Sista dagen för Ljusdals-eleverna

Idag åkte Ljusdals-tjejerna hem. Jag hoppas de har lärt sig något nytt under veckan, det verkade så. De verkade också ganska trötta!
Braiton har fått gå privatlektion på åkern idag – det verkade han uppskatta väldigt mycket – i slutet travade han på med riktigt bra påskjut. Försökte ta lite bilder men det var nog lite för mörkt egentligen.



Fantastisk höstdag!

Vilken dag! Det har ju nästan känts som sommar. Nu får man passa på att njuta allt man kan av det  innan vintern!

Linn och jag har hunnit stolpa lite till, det går så himla lätt nu när det är blött i marken, men det är väl ett gäng stolpar kvar innan stonas vinterhage är klar.

Har ridit Anea på stubben och hon kändes himla fin idag, fick en så bra framåtbjudning och då var det ingen match att samla henne heller. I ridhuset kan hon kännas lite nonchalant ibland.
Annars har jag mest haft lektioner idag. Tjejerna från Ljusdal gör framsteg, men de är också helt slutkörda.. 😉 I morgon blir deras sista dag.

Studiebesök på Lövsta

Idag har jag och Ljusdals-eleverna åkt till Lövsta för ett studiebesök. Tyckte att de behövde lite sysselsättning mellan ridpassen och jag ville gärna se lite mer av detta fantastiska ställe. Det är nog den mest påkostade anläggningen i Sverige skulle jag tro (?), bilderna nedan säger nog en del, men man bör nog se det ”live”…


Stallet utifrån


Lövsta ligger fantastiskt vackert vid vattnet (såklart…)

Allting är inramat av blommor, fina planteringar och
perfekt klippta gräsmattor…


Vy över ridbanan

 

 

 

 

Till och med filtarna i ridhuset har Lövstas logga



Ordning och reda i sadelkammaren och med massa fina detaljer.


Notera de vackra ljusinsläppen i taket!


Skötplats


Till och med skrittmaskinen är en fröjd för ögat…

 

 

 

 

 

Massa roliga och fina detaljer överallt. Allt är väldigt genomtänkt! Här skulle man inte tacka nej till att jobba.

Träning för Mads

Idag har Anea varit och tränat hos Mads. Idag kändes det väl sådär. Hon kändes inte alls uppmärksam i början och var kort i halsen och spänd. Kanske lite mitt fel också, jag är helt slut i ryggen.
Mot slutet blev det bättre, framförallt traven där vi fick till fina öppnor och en bra trav med tryck i.

Mads var nog mer nöjd än jag, han påminde mig om att mycket har hänt på sista tiden och att galoppen är mycket bättre. Det är svårt att vara objektiv själv. Jag tycker det har hänt en hel del, men nu vill jag ju att det ska bli mycket bättre och det snabbt! Framförallt måste jag själv förbättra min sits typ tio snäpp, men jag vet inte om jag klarar det just nu för jag är verkligen sliten i kroppen. Det är inte en helt lätt ekvation att bygga stall + hålla lektioner + jobba i stallet + sköta administration + tävla + träna = kaos!!

Veckans övning

Veckans övning är lite sen… Temat är tygeltagen, så nu tänkte jag att vi går igenom dem.

Förhållande och eftergivande
Man tar en förhållning, dvs. man kramar i tyglarna, för att bromsa hästen eller kontrollera att den lyssnar. Förhållningen ska alltid följas av en eftergift, som innebär att man lättar lite i tyglen. En förhållning kan tas i 3 steg: med fingrarna, handen eller hela armen. På samma sätt kan man lätta och ge eftergift i 3 steg.

Om man hela tiden tar och ger lika mycket, räknas det som mekanisk ridning, vilket inte är bra. Om man däremot känner hur stor förhållning man behöver ta och hur mycket man behöver lätta, är det en del av ryttarkänslan. Ibland måste man förhålla mer och lätta mindre, eller tvärtom.

Ställande och reglerande
Ett ställande tygeltag ställer hästen i nacken, precis så mycket att man kan se hästens ögonglob och näsvinge. Det fungerar som ett förhållande tygeltag, men tas bara i ena tygeln. Den andra sidans tygel reglerar ställningen samt böjningen av halsen. 

Ledande
Man tar ett ledande tygeltag för att visa vägen och är vanligt på unghästar. Det tas rakt ut, med tummen pekandes utåt. Tygeltaget har bara effekt när det tas, blir man kvar med handen ute har det ingen effekt längre. Observera att detta tygeltag endast är till för att styra/visa vägen – det gör alltså inte att hästen ”går i form” som verkar vara en vanlig missuppfattning.

Uppresande
I ett uppresande tygeltag tar man handen upp och framåt. Det används tillsammans med en stark framåtdrivande skänkel när hästen går bakom lodplanet. Detta tygeltag tas oftast i ”korrigeringssyfte” och fungerar, liksom det ledande tygeltaget, endast när det tas. Uppresande tygeltag kan även tas ensidigt om hästen vill lägga huvudet på sned.

Understödjande tygeltag
förstärker ena sidans skänkel. Det tas mot samma sidan höft, som den skänkel man vill förstärka är på. För att fungera kräver det en väl inramad yttersida. Används i sidvärtes rörelser och i framdelsvändningar.

Handen tillsammans med de drivande hjälperna ramar in hästen. Tygelhjälperna får aldrig aktivt och ensamma tvinga hästen till eftergift i nacken.

Rid-dag


Idag har jag ridit så gott som alla hästar – inte Maritza och Anea. Anea fick en välförtjänt vilodag samt massage idag.
Alla hästarna har skött sig bra, men det finns återkommande ”problem”. De går inte ärligt fram för skänkeln. De lägger sig hellre ”på” och blir lite starka istället för att ta i – och tar inte halvhalterna riktigt. Flera av dem är emot ytterskänkeln.
Slutsats: vi måste träna mer på att få hästarna att gå framåt på RÄTT SÄTT på lektionerna, samt träna VÄNDANDE hjälper!

En häst som bjuder ärligt framåt tar i med bakbenen. Om man istället får hästen ”i handen” och den känns stark, så löser man bäst detta genom halhalter och övergångar, inte genom att hänga kvar. Om man istället bara släpper kontakten så kommer man inte heller ”få tag” i bakbenen utan hästen blir lång och framstupa. Alltså: vi måste öva mer på halvhalter, övergångar och tempoväxlingar, samt att kunna bibehålla ett jämnt stöd.

Dessutom måste vi öva mer på att få hästarna att svänga för ytterskänkeln (t.ex. genom att rida innanför spåret). Det märks att flera av hästarna blir som ”bananer” i halsen men inte får med sig kroppen på böjda spår. Det betyder att de svänger för dåligt för skänkeln och att man har styrt för mycket med tygeln. Tygeln ”visar vägen” för framdelen, men man får inte tag i bakdelen genom att ”ratta runt” framdelen för mycket! Det är dock lätt att hamna i den fällan när man tycker att hästen inte riktigt följer med.
(Veckans övning är dock en genomgång av tygeltagen…)

Nu hoppas jag att alla hästarna är någorlunda lösgjorda och lydiga inför kommande tuffa vecka. Jag har tre elever här från en naturbruksskola i Ljusdal, och de ska rida två pass om dagen hela veckan, samt att jag har mina vanliga lektioner. Så nu blir det till att jobba på!

Ikväll är dock hästarna lediga, det är teori för måndagsgruppen, och temat är hästens muskler och rörelseapparat (har hjälp av min massör Annika Pamlin till detta!).

Tävling i Solna

Idag har Anea tävlat MsvB4 i Solna.
Dagen började väl sådär. Fråga mig inte hur man kan misslyckas med att ta sig till Solna Fältrittklubb – det är ju runt knuten! Körde fel TRE gånger (?!) och kom ca en halvtimme senare än beräknat. Man kan säga att min framridning blev en smula kort och splittrad…

Väl inne på banan kändes det heller inget vidare, jag var så okoncentrerad och hade lite svårt att släppa ”katastroftänket”, satt mest och kände efter hur illa allting var och att hästen var spänd. Men jag tror att jag har haft henne så himla fin i veckan och hade höga ambitioner om att rida på ”den känslan”, och så blev det inte riktigt så. Hur som helst så lyckades jag ändå skrapa ihop nästan 63% och det räcker för att jag ska slippa kvala om till nästa år. Är med andra ord ändå nöjd med dagen, trots att jag hade önskat att jag själv hade presterat bättre! Nu behöver jag i alla fall inte känna stressen att kanske behöva börja om i MsvC nästa år.

Kvarkatider!

Har lånat ett inlägg från en annan blogg, med Anna Perssons medgivande. Detta är jätteviktigt!

Höst på ingång och tyvärr även kvarka tider. Tänk på att minska smittspridningen genom att byta käder när Ni besöker olika stallar.

Kvarka är en luftvägsinfektion. En smittad häst få hög feber, varigt näsflöde och lymfknutorna mellan ganachen svullnar. I dessa svullnader bildas det bölder som kan spricka. Det tar 2-14 dagar från det att hästen blivit smittad tills man ser symptomen och de behöver inte vara lika alvarliga hos alla hästar men de som blir dåliga blir rejält dåliga och kan få följdsjukdomar som orsakar svåra hälsoproblem. För att fastställa att det är Kvarka tas prover på slemhinnan i näshålan.
Kvarka är en fruktad smitta bland hästägare och kommer smittan till stallet så innebär det karantän. Det är en bakterie som sprids via kontakt antingen hästar mellan eller att man som människa tar med sig bakterien i kläder och skor. Det är en lömsk bakterie som kan överleva i månader utanför en häst och fortfarande smitta. Tänk på det med kläder och skor och var noga att tvätta kläder innan man går vidare. Bakterien är ofarlig för människor.

För att behandla en lindrig kvarka krävs vila och rekomenderat är att den vilar en vecka för varje dag som den haft feber. I vissa fall ges antibiotika. Det är lång konvalecent tid efter ett kvarka utbrott och det kan ställa till mkt för tex travstall, ridskolor och andra ridverksamheter som tvingas göra avbrott under lång tid i sina verksamheter. När en häst har blivit sjuk är det viktigt att snabbt isolera och informera då det är en så pass smittsam och långdragen sjukdom. Det är svårt att förebygga men genom att hålla sig informerad om vilka stallar som är under karantän samt tänka på att inte åka mellan olika stallar utan att vidta försiktighetsåtgärder, såsom det tidigare nämnda klädombytet, så har man i alla fall gjort det bästa man kan.

Det är konstaterad kvarka på Ekerö med prover tagna 7 september.  

För att hålla sig uppdaterad över flera ställen:
https://www.travsport.se/smittoinfo/?name=smittoinfo

Läs mer om kvarka på Agrias hemsida:
http://www.agria.se/hast/artikel/kvarka-hos-hast