Tänk på din lättridning!

Ett litet tips såhär på kvällskanten. Att rida lätt är kanske inte så lätt som det låter. Eller i varje fall så tror jag inte att så många är medvetna om hur de rider lätt, utan man bara gör det av gammal vana.

Även i lättridningen kan man hamna i framvikt eller bakvikt – och båda stör givetvis hästen. Det gäller att vara med i hästens rörelse och inte motverka den! Dessutom kan du påverka hästens takt med din lättridning, vilket jag tror att många missar. En häst som travar snabbt och springigt kan få en bättre trav där den ”väntar” om du som ryttare fördröjer din lättridning något och ”sitter kvar” lite längre stund innan du reser dig upp.
Och tvärtom – en häst som är lite långsam och seg kan få en kvickare trav om du själv ökar tempot i lättridningen! Då slipper du tjata en massa med skänkeln. Det är ganska vanligt nämligen att ryttaren hamnar lite ”efter” vilket gör hästen seg – och ryttaren svarar då med att driva mer och mer med skänkeln, vilket i det långa loppet gör hästen dubbelt så seg och ryttaren dubbelt så trött. Tänk lite på lättridningen nästa gång du rider – testa att rida fortare och långsammare bara med hjälp av att ändra ditt eget tempo. Jag lovar att det fungerar.

En bra balansövning när man rider lätt är att öva på att stå två steg och sitta ett steg. Här avslöjas man direkt om man tar balansen i tygeln. Superbra övning att göra när man rider fram / travar av eller om man har långa raksträckor att trava när man rider ut.

Och en liten påminnelse till mina kära elever (ni vet vilka ni är) – kolla ALLTID att ni sitter på rätt sittben när ni börjar trava, så slipper ni höra mitt tjat om det! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*