Första dagen ”hemma”..

.. började med att det kom tre lastbilar med sand till ridhuset. Första lastbilen lyckades tippa så högt att han gjorde ett hål i ridhustaket. Jag vet inte vad jag ska skriva mer om det utan att skriva en lång harang med fula svärord!! Naturligtvis får de stå för lagningen men det kommer ju ta ett tag!

Annars har dagen ändå varit trevlig, helt underbart att jobba hemma! Hästarna verkar acklimatisera sig bra. Jag har fixat lite i stallet men inte fått någon jätteordning ännu precis. Hagarna var vi tvugna att fixa lite till med idag. Igår brände jag såklart axlarna så jag fick fula streck så jag var tvungen att leta upp min enda axelbandslösa top och gå runt i idag (tänkte det skulle jämna ut sig lite), har dock bara en partytop med paljetter på, så den har jag gått runt i på gården men jag tror ingen har sett mig som tur – det finns dock bildbevis, se nedan.

Har longerat Anea en stund ikväll också (hennes riktiga bete börjar på lör), fick låna en åkerbit av grannarna på Snåttsta – tack så mycket! Har aldrig pratat så mycket med grannar som nu när man bor på landet, det är inte så ensamt här som man kan tro. 😉

Flytt!

Idag gick flyttlasset med fem hästar (Caprice är kvar en vecka på Antuna för att ridas, hon behöver inte vila med tanke på att hon stod tre månader i vintras…).

Började morgonen med en privatlektion, sista lektionen på Antuna! Red Maritza en snabbis också och så har kiropraktorn tittat på henne idag. Maritza ska inte heller ha 100% bete eftersom hon är så gammal utan hon kommer få skritta ut under veckan.

De andra är helt lediga minst en vecka och man kan väl säga att det såg ut som om de hade kommit till paradiset. De fick vara ute ett par timmar på kvällen men sover inne i natt och i morgon så de inte ska få alltför stor ”gräs-chock”. Har visserligen försökt vänja dem vid gräs men det har varit svårt att hinna. Jag hoppas de fixar att vara ute dygnet runt från och med fredag, för på lördag är planen att jag åker till Gotland och ska ha, hör och häpna (!), en veckas semester!

Fantastiskt att ha eget stall och hästarna hemma, nu börjar jag fatta att det är på riktigt… Helt otroligt, och det hade aldrig gått utan Torbjörn, han har gjort ett sånt stort jobb här och jag är jätteimponerad av det!! 🙂

Midsommarhelg

Det blev en kort helg för min del. Hade lektion på morgonen på midsommarafton och undrade vad 17 jag höll på med när jag skulle upp på morgonen, men när jag åkte från stallet och lämnade tre väldigt nöjda elever så kändes det värt det. 🙂

Firade midsommarafton hemma med ett gäng vänner, vilket var väldigt trevligt! Den sista gick och lade sig 7.30, hurtigt…  Vi hade sju övernattningsgäster så nu är alla sängar ”testade” och betyget var att alla hade sovit väldigt gott.

Midsommardagen var vi hemma men vi jobbade givetvis en del med stallet. Kändes en smula segt men vi fick ganska mycket gjort ändå tycker jag. Mer bilder kommer snart!

Idag har jag haft mitt sista dagläger på Antuna. I morgon är det en kvällskurs och tisdag en lektion, sedan flyttar vi på onsdag. Känns väldigt bra att flytta trots att allt är smått kaos här hemma, men det ska nog gå ändå!

En vecka kvar till flytt!

Nästa onsdag är det dags för flytt. Dagarna går verkligen snabbt!! Det viktigaste är klart, alltså en hage med el och vatten. 😉

Ridhuset ser ganska färdigt ut på utsidan men vi måste få in sand. Nu har duktiga Torbjörn jämnat ut stenmjölet som ska bilda en ”kaka” under sanden så att man lätt kan byta ut underlaget om förhoppningsvis MÅNGA år. Stenmjölet ska även vattnas och tryckas till innan sanden kan läggas in.

Stallet kommer ta tid innan det är helt klart men boxar har vi och jag har börjat lasera fronterna. Insåg dock att det hade varit skönt att ha sadelkammaren i ordning också, men det kommer vi inte hinna. Usch vad det är mycket ”småsaker” kvar – och det är det som tar mest tid.

Hur som helst ska det bli skönt att ha djuren hemma och så får det vara lite provisoriskt till en början och så får vi jobba vidare under sommaren helt enkelt…

Kvällskurs

Ikväll har jag haft en kvällskurs med två pass. Fokus var på lösgörande arbete och vi jobbade mycket med skänkelvikningar. Kruxet med skänkelvikningar är att man måste göra dem på rätt sätt för att de verkligen ska fungera som lösgörande, annars skapar det kanske till och med mer spänningar. Ofta blir i varje fall ryttarna spända och vill göra alldeles för många hjälper samtidigt. Därför jobbade vi mest i skritt i syfte att ryttarna ska ”hinna med” bättre.

En sak som många missar är att man behöver göra halvhalter även under en rörelse, inte bara för att förbereda en rörelse. Många hästar tappar tvärningen i samband med att de ”rinner iväg” och ökar farten och ryttaren tappar kontakten med bakbenen. Halvhalter är a och o i all ridning! Många ryttare gör aldrig ”klart” sin halvhalt, utan gör kanske bara en kraftig förhållning som i värsta fall bara gör att hästen börjar gå mot handen eller tappa bjudningen. Kom ihåg att halvhalten ska aktivera bakbenen – inte ”stoppa upp” dem!

Rea-tips!

Large image of Philippa Slim

Här är bild på ridbyxorna jag köpte häromdagen, från Farmors ridsport i Järfälla: http://www.farmorsridsport.se/

Det är även öppet nu på måndag från 17.00, så passa på att fynda. Det fanns massor av ridbyxor kvar. Kände tyvärr idag att de kanske satt lite löst efter en hel dag, så jag skulle kanske haft en storlek ”för liten”..? Attans. Fast de är väldigt sköna i alla fall, och originella. Går att använda privat också för den delen, med högklackat om man så vill.

Helgens händelser

Det börjar bli mer och mer klart här. I stallet har vi påbörjat spolspiltan i helgen, det tar ett tag eftersom jag vill ha tegel där, men det kommer att bli jättesnyggt!!

Min mamma har hjälpt till att plantera lite blommor och jag har börjat göra i ordning en blivande uteplats (saknas bord..) samt måla lite möbler. Torbjörn tycker att sådant är onödigt men jag tycker det ska vara fint här inför kurserna också!

Snart är övernattningsrummen helt klara, har hämtat två till sängar idag så nu ska jag bara måla om sängborden så är det bara att komma hit och sova sen för den som vill..
Bilder nedan från ett av övernattningsrummen (man ser ridhuset genom fönstret):

Har även haft ett dagläger idag som trots tråkigt väder kändes väldigt lyckat. Tror att jag lyckades få flera av deltagarna att göra lite ”mer” än vad de trodde att de kunde eller vågade, så det kändes bra! Caprice verkar komma igång mer och mer och framförallt galoppen är mycket starkare.