Fortbildning

I tisdags var jag på tränarfortbildning med temat ”Hur tränar vi våra ekipage till att ha en etiskt hållbar häst?”. Föreläsare var veterinär Chris Johnston.

Stor del av dagen gick åt till repetition av hästens anatomi, vilket alltid är bra och intressant, men tyvärr blev det väldigt lite tid över för diskussion av kärnfrågan i slutet. Jag hade velat höra mer vad andra anser om när man ska ta hjälp av veterinär och inte, till exempel.

Man kan väl säga sammanfattningsvis att det är viktigt att ha ett bra team kring hästen, med både tränare, veterinär, hovslagare, equiterapeut mm, och att man har en dialog kring det. Det var kanske ingen stor nyhet, men absolut tänkvärt. Själv tycker jag att jag har ganska bra koll på vilka jag vill anlita till vad.

Vi pratade mycket om hovar, och hur olika skoningar kan påverka positivt/negativt. Detta skulle man kunna ägna ett par dagar åt, även om man inte är hovslagare. En sak som jag har funderat på förut är varför travfolket ägnar sig åt att balansera hästarna med olika skoningar, medan ridfolket gärna kör samma gamla vanliga hela tiden. Man kanske skulle kunna hjälpa hästen med tyngre/lättare skor, eller något annat (om man visste vad man gjorde). Det går ju faktiskt också att rida med vikter, men man vill ju gärna veta att man gör rätt. Det skulle jag vilja lära mig mer om. Vi är ganska duktiga på att göra som vi alltid har gjort, jag tror på mer nya idéer (så länge hästen inte far illa).

Vi pratade också om vikten av att bygga upp hästen rätt, konditionsträning mm. Det riktade sig väl mest till unghästar under uppbyggnad. Vore dock kul att rida med pulsmätare någon gång, så man kunde träna konditionen mer strategiskt och inte bara ”på känn”. Själv har jag ju lagt in mer jobb ute med Anea, men tyvärr blir det kanske svårt när det blir kallt/hårt ute. Som tur är kan jag i alla fall rida på dagtid så jag behöver inte låta mörkret hindra mig.

Avslutningsvis (och det viktigaste?) var rätt ryttare på rätt häst. Där kommer vi som tränare in i bilden, att vi kan ha möjlighet att påverka våra elever till att köpa lämplig häst. Det är ju inte alltid man har möjlighet till det tyvärr. Men han önskade nog att fler skulle ta hjälp vid köp av häst. Det är väldigt vanligt att hästarna går sönder med nya ryttare, och det kan de givetvis göra även om det är en bra utbildad häst som passar ryttaren. Men det är viktigt att anpassa arbetet när man byter ryttare, ta hjälp av tränare osv så man gör det bästa möjliga för hästen. Det knepiga är ju att när hästen inte fungerar är det lätt att skylla på säljaren eller att det var fel på hästen innan. Det KAN ju vara så. och man kan bli lurad. Men tyvärr tror jag ofta att hästar går sönder pga okunskap hos ryttaren, i värsta fall blir de utdömda trots att de har fungerat med föregående ryttare. Det är ju tyvärr så att man har rätt att lämna tillbaka hästar med ”dolda fel” inom två år (tror jag) – vilket gör att man själv inte är så sugen på att sälja någon häst…. Jag tror i och för sig att jag aldrig kommer kunna sälja nån av hästarna, jag är alldeles för blödig för det. Dessutom är de oftast mer värda i verksamheten (om det fungerar) än det man kan få ut vid en försäljning. Men självklart, förr eller senare står jag där med en häst som inte passar i verksamheten, och då har man kanske inget val. Hittills har jag dock fått dem att fungera, även om jag också har haft en del problem med nya hästar.

Kontentan är givetvis att försöka förebygga skador, ta hjälp av kunniga människor, ha rätt skoning/utrustning och träna varierat och på ett ”vettigt sätt”. Sedan kan man aldrig gardera sig, för nästan alla hästar blir skadade förr eller senare, men det kan ju vara av olika anledningar. En del hästar är mer disponibla än andra osv, vilket man inte kan veta innan. Jag tror i alla fall att om man märker en förändring hos hästen, rörelsemässigt eller beteendemässigt, så ska man ta tag i det så snabbt man kan. Ibland kanske hästen behöver vila, ibland veterinär, ibland ridas igenom av någon annan… Och det svåra är givetvis att ta rätt beslut här. Jag tycker inte man ska ”leta fel” men jag tror på att vara uppmärksam på små signaler, så att det inte blir stora problem senare!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*