma sväng.
Lördag: Drop-in, sen fira påsk.
Söndag: Hopplektion och dagläger.

Och sen lite lektioner, rida hästar, planera datum inför höstens (!) Häst-och sportresor…
Och äta påskgodis!
Det kommer kanske en liten överraskning i morgon också. Vi får se!