Varierat arbete

Det är en utmaning att variera arbetet för lektionshästarna, eftersom de går så pass mycket i ridhus. Jag försöker i alla fall få ut hästarna ca en gång i veckan om det är möjligt, det beror lite på årstid. En del hästar kan jag själv rida igenom ute lika bra som inomhus och då kanske jag väljer en uteritt istället. Några hästar rids regelbundet ut av mina elever.

Variation är viktigt för att de ska gå på olika underlag, men också för motivationens skull. Så om jag inte kan variera underlaget kanske jag lägger in bommar / markarbete på lektionerna, eller tömkörning / longering vissa dagar istället för att jag rider. När det fungerar vädermässigt så tycker jag också att hästarna med fördel kan skrittas fram eller av utomhus.

Med Anea hade jag ett vecko-upplägg där jag red ut ca två dagar i veckan, en dag avsuttet jobb (töm eller longering), en vilodag och tre dagar dressyr. Naturligtvis lite olika beroende på om det var tävlingar etc. Jag försökte att rida max två dagar dressyr i rad. Med Grodan känns det som om det behövs mer avsuttet jobb pga att hon har lite problem med sin rygg. Jag får se hur / om det går att lösa – jag hoppas det, men frågan är om hon kommer att hålla för lite högre krav. Just nu har hon ett par veckors återhämtning utan ryttare, jag ska börja rida igen nästa vecka.

Lektionshästarna går såklart mer i ridhus men då får man försöka variera intensitet och göra olika övningar etc. För att vara lektionshästar tror jag dock att de har ett ganska bra upplägg, med max 6 lektioner i veckan och alltid paus mellan. Max två pass per dag. Många ridskolehästar går tre pass per dag och även om det inte alltid är en timmes pass så tror jag att hästarna slits en hel del mentalt av detta även om de håller fysiskt (alla gör ju inte det heller). Jag tror att det är lätt att glömma påfrestningen av att det är olika ryttare med olika signaler som kanske inte heller är konsekventa. En del hästar fixar det bra men tyvärr blir många irriterade och lägger sig till med ”olater” – det är inte för att de är dumma utan för att de kanske faktiskt behöver vara ifred. Jag önskar att vi skulle prata mer om det, inte bara hållbarhet fysiskt hos hästarna, utan även ”psykisk hållbarhet”!

Foto Sofie Benneborg

1 svar på ”Varierat arbete

  1. Klokt angående ridskolehästar, är ju ett väldigt tufft jobb och lätt att skylla på hästen om de blir sura

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*