C-tränarutbildning

Har varit på C-tränarutbildning på Strömsholm i två dagar och det har varit roligt att göra ”nåt annat” och komma bort lite, samt träffa lite ”kolleger”. Man är ju så ensam i det här jobbet!! Några bekanta ansikten träffade jag på kursen också, så det var kul.

Föreläsningarna har varit av skiftande kvalitet, en del var ganska segt och inga nyheter direkt, men en del har också varit intressant. Sen är det ju alltid bra med lite repetition!

Igår pratade vi bl.a. om tränarrollen, etik och moral, pedagogik och kostlära. Idag har vi pratat lite ekonomi och på em en föreläsning med Johan Plate kring mental träning. Det var nog den största behållningen av kursen då han är både rolig och inspirerande att lyssna på! Just mental träning är nog något att fördjupa sig mer i i framtiden, både för egen del samt för er elevers skull. Om man vill läsa mer har han en hemsida:

http://www.edvisor.se/

Platser kvar på sitsträningskursen

Jag har två kurser planerade, en med start 10 sept. Tre tillfällen per kurs.
2900 kr per kurs. Första kursen som startar nästa helg är nu rabatterad med 500 kr!!
Mer info finns på hemsidan.

SITSKURS 1: 10 sept, 9 okt, 12 nov

10 sept
Tid: 10.00-15.30
Vi samlas i stallet för en fika och genomgång av kursen. Under dagen longeras ni en och en och vi hjälps åt att filma detta samt diskuterar vad varje enskild ryttare behöver träna extra på. Lunch ingår mellan passen.

9 okt
Tid: 13.00-16.30
Vi samlas i stallet för en fika samt tittar gemensamt på filmen från förra tillfället. Därefter rider vi ett gemensamt pass mellan 15-16 med fokus på olika sitsövningar.

12 nov
Tid: 13.00-15.30
Vi ses i stallet och börjar med att rida mellan 13.30-14.30. Därefter tar vi en gemensam fika och genomgång och utvärdering av kursen.

SITSKURS 2: 29 okt, 12 nov, 17 dec

29 okt
Tid: 10.00-15.30
Vi samlas i stallet för en fika och genomgång av kursen. Under dagen longeras ni en och en och vi hjälps åt att filma detta samt diskuterar vad varje enskild ryttare behöver träna extra på. Lunch ingår mellan passen.

12 nov
Tid: 9.00-12.30
Vi samlas i stallet för en fika samt tittar gemensamt på filmen från förra tillfället. Därefter rider vi ett gemensamt pass mellan 11-12 med fokus på olika sitsövningar.

17 dec
Tid: 10.30-13.00
Vi ses i stallet och börjar med att rida mellan 11-12. Därefter tar vi en gemensam fika och genomgång och utvärdering av kursen.

Sommarens sista kurs

Igår avslutade jag sommarens sista kurs, nu känns det som om hösten börjar på allvar…   

Har haft en tredagarskurs i helgen och på lördagen kändes det nästan som lite sommar igen och vi kunde sitta ute och äta. Nu gäller det att passa på så länge man kan!

Det har varit tre deltagare med hela helgen, och på lördagen deltog även en av mina ”äldsta” elever (alltså som jag haft längst tid – sedan jag jobbade på ridskolan för flera år sedan) med två egna jättefina hästar. Däremellan har jag ridit ganska mycket samt haft en del privatlektioner. Braiton (nya hästen) gick sin första lektion igår och han blev direkt mycket väl godkänd av sin ryttare, kul!

Veckans övning

Den här veckan kommer vi att fortsätta med sitsövningar. Förra veckan tränade vi på att reglera tempot med hjälp av sitsen samt rida utan stigbyglar. För att lära sig sitta bättre i traven kan övningen att trava t.ex. 10 steg – skritta 5 – trava 10 osv vara bra, då hinner man inte börja ”skumpa” så mycket.

För att träna upp balansen och taktkänslan så tycker jag också att det är väldigt bra att i lättridningen stå upp två steg och sitta ner ett steg. Det är svårare än man tror, dålig balans avslöjas direkt!

Stå upp i lätt sits i skritt är också bra för balansen, samt för att som ryttare bli ”rakare” – då känner du tydligt om du vill lägga mer vikt i en sigbygel.

Tyvärr är tisdagslektionen inställd pga min tränarutbildning, men ni andra kommer få träningsvärk, hoppas jag! 😉

Tider för privatlektioner

Nu kan jag ta lite nya bokningar av privatlektioner! Jag lägger här upp lite förslag på tider (det kan även finnas andra möjligheter). Bokas via mail info@ryttarutbildning.se
Om du köper 5 lektioner samtidigt ges rabatt på 50 kr/lekt (ord pris 610 kr).
Du behöver inte boka alla på en gång men du måste rida 5 lektioner inom ett halvår från betalningsdatumet.

4 sept 16-17 – bokad
10 sept 16-17 – bokad
14 sept 15.30-16.30 – bokad
16 sept 13-14
16 sept 14.30-15.30
17 sept 15.30-16.30 – bokad
18 sept 13.30–14.30 – bokad
21 sept 14-15 – bokad
21 sept 16-17 – bokad

Veckans övning

Jag ska se om jag lyckas lägga ut ”veckans övning” varje söndag så att ni som rider varje vecka kan vara lite förberedda. 😉 Och så blir jag tvungen att strukturera lektionerna bättre!

Nu har terminen bara pågått en vecka och förra veckan blev det mest för ryttarna att ”komma igång” och för mig att se hur terminens nya elever rider. Som vanligt så är det största ”kruxet” enligt mig ryttarens sits och inverkan. De flesta har svårt att hitta sin egen balans i sadeln vilket gör att det är svårt att inverka korrekt. Oftast spänner sig ryttaren och vill ”för mycket” och inverkar en massa, men utan resultat, eller så blir resultatet kanske att hästen blir spänd eller stark istället för att gå bättre framåt och arbeta bättre genom ryggen.

Så nu ska jag vara ännu ”hårdare” med sitsen i början av terminen – för utan en bra sits så slösar man ändå bort massa tid på att göra fel, krångla till det och försvåra andra övningar, t.ex. sidvärtsrörelser.

Det bästa är att börja med mellandelen – dvs ryttarens kropp från höften till knäet. Detta är ryttarens viktigaste del, om inte den är rätt placerad finns inga förutsättningar för en riktig och effektiv sits. Tänk att alla signaler ska gå via mellandelen – både gas, broms och sväng!

Den här veckan kommer fokus på lektionerna vara att hitta sittbenen och balans/tyngdpunkt. Den som vill ”tjuvstarta” gör övningen jag nämnde för någon vecka sedan – sätt dig på en stol och sätt händerna under dina sittben så ska du känna hur mycket de rör sig av en ganska liten ansträngning från din sida!

Om du har orkat läsa ända hit så rekommenderar jag också:

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=484691

http://www.jumpclub.se/den-viktiga-mellandelen/

Fixardag?

Idag skulle jag ha tävlat Nogge igen, men jag har valt att stryka mig för nu måste jag verkligen få nåt gjort här hemma… Känns lite trist för igår var han riktigt fin, men jag behöver verkligen prioritera att t.ex. stolpa hagar och göra i ordning rummet i flygeln åt Martina. Eftersom han ändå har kvalat till MsvB så känns det inte lika viktigt att åka på den här tävlingen nu. Ska se om jag hinner ut ett par gånger till under hösten, både med Anea och Nogge. Måste börja träna Nogge mer med kandaret bara, han känns tyvärr inte så bra på det, han har så svårt att ta stöd.

Ska nu börja dagen med att ha lektion för Helena och Obi, och så får vi se hur mycket annat jag ska hinna sen då… Har höga föräntningar på den här dagen och hur effektiv jag ska vara! 😉

Ny häst

Idag kom en ny häst, en 12-årig valack vid namn Braiton (ja, det stavas ”fel”…). Väldigt söt men något rund om magen. Nu ska han sättas igång lite och slussas in i verksamheten för att förhoppningsvis vara här i två år medan hans matte jobbar i Paris. Jag hoppas att han ska fungera och trivas bra här. Han och Obi blev genast bra vänner i hagen i varje fall, de har stått och kliat varandra hela dagen!

Välkommen Martina!

Idag fick vi en ny ”hyresgäst” – fast inte i stallet. Martina som hjälpte mig med hästarna i Strängnäs har fått jobb i Stockholm, så hon kommer bo här hos oss i lilla huset, och hjälpa till lite med hästarna också. Hoppas att hon kommer att trivas!

(Började göra i ordning hennes blivande rum IDAG så nu får jag ligga i med att måla och lura mamma att tapetsera… Tillsvidare får hon bo i vårt hus!)