Läsvärt

Artikel på Hippson om täcken:
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm

Värt att tänka på. De flesta använder alldeles för mycket täcken. Jag har haft de flesta hästarna nakna inne i stallet ett bra tag nu (stallet är dessutom isolerat så det var inte ens särskilt kallt i vintras). Ute har jag fortfarande ett tunt regntäcke, men det är för att jag inte orkar borsta lera… Jag tror inte att de fryser i den här temperaturen, men som idag när det är blåsigt och snöblandat regn (suck) så är det täcke på.

Vintertid har jag ett halvtunt innetäcke (lite fodrat) och ett ganska tjockt termotäcke ute. Anledningen att ha två täcken är då av praktiska skäl – för att det går snabbare att slänga på ett täcke ovanpå det andra, än att byta täcke. (Förra året när det var minus 30 och hästarna stod i oisolerat stall så fick de stå med utetäckena på inne också.)

Att lägga på 4 täcken eller liknande tycker jag är vansinne, för det första onödigt, och sedan kan man ju fundera på vad täckena väger egentligen? Det värsta jag sett var när jag jobbade i ett stall för länge sedan hos en ”van” hästmänniska som hade tjocka täcken kanske i maj eller om det var ännu senare – i varje fall var hästarna vita av skummig svett när de kom in (kanske hade de sprungit i hagen, men ändå) – det är inte sunt!

Lagom är bäst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*