Att ha en plan när man rider…

… är högst väsentligt. Jag försöker verkligen att ha en plan med min egen ridning, och att även förmedla detta till eleverna. Det är väldigt lätt att hamna i fällan att rida runt och ”känna efter” och ”leta känslan”. Ibland har man tur och hittar den, men ibland leder det bara till frustration. Och om man ska komma någonstans med ridningen så är jag övertygad om att man måste fundera över VAD man gör när man rider, VARFÖR, och HUR?

När man rider lektion är det lätt att förlita sig på instruktören, men vi som har egen häst rider ju mycket själva, och även ridskoleryttare rider ju egentligen mycket ”själva” eftersom instruktören inte tittar på en enda elev utan flera. Så i själva verket rider ju ridskoleryttaren också mycket ”självständigt”.

Desto viktigare att ha en plan. Men det kräver en viss disciplin! Och jag tror inte man måste vara en jätte-erfaren ryttare för att klara det, utan det handlar om detaljer. Försök bli medveten om vilka hjälper du ger hästen och vad du hade tänkt dig för resultat av hjälpen. Lyssnar hästen på den signalen du hade tänkt eller gör den något annat? Grundläggande saker är att hästen tar skänkeln framåt, att du kan öka och minska tempot och att du kan svänga. Men för att veta om hästen svarar på signalerna så bör ju du som ryttare ha bestämt redan på förhand vilket resultat du var ute efter.

Ofta tror jag att hästen styr ryttaren mer än ryttaren styr hästen. Var noga med dina signaler! Kontrollera att du får igenom det du har tänkt dig. Och framförallt: städa upp bland hjälperna. Att ”rida runt” utan att ha en plan gör ofta att man ger diffusa signaler och framförallt för många. Plocka isär signalerna och gör en sak i taget – och bestäm innan vad det var du hade tänkt. Och när hjälpen har nått fram – ta bort den igen, så du håller hästen uppmärksam. Att driva i varje steg gör hästen avtrubbad. Och det gör ryttaren trött.

Nu ska jag vara ledig i tre dagar och samla nya krafter, sedan ska jag försöka ta tag i min egen plan för ridningen. Den känns tyvärr lite diffus nu. Så efter helgen ska jag skärpa mig!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*