Sista dan innan semester!

Idag var sista dagen innan min ledighet i 1½ vecka. Underbart!

Det var även Arramiz sista dag på ”jobbet”, nu åker han hem till sin ägare Anna. Tråkigt! Vi får se om han gör något gästspel igen.

Idag var sista dagen på ponnylägret samt med den medföljande mamman, som var väldigt nöjd, men fullproppad med ny information! Kvällen har jag avslutat med lektioner i Bro.

Nu: LEDIG!

Träning, läger, vet.besök

Igår var det träning för Pia igen. Hon tyckte Zalvia såg bättre ut än sist, vilket ju var väldigt bra, eftersom hon mest gått på lektion. Jag blir nästan avundsjuk på eleverna när de rider henne, jag vill rida själv! Jag tyckte hon kändes lite trött, men är ändå väldigt nöjd. Tycker att jag fick bra hjälp med grundridningen och detaljerna, vilket ibland kan vara svårt. Tränarna ser så olika saker! Fast ofta måste man själv säga till vad man vill ha hjälp med, särskilt med sitsen, annars glöms det bort.

Mån-ons är det ponnyläger igen. En av tjejerna har med sig sin mamma också som rider privatlektioner vid sidan av, så jag kör dubbla läger.

Idag har även Wirja varit på återbesök hos veterinären. Han trodde absolut att hon kan komma igång igen, men det kan ta 2-3 månader till. Jag behöver henne NU. Men hon är absolut värd en chans, jag älskar den hästen, hon är verkligen den perfekta lektionshästen, snäll fast ändå känslig. Vi tog flera röntgenbilder idag också, utan att ge henne lugnande. Hon uppförde sig som en robot, stod helt blickstilla precis på den fläcken man bad henne. Har väl aldrig varit med om maken till snäll häst!

Dagen avslutades med lektion på ängen. Tack Lina – du förgyllde min kväll! Det är så roligt med ambitiösa och positiva elever som gör framsteg!

Dagläger med sitsträning

Idag har jag haft dagläger med sitsträning. Det brukar alltid vara uppskattat, trots att det är enkla övningar (fast alla blev väldigt trötta!). På vanliga lektioner är det ju ibland svårt att ha tid att rätta till detaljer.

Eleverna fick t.ex. stå upp två steg och sitta ner ett när de red lätt – min favoritövning, dålig balans avslöjas direkt! Allihopa fick även prova en ”bygel” som man kan ha bakom ryggen och sätta fast armarna i, så att man inte kan flytta omkring armarna så mycket. En bra tankeställare, för man blir tvungen att rida mer med magen istället.

Kontentan av dagen är att jag känner ett stort behov av att träna min egen sits lite mer konsekvent! Det finns alltid massa saker att rätta till. Skulle vara skönt att bli så stabil att man aldrig behövde tänka på sig själv, utan bara på hästen. Men det kanske inte funkar så ens för de bästa?

Hemma igen efter midsommar i Linköping

Fre-Lör har jag hälsat på mina kompisar Jenny och Ulf som jag gick hippologen tillsammans med. De håller just på att bygga upp en egen gård, med ridhus, skrittmaskin, utebana och stall. Det var verkligen inspirerande att se att det ”går” att bygga själv. Fast det kräver ju en hl del i tid, pengar och kanske en smula tur. Drömma kan man göra i alla fall.

Och framförallt är det skönt att träffa folk som tänker lite som man själv, siktar högt och har mål. Ibland känns jobbet lite ensamt och man har ingen att prata med ordentligt. Det är synd att de bor så långt bort, annars hade det varit kul med någon form av samarbete. Hade kunnat bli ganska bra tror jag, eftersom de sysslar med hoppning och jag med dressyr, det hade varit ett bra komplement.

Midsommar!

Nu är jag och hästarna lediga i två dagar, skönt! Jag ska åka till Linköping till två kompisar från Hippologen som jag inte träffat på ett bra tag. De har nyligen byggt eget ridhus och stall, så det ska bli spännande att se. Misstänker att det kan bli en del hästprat även under ledigheten alltså…

Trevlig midsommar alla!

Letar häst!

Nu är det verkligen sommar! Jag ser ut som en polkagris, rödrandig alltså…

Har haft kurs idag, samt ridit ut och galopperat på Nogge. Härligt nu när man kan vara ute och rida, det finns en bra vall som är klippt som vi kan rida på.

Idag har jag provridit en häst att ev låna till verksamheten. Det var en trevlig häst som på många sätt hade kunnat passa in. Tyvärr kändes han alltför orutinerad för att sätta in direkt på lektion. Jag letar vidare. Är det någon som vet en häst som skulle kunna passa så får ni gärna höra av er!

Bra ridövning (från Hippson)

Lär dig att känna hästens bakben

Sitter du mitt över hästen? Kan hästen röra sin bakdel fritt? Veckans dressyrövning ger en lösgjord, bärig häst och övar din tajming.

Tipstack till: Ulf Lind
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Att sitta över båda bakbenen är viktigt eftersom det är bakdelen som är hästens motor. Om du inte sitter rätt kan du inte rida hästen den rätta vägen.
– Det är grundläggande att veta var man har bakdelen, och alla övningar där man rider bestämda vägar ger bättre känsla för hur man sitter, säger dressyrtränaren Ulf Lind.
Men den här övningen lär dig inte bara mer om din sits. Ulf använder den för att få hästarna mer lösgjorda och genomsläppliga.
– För att klara att växla mellan varven och mellan rörelserna måste hästen ha flyt på motorn. Bakdelen ska kunna gå fritt och rörligt den tänkta vägen, men också bära. När man rider volter ramlar bakdelen bara omkring om den inte har förmågan att bära.
När ni växlar mellan olika uppgifter – som i övningen nedan – innebär det också att ryttaren får mindre chans att strula runt med händerna.
– Ryttaren hinner inte hitta på en massa dumheter utan är tvungen att fokusera på det som ska göras.

Ställ inte om för tidigt
Ett tips är att vara noga med tajmingen, och att inte ställa om för tidigt efter volten.
– Det är ett vanligt fel, att ryttaren ställer om för tidigt och sabbar volten.
Tänk på att göra en halvhalt före varje nytt moment.
– Väg om din sits för att balansera hästen, säger Ulf.
Hippsons utsända, som provat övningen, gillar att man verkligen blir mjuk och balanserad som ryttare, och att hästen inte kan slänga bakdelen åt något håll – för det känner man med de här rörelserna i denna kombination.

Gör så här:
Börja rida övningen i skritt. Sedan kan du rida den i trav. Gör övningen i båda varven.

Precis efter hörnet lägger du en volt in mot mitten. Hur stor beror på ekipagets utbildningsståndpunkt. Mellan åtta och femton meter kan vara lagom. Efter volten flyttar du undan hästen i skänkelvikning in mot mitten av ridbanan. Hur långt in du ska flytta beror på hur stora volter du rider – för du ska sedan göra en volt ut mot staketet eller sargen. Rider du åttametersvolter ska du alltså flytta åtta meter in mot mitten. Sedan ska du ställa om och göra en volt ut mot staketet. Efter volten, ställ om och flytta ut mot staketet/sargen igen. Avsluta långsidan med en volt.

När övningen sitter kan du rida den i sluta, där du tidigare ridit skänkelvikning. Det går också att variera sig; ta första ”diagonalen” i skänkelvikning, andra i sluta, eller vice versa.
Du kan också galoppera, använd då skissen för korta banor och ta den första diagonalen i skänkelvikning eller sluta och den andra diagonalen rider du rakt fram.

Syfte:
En lösgörande övning där hästarna blir mer och mer genomsläppliga vartefter. Även bra för ryttarens balans och tajming.

Svårighetsgrad:
Medel, den är svårare om du rider sluta.

Tänk på det här:
Rid hästen så att bakdelen kan bära rätt väg i rytmen hela tiden. Då kommer tajmingen att vara bra. Om du strular för mycket tappar hästen bjudningen i rörelseriktningen.
Övningen riden på lång bana.Så här kan man rida den på en kort bana.

Kurs hela veckan

Mån-tors är det dressyrkurs den här veckan. Har även en del privatlektioner och kvällslektioner, så det är fullt upp. Idag kom verkligen sommaren på allvar! Tyckte det var en jättebra idé att sola/jobba samtidigt. Resultat: röda axlar och röd näsa. I morgon blir det solkräm på!

Födelsedag

Idag är jag ledig, första gången sedan valborg. Har naturligtvis inte klarat att vara helt ledig, utan suttit vid datorn några timmar, arbetsnarkoman kallas det visst?

Jag fyller även 30 idag, med en smula blandade känslor. Jag trodde inte att det skulle spela någon roll att fylla 30, men det känns som om jag borde ha uträttat mer. Jag hade visserligen som mål att starta eget före 30, och det har jag ju gjort. Men nu är det ju andra mål som ska uppfyllas, som kanske är ännu större och svårare! Tänk att man aldrig kan vara nöjd.

Så det jag önskar mig i födelsedagspresent mest av allt är att jag ska klara av framtida mål och drömmar, men jag tänker inte avslöja vilka det är.